Criteriul National

Noi tensiuni între Turcia și Franța după dizolvarea Lupilor Cenușii – International

Noi tensiuni între Turcia și Franța după dizolvarea Lupilor Cenușii – International
noiembrie 06
01:28 2020

Turcia amenință Franța că va „răspunde ferm” la dizolvarea grupului ultranaționalist turc „Lupii Cenușii”, grup din care mulți membri îl susțin pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

După recentele violențe care vizau comunitatea armeană din Franța, ministrul francez de Interne a anunțat, miercuri, dizolvarea acestei mișcări. Denunțând o „provocare”, Turcia a avertizat că va răspunde „în cel mai puternic mod posibil”, fără a oferi totuși niciun indiciu despre măsurile pe care ar putea să le ia.

Această nouă încrucişare de arme are loc în mijlocul tensiunilor diplomatice dintre Franța și Turcia, legate în special de dezacordurile asupra Siriei, Libiei și Mediteranei de Est.

Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult de la sfârșitul lunii octombrie, când Recep Tayyip Erdogan a cerut boicotarea produselor franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de „islamofobie” pentru că a apărat dreptul la caricaturizarea profetului Mahomed.

Liderul turc l-a acuzat pe președintele francez că a condus o „campanie de ură” împotriva islamului și i-a pus sub semnul întrebării „starea sănătăţii mintale”.

Inițial, „Lupii Cenușii” a fost o poreclă dată membrilor „Caselor Idealiste”, o mișcare ultranaționalistă care s-a dezvoltat din anii 1960 pe orbita partidului turcesc de extremă dreaptă MHP.

Raliaţi la ideologia „pan-turcistă” și suspectați de legături cu mafia turcească, s-a vorbit despre ei mai ales în anii 1970 și 1980 din cauza acțiunilor lor violente pe stradă și în campusurile din Turcia împotriva militanților de stânga și a minorităților, mergând până la crime.

Anunțând această dizolvare miercuri, ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a calificat „Lupii Cenușii” ca fiind un grup care „incită la discriminare și ură și este implicat în acțiuni violente”.

„Mai multe focare ale acestei mișcări au fost identificate pe teritoriul francez” și „membrii săi participă la tabere de antrenament”, inclusiv la o „tabără de arme pentru tineret” organizată în Ardèche (sudul Franței) în decembrie 2019, potrivit decretului de dizolvare. „Lupii Cenuşii” promovează „o ideologie care tinde să discrimineze sau chiar să provoace violenţe împotriva persoanelor de origine kurdă și armeană”, potrivit textului.

Duminică, un memorial al genocidului armean a fost găsit etichetat cu inscripția „Lupii Cenuşii” în regiunea Lyon (centrul-estul Franței) și noi inscripții anti-armene au fost descoperite luni în Meyzieu (est) și pe zidurile consulatului Armeniei din Lyon.

Aceste degradări au loc pe fondul războiului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, între Armenia și Azerbaidjan, susținut de Turcia.

Dizolvarea „Lupilor Cenușii” este un semn că „guvernul francez este acum complet la mâna cercurilor de influență armene”, a reacționat, miercuri, Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

De asemenea, el a acuzat Parisul că dă dovadă de „ipocrizie” și „duble standarde” prin interzicerea „Lupilor Cenuşii”, în timp ce autorizează activitățile din Franța ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ale altor grupuri calificate ca fiind „teroriste” de către Ankara.

Deşi „Lupii Cenușii” nu mai terorizează astăzi campusurile turcești, simbolurile lor au devenit totuși omniprezente, într-un context de viraj naționalist al președintelui Erdogan, mai ales după lovitură de stat eșuată în 2016.

De altfel, președintele turc este aliatul actualului lider al MHP, Devlet Bahçeli, care a contribuit în mare măsură la înlăturarea celor mai violente elemente ale mișcării naționaliste. În acest context, semnul de raliere al „Lupilor Cenușii”, un cap de lup format din degetele mâinii, a devenit un gest obișnuit în Turcia: poate fi văzut în tribune în timpul meciurilor de fotbal sau de-a lungul drumurilor când trece un convoi militar.

Însuși Recep Tayyip Erdogan a făcut acest gest de mai multe ori în timpul mitingurilor, în încercarea de a seduce electoratul naționalist. (Le Nouvel Observateur -preluare Rador)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul