Criteriul National

Necesarul de finanțare a urcat cu 18 miliarde lei, anul acesta – Finante & Banci

Necesarul de finanțare a urcat cu 18 miliarde lei, anul acesta – Finante & Banci
decembrie 16
09:34 2019
După ce a fost adoptat bugetul pe acest an în Parlament, necesarul de finanțare pentru acest an (adică refinanțarea datoriei plus deficitul bugetar) a urcat la 72 miliarde lei, fiind inclusă mărirea alocațiilor copiilor. Ulterior, un document publicat de Ministerul Finanțelor în octombrie arăta că acesta a crescut la 76 miliarde lei. Strategia Fiscal Bugetară publicată zilele trecute relevă că, odată cu mărirea deficitului bugetar la 4,4% din PIB (la recenta rectificare era prevăzut 4,3%, dar au mai intervenit modificări), acesta ajunge la 90 miliarde lei.

Având în vedere deficitul bugetar prognozat pentru finalul anului viitor, necesarul de finanțare pentru 2020 va fi în jur de 87-88 miliarde lei.

„În anul 2019 finanțarea internă a fost realizată în conformitate cu planul de finanțare anunțat la începutul anului si ajustat potrivit modificarilor indicatorilor macroeconomici pe parcursul anului prin organizarea de licitații regulate de titluri de stat cu maturități cuprinse între 6 luni și 15 ani. Volumul total împrumutat pe piața internă s-a ridicat la cca 49 miliarde lei, din care 3% datorie pe termen scurt, 57% pe termen mediu și 40% pe termen lung, la care se adaugă cca 3 miliarde lei atrase prin titluri de stat dedicate populației, în cadrul Programului TEZAUR”, se arată în Strategia Fiscal Bugetară.

De la începutul anului au fost realizate emisiuni Tezaur cu maturități cuprinse între 1 și 5 ani, în cadrul cărora peste 61.000 de persoane fizice au investit 3,0 miliarde lei.

Deținerile nerezidenților în titlurile de stat emise pe piața internă s-au menținut la un nivel relativ stabil pe parcursul anului 2019,acestea înregistrând o valoare de 18,3% la sfârșitul lunii octombrie.

Pe piața externă, în cursul anului 2019 au fost lansate două emisiuni de euroobligațiuni în valoare totală de 5 miliarde euro, astfel:
• în data de 3 aprilie 2019, a fost atrasă suma de 3 miliarde EUR printr-o emisiune de euroobligațiuni în trei tranșe, din care 1,15 miliarde EUR cu scadența de 7 ani (randament 2,132%, cupon de 2,000%), 500 milioane EUR cu scadența de 15 ani (randament de 3,618%, cupon de 3,500%) și 1,35 miliarde EUR cu scadența de 30 ani (randament de 4,657%, cupon de 4,625%);

• în data de 16 iulie a fost atrasă suma de 2 miliarde EUR printr-o emisiune de euroobligațiuni în doua tranșe, din care 1,4 miliarde EUR cu maturitatea de 12 ani(randament de 2,124%, cupon de 2,124%) și 600 milioane EUR, prin redeschiderea maturitatii de 30 ani (randament de 3,4%, cupon de 4,625%).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul