Criteriul National

NASA trebuie să refacă regulile de protecție planetară, susține o comisie de consultanță – Spatiul

NASA trebuie să refacă regulile de protecție planetară, susține o comisie de consultanță – Spatiul
octombrie 21
03:59 2019
Regulile NASA privind potențialul de răspândire a microbilor tereștrii pe alte planete și întoarcerea pe Terra împreună cu forme de viață extreaterestre sunt de multe ori anacronice și trebuie regândite, potrivit unui raport publicat de o comisie inedependentă de consultanță, scrie Scientific American.

Protecția planetară, denumirea sub care sunt cunoscute aceste măsuri, rămân un obiectiv demn de luat în seamă, se susține în raport. Însă felurile prin care aceste eforturi sunt implementate, care datează de la începuturile explorărilor spațiale, nu mai au sens în contextul actual, potrivit lui Alan Stern, cercetător din cadrul Institutului de cercetare Southwest din Boulder, Colorado. El a condus echipa de 12 evaluatori care a realizat raportul.

„Vrem să trecem de la această perspectivă a anilor 1960-70, potrivit căreia toată suprafața lui Marte este tratată la fel”. Suprafețele planetelor sunt mai nuanțate de atât, susține el.

Îngrijorările legate de protecția planetară au dus la acțiuni foarte elaborate din partea NASA, pentru ca microbii să nu ajungă în spațiu. Roboții marțieni sunt asamblați în camere sterile și multe dintre componente trec prin cuptoare sau sunt stropite cu substanțe chimice. Însă aceste măsuri de protecție sunt, de multe ori, scumpe și, din punctul de vedere al unor specialiști, prea dificile. Noul raport pare să exprime această viziune. De exemplu, NASA ar trebui să utilizeze alte tehnologii pentru monitorizarea camerelor sterile, combinate cu analize de risc probabilistic, pentru a determina riscul de contaminare.

De asemenea, NASA ar trebuie să reclasifice regiunile de pe suprafața Lunii și planetei Marte, potrivit raportului. În prezent, toată Luna este considerată obiect de interes pentru cercetarea originilor vieții, însemnând că NASA nu dorește contaminarea acesteia cu ceva de pe Terra. Însă puțini oameni de știință mai consideră Luna un loc important pentru studiul acestor chestiuni, în afară de regiunea polilor săi. Reclasificarea suprafeței Lunii ca nonesențială pentru studii biologice ar simplifica procesul de explorare pentru NASA și pentru ale agenții spațiale.

NASA ar trebui să refacă și ghidul legat de transportul mostrelor înapoi pe Pământ, care vor fi colectate de roverul Mars 2020. Terra a fost de-a lungul timpului bombardată cu meteoriți care au luat naștere din componentele planetei Marte, fără să fi fost înregistrate incidente biologice. Deși e important să prevenim contaminarea mostrelor, agenția ar trebui să evalueze din nou riscurile pe care aceste mostre le-ar putea pezenta pentru viața de pe Terra.

NASA nu este o agenție de reglementare, însă având în vedere interesul comercial tot mai crescut față de spațiu, raportul sugerează ca aceasta să coopereze cu Administrația Federală pentru Aviație și cu alte agenții federale pentru a găsi o cale de modifica regulile legate de protecția planetară, pentru ca actorii comerciali să poată incorpora aceste reguli în programele lor de dezvoltare.

Raportul se potrivește, în cea mai mare parte, cu viziunea agenției, potrivit declarațiilor lui Thomas Zurbuchen, administratorul asociat pentru dep. de știință. „Avem un impuls bun pentru a merge mai departe în modernizarea abordării noastre.”

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul