Criteriul National

Muzeul Brăilei – tradiție și diversitate

Muzeul Brăilei – tradiție și diversitate
iunie 04
05:44 2015

Muzeul Brăilei este o instituție culturală de marcă a orașului de la Dunăre, precum și o locație deosebită din punct de vedere arhitectural. Acesta conține colecții interesante din diverse domenii, precum istorie, etnografie, artă, memoriale, științele naturii și restaurare.

Instituția muzeală a luat ființă odată cu biblioteca orașului, printr-un decret al regelui Carol I, emis la 23 august 1881. La început muzeul nu avea un sediu propriu, ci funcționa în incinta liceului “Nicolae Bălcescu”.

Bazele actualului muzeu au fost puse în 1955, când a fost inaugurat Muzeul mixt de istorie “Hristo Botev”. În 1959 sediul muzeului s-a mutat în clădirea Hotelului Francez din Piața Traian, iar expoziția de bază a fost regândită, înființându-se și o secție de istorie dedicată Revoluției de la 1848. În momentul de față, secția conține colecții de numismatică, documente, manuscrise, carte veche și rară, atât românească cât și străină, artă decorativă, știință și tehnică, discuri, instrumente muzicale, fotografii și fonduri memoriale.

Tot în 1955 a luat ființă și secția de arheologie, prin strădania a doi absolvenți ai Facultății de Istorie din București (Nicolae Hartuche și Florian Anastasiu). În prezent, secția conține peste 15 000 de piese – obiecte descoperite chiar în urma cercetărilor muzeografilor (90%), dar și din donații. Colecțiile conțin obiecte care datează din perioada paleoliticului superior, neoliticul mijlociu, eneolitic, epoca bronzului, prima și a doua epocă a ferului, etc.

Secția de științele naturii a luat naștere în 1964 și a funcționat inițial într-un local situat în Parcul Monument. Patrimoniul de bază al acestei secții numără peste 20.000 de piese, din arii precum: botanică, celenterate, gasteropode, crustacee, insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări, mamifere, geologie.

Secția de artă a luat ființă în anul 1965 și cuprinde aproximativ 4000 de piese de pictură și grafică, artă plastică, artă decorativă europeană și extrem-orientală, dar și fotografii. Dintre toate acestea, cea mai importantă este colecția de artă plastică, ce conține opere de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Nicolae Grigorescu ș.a.

Secția Memoriale s-a înființat după 1970 și are un patrimoniu care conține aproximativ 17.000 de piese – manuscrise, corespondență, carte, periodice, fotografii, mobilier, obiecte personale, artă plastică și decorativă – aparținând mai multor personalități din zonă precum Ana Aslan, D.P. Perpessicius, Edmond Nicolau sau Ion Băncilă.

Secția de Etnografie și artă populară a fost constituită în 1976 și conține colecții impresionante din următoarele domenii: arhitectură rurală, artă populară (țesături, port popular, obiecte de podoabă), viața spirituală (obiecte de rit, icoane pe lemn și sticlă), obiceiuri legate de viața omului, obiceiuri de peste an, ocupații tradiționale (agricultură, vânătoare, pescuit, apicultură, păstorit), obiecte de uz casnic și gospodăresc, meșteșuguri, industrii.

De asemenea, Muzeul Brăilei mai găzduiește și laboratoare pentru restaurarea a diferite obiecte istorice din ceramică, metal, dar și textile, lemn și mobilier, artă, carte, pictură sau din domeniul științelor naturale.

O altă componentă la fel de importantă a acestei locații este și editura Istros. Aceasta a fost înființată în 1995 și însumează la ora actuală peste 315 titluri.

Muzeul Brăilei are în subordine și Casa memorială “D.P. Perpessicius”, Casa Memorială “Panait Istrati” și Centrul de Cultură “Nicăpetre”.

Așa cum spuneam și la început, Muzeul Brăilei este una dintre cele mai importante instituții de cultură din acest oraș și face parte dintr-un director locații, unde pot fi găsite și alte instituții de acest gen, de pe tot cuprinsul României.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo