Criteriul National

Noi acuzații grave la adresa lui Liviu Dragnea! Franța trage semnalul de alarmă! Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru! | Criteriul National

Noi acuzații grave la adresa lui Liviu Dragnea! Franța trage semnalul de alarmă! Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru! | Criteriul National
ianuarie 11
14:24 2019

Mărul discordiei îl reprezintă cele patru corvete multifuncţionale despre care se vorbeşte de luni întregi deja, iar tergiversarea lucrurilor este extrem de suspectă. Licitaţia organizată la nivelul MApn este una care a creat deja victime, Mihai Fifor fiind lăsat fără portofoliul de ministru fix din acest motiv, conform surselor Capital.

 

Trei giganţi internaţionali au depus oferte pentru corvetele respective, dar şi pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forţelor Navale Române. Este vorba despre:

 

1. Naval Group, Franţa – Șantierul Naval Constanţa – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR 

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

 

Comisia de evaluare a stabilit iniţial că toţi ofertanţii îndeplinesc condiţiile tehnice stipulate in caietul de sarcini. Criteriul de departajare a fost considerat preţul cel mai scăzut şi astfel asocierea Naval Group, Franţa – Șantierul Naval Constanţa era desemnată câştigătoarea licitaţiei.

 

Comunicarea rezultatului, însă nu s-a mai întâmplat, deşi legal termenele trebuiau respectate. Termenul iniţial a fost 26.11.2018, amânat pentru 31.10.2018, ulterior pentru 15.11.2018, şi, în prezent, 12.01.2019.

 

Mai multe surse au declarat pentru Capital că motivul pentru care au existat toate aceste întârzieri ar fi unul politic. Mai exact, că Liviu Dragnea ar fi făcut presiuni prin diverşi oameni cheie din PSD pentru ca licitaţia să fie câştigată de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpă ofertă.

 

 

Pretextul utilizat ar fi unul de ordin tehnic. Termenul de livrare al olandezilor de la Damen şi al italienilor de la Ficantieri ar fi mult mai favorabil şi astfel Naval Group ar fi eliminat din ecuaţie. Pentru ca acest lucru să se întâmple s-a înfiinţat şi o Comisie de audit a procedurii de licitaţie (condusă de colonelul Adrian Pungă), care ar avea drept obiectiv anularea licitaţiei iniţiale.

 

Aşa cum era de aşteptat, francezii au reacţionat imediat cu o serie de avertismente şi articole negative în presa franceză. Aceştia au atras atenţia asupra tensiunilor din zona Mării Neagre şi recentul incident în care au fost implicate nave ale Federaţiei Ruse şi Ucrainei în Marea Azov.

 

Atât ministrul Gabriel Leş, cât şi secretarul de stat Andrei Ignat (Șeful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor soluţii de anulare a licitaţiei. Presiuni de acelaşi tip sunt exercitate şi din interior MApN, de la nivelul DGIA (Direcţia Generală de Informaţii a Armatei), scriu şi jurnaliştii de la PSNews.

 

Factorii de decizie din MApN ar intenţiona să apeleze în ultimă instanţă la Consiliul de Planificare al Armatei, cu scopul ca acest organism să invoce că nu sunt îndeplinite condiţiile de finanţare, şi, implicit că se impune anularea licitaţiei. Acest argument, al lipsei finanţării pentru realizarea acestei investiţii este unul fals, având în vedere că angajamentul financiar maxim pentru anul 2019 este de doar 100 mil EUR.

 

„Oferta Fincantieri SpA este cu aproximativ cu 10% mai mare decât oferta financiară a primului clasat, iar întâmplător sau nu, comisionul cerut de decidenţii politici din sfera PSD pentru declararea Fincantieri SpA drept câştigător este tot de 10%. Din sursele noastre am aflat că Fincantieri SpA ar fi achitat deja un avans de 1 mil EUR pentru a impulsiona lucrurile”, mai scriu cei de la PSNews.

CRITERIUL NATIONAL
www.criteriul.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu