Criteriul National

Nu au existat „progrese majore” în negocierile dintre Ucraina și Rusia

Nu au existat „progrese majore” în negocierile dintre Ucraina și Rusia
aprilie 06
01:20 2022

Nu au existat „progrese majore” în negocierile dintre Ucraina și Rusia, iar ororile la care lumea a asistat în weekend în orașul ucrainean Bucha nu ajută discuțiile, a declarat marți o sursă de la Palatul Elysee, citată de CNN.

Emmanuel MacronFoto: © European Union 2022

„Șocul Bucha nu este favorabil pentru progresul negocierilor”, a spus sursa într-un briefing după un apel telefonic de o oră între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat marți că descoperirea cadavrelor în orașul ucrainean Bucha a fost o „provocare” menită să deraieze negocierile aflate în desfășurare între Kiev și Moscova, potrivit AFP.

„Se ridică o întrebare: la ce folosește această provocare deschisă și înșelătoare (…) Suntem înclinați să credem că este folosită pentru a găsi un pretext pentru a torpila negocierile în curs”, a afirmat Lavrov, într-un mesaj video difuzat la televiziunea rusă.

Sursa a adăugat că Zelenski este încă dornic să „mențină și să promoveze discuțiile cu rușii și apreciază rolul de mediator al Franței.

Cei doi lideri au discutat despre măsurile concrete care trebuie puse în aplicare pentru „a se asigura că crimele Rusiei nu rămân nepedepsite”, a spus sursa, analizând inclusiv oferta Franței de săptămâna trecută de a trimite fonduri suplimentare Curții Penale Internaționale.

Macron a reiterat disponibilitatea țării sale de a contribui la investigarea și documentarea violențelor comise împotriva civililor, potrivit sursei, și l-a întrebat pe Zelenski despre rapoartele despre presupusele violuri comise de soldații ruși împotriva femeilor ucrainene „pe care președintele ucrainean le-a confirmat”, a adăugat această sursă.

În cadrul convorbirii s-a discutat și starea orașului asediat Mariupol, iar Zelenski l-a informat pe Macron că doar 2.000 de oameni au putut să plece în această săptămână pentru că „rușii blocau” coridoarele de evacuare, potrivit sursei.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina, relatează CNN.

„Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii”, a adăugat ea.

___

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul