Criteriul National

Noul codul rutier explicat 2017

Noul codul rutier explicat 2017
aprilie 12
11:07 2017

Toti posesorii de permise si participantii la trafic trebuie sa cunoasca codul rutier pentru evitarea accidentelor cu urmari grave cat si mai putin grave, a amenzilor dar si a litigiilor. Noul Cod Rutier se aplica in functie de situatiile din trafic si este valabil atat pentru pietoni cat si pentru soferi indiferent de categoria de permis detinuta.

Modificarile noului cod rutier

Pentru a fi mereu informati si la zi cu legislatia rutiera si schimbarile ce au loc in aceasta participantii la trafic sunt sfatuiti sa consulte manuale electronice ce prezinta codul rutier explicat precum Codul Rutier Mura in Gura.

1. Se interzice accesul autovehiculelor murdare pe drumurile publice

Se sanctioneaza cu 9 pana la 20 de puncte de amenda posesorii de permise care patrund pe drumurile publice cu autovehiculele murdare, deteriorand astfel partea carosabila.

2.  Anvelopele se adapteaza in functie de sezon

Posesorii de permise sunt obligati sa-si echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna indiferent de data calendaristica daca circula pe drumuri acoperite cu polei sau cu zapada. Dupa prima ninsoare este interzisa circularea cu anvelope de vara, in caz contrar conducatorii auto risca sa fie amendati conform legii.

3. Lipsa politetii in trafic este sanctionata

Se sanctioneaza cu amenda contraventionala si puncte de penalizare (intre 9 si 20) toti conducatorii care folosesc gesturi obscene in trafic. De asemenea este interzisa adresarea injuriilor si comportamentul violent si obscen fata de ceilalti participanti la trafic.

4. Este interzisa agresivitatea la volan

Gesturile de agresiune fata de ceilalti participanti la trafic se sanctioneaza cu 6 pana la 8 puncte de amenda. In functie de gravitatea gesturilor se poate recurge si la retragerea carnetului de catre organul de politie competent. Este interzisa demararea in tromba si agresarea celorlalti conducatori prin manevre bruste,  prin nerespectarea limitei de distanta dintre vehicule sau folosirea repetata a semnalelor sonore si luminoase. Posesorilor de permise A le este interzisa conducerea pe o singura roata.

5. Este interzisa utilizarea telefonului fara dispozitivul de maini libere

Indiferent de cat de urgent este un apel telefonic acestea sunt interzise la volan fara dispozitivul de maini libere atasat. Aceasta abatere se pedepseste cu amenda de pana la 1600 lei. Cea mai frecventa cauza ale accidentelor soldate cu pagube materiale este nefolosirea dispozitivului de maini libere atunci cand va aflati in trafic.

Salvează

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo