Criteriul National

Noul codul rutier explicat 2017

Noul codul rutier explicat 2017
aprilie 12
11:07 2017

Toti posesorii de permise si participantii la trafic trebuie sa cunoasca codul rutier pentru evitarea accidentelor cu urmari grave cat si mai putin grave, a amenzilor dar si a litigiilor. Noul Cod Rutier se aplica in functie de situatiile din trafic si este valabil atat pentru pietoni cat si pentru soferi indiferent de categoria de permis detinuta.

Modificarile noului cod rutier

Pentru a fi mereu informati si la zi cu legislatia rutiera si schimbarile ce au loc in aceasta participantii la trafic sunt sfatuiti sa consulte manuale electronice ce prezinta codul rutier explicat precum Codul Rutier Mura in Gura.

1. Se interzice accesul autovehiculelor murdare pe drumurile publice

Se sanctioneaza cu 9 pana la 20 de puncte de amenda posesorii de permise care patrund pe drumurile publice cu autovehiculele murdare, deteriorand astfel partea carosabila.

2.  Anvelopele se adapteaza in functie de sezon

Posesorii de permise sunt obligati sa-si echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna indiferent de data calendaristica daca circula pe drumuri acoperite cu polei sau cu zapada. Dupa prima ninsoare este interzisa circularea cu anvelope de vara, in caz contrar conducatorii auto risca sa fie amendati conform legii.

3. Lipsa politetii in trafic este sanctionata

Se sanctioneaza cu amenda contraventionala si puncte de penalizare (intre 9 si 20) toti conducatorii care folosesc gesturi obscene in trafic. De asemenea este interzisa adresarea injuriilor si comportamentul violent si obscen fata de ceilalti participanti la trafic.

4. Este interzisa agresivitatea la volan

Gesturile de agresiune fata de ceilalti participanti la trafic se sanctioneaza cu 6 pana la 8 puncte de amenda. In functie de gravitatea gesturilor se poate recurge si la retragerea carnetului de catre organul de politie competent. Este interzisa demararea in tromba si agresarea celorlalti conducatori prin manevre bruste,  prin nerespectarea limitei de distanta dintre vehicule sau folosirea repetata a semnalelor sonore si luminoase. Posesorilor de permise A le este interzisa conducerea pe o singura roata.

5. Este interzisa utilizarea telefonului fara dispozitivul de maini libere

Indiferent de cat de urgent este un apel telefonic acestea sunt interzise la volan fara dispozitivul de maini libere atasat. Aceasta abatere se pedepseste cu amenda de pana la 1600 lei. Cea mai frecventa cauza ale accidentelor soldate cu pagube materiale este nefolosirea dispozitivului de maini libere atunci cand va aflati in trafic.

Salvează

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro