Criteriul National

Mumie cu limba învelită în foiță de aur găsită într-un mormânt egiptean sigilat – Arheologie

Mumie cu limba învelită în foiță de aur găsită într-un mormânt egiptean sigilat – Arheologie
decembrie 11
03:58 2021
Arheologii au descoperit rămășițele a trei locuitori egipteni antici – un bărbat, o femeie și un copil – ale căror limbi au fost învelite cu foiță de aur, o comoară menită probabil să-i ajute să vorbească cu zeii în viața de apoi, potrivit Ministerului Egiptean pentru Turism și Antichități, citat de Live Science.

Mumiile au fost găsite în două morminte învecinate. Unul dintre morminte, care fusese jefuit de hoți de morminte, conținea rămășițele femeii și ale unui copil de 3 ani și avea un sarcofag de calcar cu un capac în formă de femeie, potrivit Ahram Online. Dar mormântul bărbatului, din dinastia a 26-a (664 î.Hr. până în 525 î.Hr.), cunoscută și sub numele de perioada Saite, a fost neatins.

„Acest lucru este foarte important, pentru că este rar să găsești un mormânt complet sigilat”, a declarat Esther Pons Mellado, co-director al misiunii arheologice Oxyrhynchus, pentru The National.

Mormântul bărbatului conținea o mumie îngropată într-un sarcofag de calcar cu un capac în formă de bărbat, precum și patru borcane canopice concepute pentru a ține organele decedatului, amulete inclusiv un scarabeu, margele verzi și aproximativ 400 de figurine funerare, cunoscute sub numele de ushabti, lucrate artizanal din faianță sau ceramică glazurată, a raportat The National.

Identitatea bărbatului, femeii și copilului sunt necunoscute, dar arheologii speră că săpăturile în curs vor dezvălui mai multe indicii.

Este pentru a doua oară în acest an când arheologii au găsit ”limbi de aur” în mormintele egiptene antice. În ianuarie, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat descoperirea unei mumii veche de 2.000 de ani, cu o limbă învelită în foiță de aur, la Taposiris Magna, un sit arheologic de pe coasta mediteraneană a Egiptului.

Cercetătorii de la Misiunea Arheologică Oxyrhynchus, condusă în comun de Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților și Universitatea din Barcelona, au făcut descoperirea la situl arheologic Oxyrhynchus, lângă orașul modern El Bahnasa, la aproximativ 160 de kilometri sud de Cairo.

Oxyrhynchus a fost capitala celui de-al 19-lea nome, sau provincie, din Egiptul de Sus, potrivit site-ului web al misiunii. Este cunoscut pentru papirusurile sale în greaca veche, latină și alte limbi scrise pe sute de mii de papirusuri care datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul