Criteriul National

NATO și România – exerciții militare pentru securitatea regională

NATO și România – exerciții militare pentru securitatea regională
aprilie 17
04:01 2015

România este pentru două săptămâni gazda unor exerciții militare, intitulate generic ” Wind Spring 15”. La antrenamente iau parte peste 2200 de soldați ce reprezintă România, Republica Moldova, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

La doi pași de teritoriul ucrainean, România găzduiește antrenamente speciale ale forțelor armate. Poligonul din Smârdan, județul Galați, dar și Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu sunt, pentru perioada 16-30 aprilie, gazdele exercițiilor militare inițiate de NATO. Scopul acestui exercițiu de amploare, susțin reprezentanții NATO, este acela ca, statele membre, dar și cele partenere să se antreneze pentru mai buna coordonare și menținere a criteriilor impuse de Organizație. La aceste exerciții participă atât  militari cât și tehnică de luptă specifică unităților de infanterie mecanizată, tancuri, artilerie antiaeriană, aeronave, precum și subunități ale vânătorilor de munte. Acestora li se alătură și echipe special antrenate în relaționarea civili-militari.

Oficialii români, prin vocea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, susțin că nu este nimic neobișnuit în aceste exerciții cu partenerii din NATO și UE, ba chiar anul acesta s-au găsit resursele financiare pentru susținerea unui număr mult mai mare de exerciții militare. „Anul acesta avem resurse şi am planificat peste 340 de exerciţii militare, parte din ele cu partenerii NATO şi UE, altele organizate de unităţile noastre militare. Militarii români participă şi la exerciţii din Europa – în prezent o parte din ei sunt în Germania, alţii în Bulgaria, sunt şi alte misiuni planificate pentru viitor. Sunt foarte importante pentru realizarea de cereri comune, pentru a realiza interoperabilitatea cu NATO şi alte state, iar o armată bine instruită se realizează prin exerciţii de pregătire, iar printre aceste exerciţii sunt şi cele de alarmare, când testezi în timpii planificaţi şi capacitatea de reacţie a unităţilor noastre”, a precizat ministrul Dușa. Scopul acestor exerciții este acela de a pregăti militarii pentru o eventuală destabilizare a securității regionale pe flancul de est al NATO.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo