Criteriul National

Noi reguli privind RCA-ul din vara lui 2017

Noi reguli privind RCA-ul din vara lui 2017
septembrie 25
12:07 2017

LiderAsig este este una dintre cele mai puternice companii de intermedieri asigurari din tara noastra, la care sute de mii de clienti au apelat in decursul timpului, indiferent ca si-au dorit ca sa incheie o asigurare RCA, o asigurare CASCO, o asigurare pentru locuinta obligatorie sau facultativa, ori, poate, o asigurare de calatorie.

De cand majoritarea familiilor din tara noastra poseda macar o masina, incheierea unei polite RCA este la fel de obisnuita ca obligatia de a-ti plati anual impozitele auto si pentru imobile la Stat.

Este o cheltuiala bine fixata in bugetul casei, desi inca nu toata lumea stie ca sa faca diferenta intre o asigurare RCA si o asigurare CASCO, crezand in mod nejustificat ca ele sunt relativ asemanatoare, doar primele de plata au o valoare diferita.

Ce diferenta este intre o asigurare RCA si o asigurare CASCO?

Cand vorbim de asigurari RCA este bine de stiut ca ele sunt obligatorii pentru toti proprietarii de vehicule, in timp ce asigurarile CASCO sunt facultative.

Dar cea mai importanta diferenta dintre cele doua se refera la faptul ca, in timp ce RCA-ul se incheie pentru ca asiguratul sa poata acoperi altor persoane (tertilor) pagubele produse in urma unui accident cu un vehicul pentru care s-a emis acea polita, fiind o asigurare obligatorie de raspundere civila, CASCO este strict o asigurare de bunuri, in urma incheierii careia se achita despagubiri proprietarului asigurat pentru daunele materiale si chiar pentru furtul vehiculului in cauza, indiferent daca prejudiciile sunt determinate de obiectul asigurarii respective sau nu.

Interesant este si faptul ca, daca incheierea unei asigurari CASCO ramane strict la aprecierea proprietarului (care poate decide daca isi asuma sau nu riscul deteriorarii sau furtului vehicului sau), nu acelasi lucru se intampla in situatia in care este vorba de o despagubire pentru alte persoane.

Cine este obligat ca sa incheie o asigurare RCA?

Orice proprietar de vehicul, indiferent daca este persoana fizica sau juridica si indiferent daca este din Romania sau din Spatiul Economic European.

Prin Legea 132/2017, care a inceput a fi aplicata din 12 iulie 2017, se stabilesc noi reguli pentru contractele/ politele de asigurare incheiate dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi mentionate.

Limitele maxime ale despagubirilor care vor fi acoperite de RCA:

- pentru prejudicii materiale suma maxima va fi de 1.220.000 euro;
– pentru vatamari corporale si decese va fi de 6.070.000 euro.

Alte modificari ce se aplica in urma intrarii in vigoare a Legii 132/2017:

- contractul RCA se poate incheia pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna);


– plata primelor pentru polita se face fie integral, fie in rate;


– contractul RCA se poate suspenda in cazul in care asiguratul solicita expres acest lucru, daca se depun placutele de inmatriculare/inregistrare la autoritate emitenta si daca se pastreaza imobilizat vehiculul in afara domeniului public, intr-o locatie privata;


– firmele ce incheie asigurari RCA sunt obligate ca sa il informeze cu 30 de zile inainte pe asigurat/contractant inainte de incetarea contractului/politei, inclusiv de faptul ca are posibilitatea sa ceara reinnoirea RCA-ului;


– persoana prejudiciata in urma unui accident auto se poate adresa oricarui service, in conditiile prevazute de lege, fara restrictii sau impuneri din partea asiguratorului RCA sau a unitatii de reparatii auto;


– in cazul unui accident de circulatie asiguratul trebuie ca sa instiinteze asiguratorul in maxim 5 zile de la producerea acestuia;


– firma de asigurare va trebui ca sa dea un raspuns ferm in 30 de zile de la data depunerii cererii de catre asigurat, iar despagubirea se plateste in maxim 10 zile de la data in care s-a acceptat oferta de despagubire sau de la data cand asiguratorul RCA a primit o sentinta definitiva cu privire la cuantumul acestei despagubiri.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul