Criteriul National

Noul Parchet European, condus de Kovesi, va funcționa doar în engleză. Diplomat francez: Este o lovitură, mai ales că procurorul european a fost numit cu sprijinul Franței – International

Noul Parchet European, condus de Kovesi, va funcționa doar în engleză. Diplomat francez: Este o lovitură, mai ales că procurorul european a fost numit cu sprijinul Franței – International
octombrie 05
20:49 2020
Parchetul European a hotărât să utilizeze engleza ca limbă de lucru, deși niciuna dintre cele 22 de state membre și participante nu este anglofonă, scrie La Liberation. Publicația citează un diplomat francez care comentează că ”este într-adevăr o lovitură, mai ales că procurorul european, fostul procuror general al României Laura Codruta Kövesi, a fost numit în octombrie 2019 cu sprijinul Franței”.

”Aceasta este o decizie uimitoare pentru prima instituție a UE creată după Brexit: Parchetul European, care va funcția începând din noiembrie, tocmai a decis să lucreze doar în limba engleză. Sau mai degrabă în Globish, această versiune bastardizată a englezei, mai ales că singura țară vorbitoare de limbă engleză a Uniunii, Irlanda, nu participă la această „cooperare consolidată” între 22 de state membre (Danemarca, Polonia, Ungaria și Suedia rămân și ele afară, ultima țară tocmai anunțând că va participa)”, scrie cotidianul.

Această decizie a fost votată de o foarte mare majoritate a colegiului format din 22 de procurori europeni, unul pentru fiecare stat participant, care asistă procurorul șef.

„Pentru a spune adevărul, era clar, cu excepția minții francezilor, că ai nevoie de o singură limbă pentru a funcționa eficient”, a spus un eurocrat.

Iar engleza este încă una dintre limbile Uniunii în conformitate cu regula 1-58.

„Trebuie să înțelegeți că aceștia sunt oameni de pe teren și nu diplomați. Prin urmare, este rar că ei să vorbească altceva ca limbă străină decât engleza „, a declarat un diplomat european.

Deja, Comisia, în proiectul său de reglementare privind Parchetul European (adoptat la 12 octombrie 2017), a încercat să impună engleza ca limbă de lucru: dar Franța a reușit să elimine această precizare invocând independența parchetului european în ceea ce privește reglementările lingvistice.

„Se întoarce împotriva francezilor și nu există nicio modalitate de a contesta această decizie în fața Curții de Justiție”, regretă un diplomat francez.

”Dar atenție: acesta este doar limba de lucru în interiorul instituției. În relațiile întreținute cu Curtea de Justiție a Uniunii, a cărei limbă de lucru este franceza, limba lui Molière își găsește locul alături de engleză”, mai scrie La Liberation.

”Cu toate acestea, un limbaj nu este doar un instrument de comunicare. Transmite concepte juridice care nu se regăsesc în toate legile naționale: acest lucru este valabil mai ales pentru limba engleză, deoarece dreptul continental este foarte diferit de dreptul anglo-saxon. Cu toate acestea, odată cu Parchetul European, intrăm în domeniul penal care afectează libertățile individuale, chiar dacă puterile sale sunt pentru moment limitate la câteva infracțiuni specifice legate de lupta împotriva fraudei împotriva intereselor financiare ale Uniunii.

Dar voința Comisiei și a Parlamentului European este de a-și extinde competențele la toate infracțiunile transfrontaliere pe termen lung: vom copia legea britanică pentru a obține precizia necesară odată ce totul va fi făcut în limba engleză? Influența britanică dincolo de Brexit, o încântare a celor care au votat în favoarea Brexitului”, încheie cotidianul.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul