Criteriul National

Noi reglementări privind rețelele de telecomunicații în Finlanda

mai 21
15:32 2021

Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda (TRAFICOM) a anunțat intrarea în vigoare a unui regulament privind rețelele de telecomunicații care oferă o definiție tehnică mai detaliată a elementelor esențiale ale rețelei de telecomunicații, acele funcții și măsuri-cheie care controlează sau ghidează accesul și traficul de rețea într-un mod esențial.

Prin noile reglementări, TRAFICOM subliniază faptul că va continua să monitorizeze dezvoltarea tehnică în acest domeniu și că RAN nu este un element critic la momentul actual. Comitetul Consultativ pentru Securitatea Rețelelor va avea un rol esențial în perioada următoare în Finlanda, întrucât are obligația de a superviza progresele viitoare în ceea ce privește securitatea rețelelor și de a oferi recomandări către TRAFICOM pentru a actualiza reglementările aflate în vigoare.

Regulamentul include o definiție generală neutră din punct de vedere tehnologic a elementelor esențiale ale rețelei de comunicații, precum și specificații pentru cele mai recente tehnologii de rețea mobilă, în special rețelele 4G și 5G. Acesta a fost elaborat pe baza standardelor ETSI și a specificațiilor tehnice 3GPP. Pentru România, regulamentul recent publicat de Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda reprezintă un model de elaborare a legislației privind implementarea viitoarelor rețele 5G, datorită criteriilor și specificațiilor tehnice incluse. De asemenea, acesta prevede obligații pentru societățile de telecomunicații și operatorii de rețele dedicate de a identifica și documenta elementele esențiale ale rețelelor de comunicații, precum și componentele rețelelor și serviciilor de comunicații utilizate în cadrul acestora.

Regulamentul ghidează, de asemenea, companiile de telecomunicații și operatorii de rețele dedicate în domeniul său de aplicare în proiectarea rețelelor, în achiziționarea de echipamente de rețea, precum și în construirea, întreținerea și gestionarea rețelelor. Această dispoziție promovează securitatea națională și securitatea informațiilor în rețelele de comunicații.

Scopul reglementării elementelor esențiale ale rețelei de comunicații este de a garanta siguranța rețelelor de comunicații din perspectiva securității naționale. Reglementarea urmărește, de asemenea, să ia în considerare abordarea comună a UE în ceea ce privește preocupările în materie de securitate legate de rețelele 5G.

Și în Finlanda, soluțiile oferite de Huawei erau răspândite la scară largă printre operatori datorită raportului optim costuri-perfomanță. După ce utilizarea acestor echipamente a fost pusă sub semnul întrebării,  secțiunea din Legea privind serviciile de comunicații care a intrat în vigoare la începutul acestui an prevede că un dispozitiv de rețea de comunicații nu poate fi utilizat în părțile esențiale ale rețelei publice de comunicații decât dacă există motive serioase de a suspecta că utilizarea acestuia ar pune în pericol securitatea națională sau apărarea națională. În acest context, sunt menționate serviciile de informații străine și diverse forme de hărțuire.

Așadar, în comparație cu proiectul legii 5G din România, recentul regulament emis de Agenția pentru Transport și Comunicații din Finlanda (TRAFICOM) include numeroase criterii și specificații tehnice pe care atât furnizorii de echipamente și tehnologii 5G, cât și operatorii telecom vor trebui să le îndeplinească, fără a exclude vreunul dintre furnizorii din piață.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul