Criteriul National

Nea Mărin – fante de mahala (Scheci a la nea Mărin)

Nea Mărin – fante de mahala (Scheci a la nea Mărin)
martie 28
16:10 2020

received_638095250377257

Mă, fraţâlor, nu ştiu cum să face, că aşa, mai pe toamnă, când să făcu zăibărelu’, ştii, i să pusă Vetii pata pe-un curcan. I să pusă, ce mai! Nici una, nici doauă, mă pomenii cu ea:
– Du-l, Mărine, naşilor! Tot le promisărăm damigeana cu vin! Rezolvi
două-ntr-una!
– Fă, tu eşti năroadă! Curcan pe timpu’ ăsta? Râd şi curcile de noi!
Dreacu-a mai văzut!
– O să vadă, zâce. O să vad-acuma!…
Te pui cu nărodu’? Nu te pui. Cum-necum, ajunsăi la gară. Mai aveam freo doauă ceasuri pân’ la trin, da-mi prindea bine, îmi prindea, zău… Di ce? De-aia. Că mă sculai cu noaptea-n cap şi durmi cu grijă. Păi!! O dată duce finu’ curcanu’ la naş. Mă sculai cu noaptea-n cap, zâc, şi nu văzui că paporniţa cu prazu’ şi curcanu’ nu cadrează cu costomu’. Că-i şi zâsăi Vetii când mi-l-cumpără:
– Ce făcuşi, fă, mie îmi trebe costom de fante?
Da’ i-am făcut bâzdâcu’, i l-am făcut. Te poci pune cu fomeia? Nu te poci. Să nu mai mânânci cald? Nea! Acuma suferă, nenicule! Să uită toţi la mine ca la altă arţabală. Nici că ţăran, nici că orăşean. Da’ te pui cu olteanu’?! Dacă nici lui nu i-o merge mintea!… Brici, ce mai! Plecaţi, mă, di la fereastră! Intrai într-un magazân, cumpărai un geamantan de pânză şi le dosâi toate-n el, pe toate le dosâi, auz’!
Da’ ascultaţ’ aci păţanie. Mă pusă dreacu’ să mă culc. Ajom aşa, un pic, zâc, da’ ce face şi somnu’, dom’ne! Din om, neom, ce mai… Ca bolovanu’ picai, auz’, ca bolovanu’, de mă trezâi tocma’ la Chitila, când se golisă copartimentu’. Hait! Curcanu’! Dedei să deşchid gemanatanu’, să blocasă. Cu chiu, cu vai, îl desfăcui. Curcanu’ meu lăsase capu-ntr-o parte, da’ repede-i suci gâtu’, repede, şi mai dete un pic de sânge, mai dete…
Şi cum coborâi din trin, o-ntinsăi la Căţaua leşinată, unde lucrează un băiat de-a lu’ Mărin a lu’ Ţuru şi mi ţî-l opări frumuşel, îl pârli, îi scoasă maţăle şi-l făcui boboc, de i-l dusăi lu’ naşa Reta de gata, doar să-l bage-n oală, de să şi miră. Că de-almintrelea i l-am dus viu, mereu i l-am dus viu, auz’! Mare bucurie pe ea c-o scuti de fumăraie-n casă, zâce. Şi dusăi la bun sfârşit şi ordinu’ Vetii, mă alesăi şi cu geamantan pe potriva costomului, o mulţumi şi pe naşa. Chiar, nu vă place? Cum e? Sunt şi la asorte! Păi?!
Noroc bun şi la bună vedere!

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către doamna Elena Neacșu în exclusivitate pentru platforma media independentă Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul