Criteriul National

Noul Parchet European începe activitatea / Laura Codruța Kovesi și cei 22 de procurori ai său au depus jurământul – Esential

Noul Parchet European începe activitatea / Laura Codruța Kovesi și cei 22 de procurori ai său au depus jurământul – Esential
septembrie 28
16:17 2020
Procurorii noului parchet european au depus luni jurământul, într-o ceremonie desfășurată la Curtea de Justiție a UE din Luxemburg și care a marcat începutul activităților acestei instituții însărcinate cu anchetarea infracțiunilor legate de fondurile europene, scrie AFP.

Șefa Parchetului european, Laura Codruta Kövesi, și cei 22 de procurori care reprezintă statele membre participante la această cooperare întărită, s-au angajat să-și exercite funcțiile „în deplină independență și în interesul Uniunii în ansamblul său”.

Aceștia au promis să „nu solicite și să nu accepte instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară parchetului european” și să „respecte obligația de confidențialitate”.

Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, „va schimba datele în lupta împotriva criminalității transfrontaliere”, au afirmat comisarii europeni Vera Jourova (Valori și transparență), Johannes Hahn (Budet) și Didier Reynders (Justiție), într-un comunicat comun.

Parchetul „ca completa lupta importantă a Eurojust et Oficiului European de Luptă Antifraudă, creînd o abordare europeană unificată pentru lupta împotriva infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii”, au subliniat ei

Parchetul european este însărcinat cu anchetarea și trimiterea în fața justiției a persoanelor vinovate de infracțiuni la adresa intereselor financiare ale UE (fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră cu TVA mai mare de 10 milioane de euro).

În fiecare an, venituri de miliarde de euro sunt pierdute din cauza fraudelor, în special frauda transfrontalieră cu TVA.

Dintre cele 27 de țări ale UE, cinci nu participă la acest Parchet european: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul