Criteriul National

Musicalul “Romeo și Julieta” i-a plimbat pe constănțeni prin toate stările posibile

Musicalul “Romeo și Julieta” i-a plimbat pe constănțeni prin toate stările posibile
iunie 19
13:35 2017

19244269_446680685705636_1638556024_n

Teatrul de Stat din Constanța a fost, sâmbătă, 17 iunie 2017, și duminică, 18 iunie 2017, gazda și martorul unui eveniment mirific: musicalul “Romeo și Julieta”, monumentala creație literară a lui William Shakespeare despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului și, în același timp, cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii. Cei care au preferat să rămână acasă sau să facă cu totul altceva sâmbătă și duminică seara, nici nu realizează ce au pierdut…

Speranța NU are dreptul să moară

Prestația tinerilor actori a fost de-a dreptul excepțională. S-a cântat și s-a dansat cu o intensitate ieșită din comun. Spectatorii prezenți în sală (printre care m-am numărat și eu) au fost plimbați, sufletește vorbind, prin toate stările posibile. De la bucurie până la tragedie, de la înălțare până la (de)cădere, totul a fost o încântare pentru ochi, urechi, minte și, mai ales, inimă. Presărat cu momente de umor care au stârnit hazul, evenimentul a fost realmente un deliciu. Adică, hrană pentru suflet, dragi cititori!

Mesajul care se desprinde? După părerea mea, nu poate fi decât acesta: Trupul pleacă, spiritul rămâne. Și, desigur, Iubirea, care este nepieritoare și nemuritoare, în ciuda tuturor dificultăților și opreliștilor. A, și încă ceva: Speranța NU are dreptul să moară.

19349235_446678802372491_1216630023_o

Fiind prezentat de către Asociația Cultural – Artistică și Trupa AICI în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanța, musicalul “Romeo și Julieta” este o adaptare de Tiberiu Roșu după piesa lui William Shakespeare, pe o parte, și după muzica lui Gérard Presgurvic, pe de altă parte. Traducerea a fost făcută de Mariana Constantinescu, iar coregrafia este semnată Geta Răvdan Huncanu. În ceea ce privește pregătirea muzicală, aceasta îi aparține Asistentului universitar Radu Făgărășan. În fine, scenografia este semnată Ciprian Morți.

Proiect încununat de succes

Scopul proiectului l-a constituit un laborator de lucru în realizarea de performanță la nivel actoricesc, coregrafic și muzical. Mai exact, s-a plecat de la ideea de a uni artele și nu în ultimul rând de a aduce împreună tineri adolescenți, studenți și actori cu experiență într-un spectacol curajos ce poate pune probleme chiar si profesioniștilor. Mai mult decât atât, cei care și-au dat mâna pentru ca acest proiect să prindă viață au dorit să aducă povestea lui Shakespeare în ziua de azi, spusă de tineri către tineri. Și am văzut cu toții (cei prezenți în week-end la spectacol) că demersul lor a fost încununat de succes. Deși rămânem totuși cu regretul că asemenea evenimente sunt destul de rare pe litoralul Mării Negre, în condițile în care Constanța este un oraș mult mai mare decât Cluj, Sibiu, Iași sau Craiova, unde – trist pentru noi să constatăm acest lucru – interesul manifestat pentru cultură și artă este cu totul altul.

În încheiere, țin să îi mulțumesc bunului meu prieten, fotoreporterul Daniel Păun, pentru fotografiile oferite în mod special pentru acest articol.

19389658_446679739039064_85965508_n

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu