Criteriul National

Nu e bancul zilei, e povestea bizară a rufelor murdare ale prim-ministrului israelian – International

Nu e bancul zilei, e povestea bizară a rufelor murdare ale prim-ministrului israelian – International
septembrie 25
16:45 2020
Majoritatea politicienilor depun eforturi considerabile să-și ascundă rufele murdare. Nu și premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie Washington Post.

De-a lungul anilor liderul israelian a ajuns să fie cunoscut de angajații casei pentru musafiri a președintelui SUA pentru „încărcătura specială” pe care o duce cu el în timpul deplasărilor la Washington: genți și geamantane pline cu rufe murdare, potrivit unor oficiali americani familiari cu subiectul.

Hainele sunt curățate gratuit de către personalul american, un beneficiu acordat tuturor liderilor străini dar de care însă puțini aleg să profite dată fiind durata scurtă a vizitelor șefilor de stat.

„Soții Netanyahu sunt singurii care ne aduc geamantane de rufe murdare pe care să le curățăm”, a afirmat un oficial american pentru Washington Post care, la fel ca alții, a fost de acord să vorbească doar sub protecția anonimatului.

„După mai multe vizite a devenit clar că este intenționat”, a precizat acesta.

Oficialii israelieni au negat că Netanyahu suprasolicită serviciile de curățătorie ale gazdelor americane, catalogând acuzațiile ca fiind „absurde”. Însă aceștia au admis că premierul israelian a fost ținta unor acuzații legate de hainele murdare și în trecut.

În 2016, Netanyahu și-a dat în judecată propriul birou și pe procurorul general al Israelului pentru a preveni publicarea facturilor primite de la serviciile de curățătorie după ce o solicitare în acest sens a fost depusă sub legea accesului liber la informații.

Judecătorul i-a dat câștig de cauză premierului israelian iar detaliile privind facturile au rămas secrete în așteptarea unui apel la Curtea Supremă.

Ambasada israeliană din Washington a remis un comunicat în care afirmă că acuzațiile privind rufele murdare sunt o tentativă de a eclipsa acordul de normalizare a relațiilor semnat între Israel, Bahrain și Emiratele Arabe Unite semnat la Casa Albă săptămâna trecută.

„Aceste acuzații absurde și nefondate sunt menite să minimalizeze realizarea monumentală a acordului de pace istoric semnat marți și intermediat de președintele Trump la Casa Albă”, a declarat ambasada israeliană în comunicat, adăugând că nevoile legate de rufe ale premierului au fost relativ modeste în timpul celei mai recente vizite.

„De exemplu în această vizită nu a fost nevoie de curățare chimică, doar câteva cămăși au fost spălate pentru întâlnirea publică și costumul Primului Ministru și rochia doamnei Netanyahu au fost călcate de asemenea pentru întâlnirea publică. Ah da, și o pereche de pijamale purtate de Primul Ministru în timpul zborului de 12 ore din Israel la Washington a fost de asemenea spălată”, a precizat ambasada Israelului.

Un alt oficial american a confirmat că vizita recentă nu a inclus valize multiple de rufe murdare, spre deosebire de alte ocazii. Printre oficialii care au confirmat relatările privind folosirea serviciilor gratuite de curățătorie se numără atât oficiali de carieră cât și politici din administrațiile Trump și Obama.

Controversa inițială privind practicile de curățătorie ale premierului israelian a apărut în 2018 când au fost făcute publice înregistrări audio în care Nir Hefetz, un fost consilier apropiat al acestuia, afirma că soția lui Netanyahu „face tot felul de manevre pentru a ascunde toate tipurile de cheltuieli”.

„În fiecare călătorie cel puțin patru sau cinci valize vin umplute cu rufe pentru curățat și îți zic că jurnaliștii m-au întrebat despre asta și am verificat facturile…nimic nu apare pe facturi, au ascuns asta cumva”, a mai afirmat Hefetz.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul