Criteriul National

Musicalul “Romeo și Julieta” i-a plimbat pe constănțeni prin toate stările posibile

Musicalul “Romeo și Julieta” i-a plimbat pe constănțeni prin toate stările posibile
iunie 19
13:35 2017

19244269_446680685705636_1638556024_n

Teatrul de Stat din Constanța a fost, sâmbătă, 17 iunie 2017, și duminică, 18 iunie 2017, gazda și martorul unui eveniment mirific: musicalul “Romeo și Julieta”, monumentala creație literară a lui William Shakespeare despre soarta a doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului și, în același timp, cea mai tipică poveste de dragoste a Renașterii. Cei care au preferat să rămână acasă sau să facă cu totul altceva sâmbătă și duminică seara, nici nu realizează ce au pierdut…

Speranța NU are dreptul să moară

Prestația tinerilor actori a fost de-a dreptul excepțională. S-a cântat și s-a dansat cu o intensitate ieșită din comun. Spectatorii prezenți în sală (printre care m-am numărat și eu) au fost plimbați, sufletește vorbind, prin toate stările posibile. De la bucurie până la tragedie, de la înălțare până la (de)cădere, totul a fost o încântare pentru ochi, urechi, minte și, mai ales, inimă. Presărat cu momente de umor care au stârnit hazul, evenimentul a fost realmente un deliciu. Adică, hrană pentru suflet, dragi cititori!

Mesajul care se desprinde? După părerea mea, nu poate fi decât acesta: Trupul pleacă, spiritul rămâne. Și, desigur, Iubirea, care este nepieritoare și nemuritoare, în ciuda tuturor dificultăților și opreliștilor. A, și încă ceva: Speranța NU are dreptul să moară.

19349235_446678802372491_1216630023_o

Fiind prezentat de către Asociația Cultural – Artistică și Trupa AICI în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanța, musicalul “Romeo și Julieta” este o adaptare de Tiberiu Roșu după piesa lui William Shakespeare, pe o parte, și după muzica lui Gérard Presgurvic, pe de altă parte. Traducerea a fost făcută de Mariana Constantinescu, iar coregrafia este semnată Geta Răvdan Huncanu. În ceea ce privește pregătirea muzicală, aceasta îi aparține Asistentului universitar Radu Făgărășan. În fine, scenografia este semnată Ciprian Morți.

Proiect încununat de succes

Scopul proiectului l-a constituit un laborator de lucru în realizarea de performanță la nivel actoricesc, coregrafic și muzical. Mai exact, s-a plecat de la ideea de a uni artele și nu în ultimul rând de a aduce împreună tineri adolescenți, studenți și actori cu experiență într-un spectacol curajos ce poate pune probleme chiar si profesioniștilor. Mai mult decât atât, cei care și-au dat mâna pentru ca acest proiect să prindă viață au dorit să aducă povestea lui Shakespeare în ziua de azi, spusă de tineri către tineri. Și am văzut cu toții (cei prezenți în week-end la spectacol) că demersul lor a fost încununat de succes. Deși rămânem totuși cu regretul că asemenea evenimente sunt destul de rare pe litoralul Mării Negre, în condițile în care Constanța este un oraș mult mai mare decât Cluj, Sibiu, Iași sau Craiova, unde – trist pentru noi să constatăm acest lucru – interesul manifestat pentru cultură și artă este cu totul altul.

În încheiere, țin să îi mulțumesc bunului meu prieten, fotoreporterul Daniel Păun, pentru fotografiile oferite în mod special pentru acest articol.

19389658_446679739039064_85965508_n

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Marian Nedelea

Marian Nedelea

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro