Criteriul National

Muzeul Satului Dobrogean – ce părere aveți?

 Breaking News
Muzeul Satului Dobrogean – ce părere aveți?
martie 19
11:38 2017

prezentare_2

 

La reintoarcerea mea la Constanta, inspirat de experienta vestica, primele proiecte la care ma gandeam erau cele muzeale. Asa am inceput cateva schite pentru muzeul satului dobrogeam si cel al marii negre. Daca administratia locala nu a raspuns nici macar la ideile pentru proiecte simple de amenajare a spatiilor vezi si a terenurilor de sport, atunci am fost nevoit sa-mi concentrez altfel energia, singura solutie de implicare comunitara ramanad cea ONG-istica. Administratia are parca o politica de distrugere si nu una de amenajare si dezvoltare a teritoriului, asa ca ma gandesc sa enunt si sa exprim grafic cateva idei de proiecte pentru ca ce este scris, scris ramane. :-) Unul dintre muzeele cele mai reprezentative si benefice este Muzeul Satului din capitala, dar amenajari asemnatoare pot fi intalnite in mai multe zone din tara. De ce sa nu avem unul si la Constanta, ca oricum tinutul este in continua desertificare culturala.

JUSTIFICARE

tinutul Dobrogean are o istorie lunga si bogata, de-a lungul mileniilor diferite asezari cunoscand diverse forme de organizare si adaptare la mediul inconjurator. Regiunea beneficiaeaza de numeroase bogatii naturale, fapt ce a determinat utilizarea si dezvoltare mai multor tehnici de constructie si de expresie a caldirilor de locuit, de administratie, de aparare sau de cult. In vederea promovarii specificului local, un proiect al Muzeului Dobrogean ar aduce beneficii deosebite pentru generatia actuala si cele viitotare.

POZITIONARE

Relationarea muzeului propus cu orasul Constanta este foarte importanta. Accesul trebuie sa se faca usor pentru locuitorii municipiului (aglomerarea urbana cea mai mare a judetului), dar mediul inconjurator amenajarii este de asemenea foarte important fiind de evitat prezenta in zona a cladirilor inalte care pot constituii dominante contructive ce pot afecta atmosfera satului propus. Asocierea cu zona Palazu inlesneste accesul atat pentru locuitorii din oras, cat si pentru locatitatile invecitate prin relationarea apropiata cu drumul judetean. Pentru turistii din Mamaia se poate organiza o cursa cu vaporasul pe lacul Sud-Ghiol. In zona propusa, malul de pamant este la o inaltime considerabila fata de luciul apei, asa ca singura varianta este  crearea unei peninsule artificiale.

DEZVOLTARE

Din punctul meu de vedere proiectul poate porni in baza unui parteneriat de colaborare intre Directia de Cultura, Muzeul de Arta Populara si administratia locala. Eu le voi aduce la cunostinta ideile de mai sus in scris, daca nu vor fi in stare sa se puna la masa si sa dezvolta un proiect asemanator, sper sa se implice atunci si alte institutii si asociatii sau mai asteptam cativa ani pana isi vor face curaj oameni responsabili si capabili sa se implice in administratie.

incadrare

 

_a926f1a3e2a50430d6d4c21f12d47003_0

66-600x401

844_motive-dobrogene-1

3099_motive-dobrogene-3

Arhitectură-dobrogeană

casa

casa_enisala5

case-dobrogea-820x300

e51d196568047727949ebe1240f6d711

imageResize

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Andrei Chivu

Andrei Chivu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo