Criteriul National

Newsweek: Un oficial care a ascultat convorbirea spune că Trump „a fost înfrânt de Turcia” şi „nu are coloană vertebrală” – International

Newsweek: Un oficial care a ascultat convorbirea spune că Trump „a fost înfrânt de Turcia” şi „nu are coloană vertebrală” – International
octombrie 09
06:14 2019
O sursă de la Consiliul pentru Securitate Naţională (NSC) aflată în direct contact cu discuţiile a declarat pentru Newsweek că Donald Trump „a fost înfrânt” de preşdintele turc Recep Tayyip Erdoğan, citează Rador.

În cursul unei convorbiri telefonice între preşedintele Trump şi preşedintele Erdoğan, programată duminică după-amiază, Trump a spus că va retrage trupele amricane din nordul Siriei. Convorbirea fusese programată după ce Turcia a anunţat că intenţionează să invadeze Siria şi la doar câteva ore după ce Erdoğan îşi întărise forţele militare de la frontiera siriano-turcă lansând totodată cea mai dură ameninţare pe tema lansării unei operaţiuni militare, după cum a relatat sub condiţia anonimatului pentru Newsweek oficialul Consililui pentru Securitate Naţională (NSC).

Retragerea SUA convine grupării Statului Islamic, Damascului şi Moscovei şi, potrivit unor oficiali de la Pentagon, anunţul „a uimit complet” propriul Departament al Apărării de sub administraţia lui Trump. La fel ca Statele Unite, Turcia doreşte şi ea schimbarea regimului din Siria, în vreme ce Rusia şi Iranul sprijină regimul Assad.

„În mod sigur, preşedintele Trump nici nu a negociat, ci doar a susţinut retragerea trupelor ca să pară că noi am primi ceva în schimb, dar noi nu primim nimic”, a mai declarat pentru Newsweek sursa de la NSC. „Securitatea naţională a SUA se va afla într-un tot mai mare pericol multe dcenii de-acum încolo din cauză că preşedintele e lipsit de şira spinării, iar ăsta a fost punctul final”.

Newsweek a garantat anonimatul oficialului NSC din cauză că el nu a fost autorizat să discute public problema. Aceeaşi sursă a spus că nu ar fi de mirare dacă turcii ar intra (în Siria) într-un interval de timp cuprins între 24 şi 96 de ore.

În ianuarie, oficiali ai Administraţiei Trump declaraseră pntru Newsweek că o retragee bruscă ar putea submina alianţele strategice ale SUA cu aliaţi din regiune, ar face ca Rusia şi Iranul să-şi poată stabili în mod liber prezenţa militară totală şi să-şi asigure o poziţie solidă în Mediterana, iar pe luptătorii kurzi, sprijiniţi de SUA, ar ajunge să fie decimaţi sub bombardamentele turceşti.

O retragere totală ar putea duce totodată la pierderea unei poziţii militare regionale importante a forţelor militare americane în avantajul unor forţe care ameninţă interesele SUA din regiune şi pe cel ale unor aliaţi precum Israelul şi, într-o oarecare măsură, Iordania.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei