Criteriul National

Noi și semenii noștri…

Noi și semenii noștri…
aprilie 12
07:47 2019

iubire_14

Motto : ” Se cuvine sa invatam si de la dusmani.”(Ovidiu)

Multe si diverse informatii cuprinde programa scolara, insa nimic despre Stiinta de a trai in Lume si printre oameni.
Nu-mi amintesc sa fi aflat dintr-un manual scolar, universitar, ca EU sunt o dualitate. Ca in mine coexista contrariile : bine-rau, frumos-urat , iubire-ura , harnic-lenes si celelalte numite si nenumite, vazute si nevazute. De proportia lor depind calitatile si defectele mele.
Si… daca aflai de mic, ce -ai fi facut ? As fi inteles drumul meu in lume , mersul Lumii . As fi invatat sa folosesc CONTRARIILE, atat cele aflate in interiorul meu, cat si cele din exterior, numite adversari-amici, in limbajul de ” ieri” : dusmani- prieteni.
Ce ne invata adversarul ?
Voi incerca sa va spun ceea ce m-a imbogatit din momentul in care am inteles existenta si importanta adversarilor, care exista atat in mod natural cat si artificial – ii inventam, dupa imprejurari .
Copiii sunt cei mai originali ” inventatori de dusmani” ! Ei se impart in tabere adverse si incep ” lupta ” . N-au invatat de nicaieri , au acesta ” stiinta” in chiar fiinta lor. Cauta in celalalt copilul ideal.
De la adversar invatam ceea ce ne lipseste pentru a ajunge egalul lui, dar si pentru a-l depasi si a-l avea sub puterea noastra. Puterea noastra este intarita de putertea adversarilor nostri !
Existenta adversarilor ne intareste pozitia. Trebuie respectati , diferenta dintre ei si noi ne imbogateste. Daca ne distrugem adversarii , ne distrugem chiar pe noi. Tot o ” distrugere” este si ignorarea adversarului, izolarea, ca noi sa ramanem uniformizati, doar multiplicati cantitativ.
Nu numai copiii inventeaza adversari, ci si oamenii mari ” cauta” un adversar pentru as verifica puterea proprie. Va amintiti ca dupa Anul ’89, cand oficial s-a declarat incheierea razboiului rece intre Est si Vest, se parea ca au disparut adversarii. Au aparut imediat sub forma teroristilor, apoi ISIS si cati altii, vazuti si nevazuti.
Tu, cel care citesti cele de mai sus, stii ca ai adversari(dusmani) ?
Banuiesti . Dusmanii nostri sunt oamenii insisi. Daca esti altfel decat ei, vei fi privit ca adversar, chiar daca tu stii ca nu-i faci si nici nu-i doresti raul. Ei te privesc ca adversar fiindca esti contrariul – esti altfel decat el – si prin tine isi vad calitatile si defectele, mai ales defectele, iar prin comparatie , vad si ceilalti. Cum, el/ei sa piarda statutul de a fi recunoscut ca ” Cineva ” ?
7
Toti cei care sunt altfel decat noi, cu alte interese si convingeri, sunt , pe fata sau in secret, adversarii nostri. Stiind acest adevar, vom fi mereu in garda, ne ambitionam sa le furam din cunostinte si sa fim cel putin la fel de tari ca si ei. Cat de importanti sunt adversarii pentru devenirea noastra !
Ar trebui sa invatam sa distingem si advesarii . Sunt cel putin tot cu atat de multe masti ca si noi, dupa cum impun imprejurarile. Adversarii cu ” masca” veseliei, mereu zambitori ,cu acel zambet de scena, au inima rea, sunt cei mai de temut, fiindca nu stii nici cum sa-i apuci, nici cum sa-i lasi.
Constientizand dualitatea din noi, invatam si sa ” CITIM” adversarii, devenind mai puternici , vom intelege rostul , sensul si scopul vietii noastre !

Sursa foto : Doxologia,Pinterest

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 12 Aprilie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei