Criteriul National

Nagorno-Karabah: ONU evocă posibile crime de război, citând atacuri asupra civililor, dar și o execuție a doi soldați armeni – International

Nagorno-Karabah: ONU evocă posibile crime de război, citând atacuri asupra civililor, dar și o execuție a doi soldați armeni – International
noiembrie 02
20:34 2020

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a evocat luni posibilitatea ca în conflictul din Nagorno-Karabah să fie comise crime de război, din cauza atacurilor „nediscriminatorii” împotriva populațiilor civile, relatează AFP.

Doamna Bachelet se referă și la videoclipuri – pe care le consideră credibile – care arată execuția a doi soldați armeni în uniformă de către trupele azere.

„Dreptul internațional umanitar nu ar putea fi mai clar. Atacurile efectuate cu încălcarea principiului proporționalității ar putea fi crime de război, iar părțile au obligația de a investiga astfel de încălcări într-un mod eficient, rapid, detaliat și imparțial, iar cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, subliniază doamna Bachelet într- o declarație.

Bachelet denunță în special utilizarea munițiilor cu dispersie, care sunt în general foarte periculoase pentru populația civilă și a căror utilizare a fost dovedită în acest conflict „de ambele părți”.

În ceea ce privește videoclipurile care par să arate o execuție, doamna Bachelet nu oferă detalii, dar subliniază faptul că autenticitatea lor a fost dovedită „prin anchete aprofundate în mass-media”.

„Conform condițiilor dreptului internațional umanitar, uciderea deliberată a persoanelor protejate constituie o încălcare gravă a Convenției de la Geneva și, prin urmare, constituie o crimă de război”, subliniază doamna Bachelet, care precizează totuși că o instanță competentă trebuie să se pronunțe.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul