Criteriul National

„Nu uitați că insusi Maus a fost premierul PSD, Geoană, în 2009/Istoria și realitatea se scriu cu facts nu cu minciuni și diversiuni de 2 lei pentru oligofreni”

„Nu uitați că insusi Maus a fost premierul PSD, Geoană, în 2009/Istoria și realitatea se scriu cu facts nu cu minciuni și diversiuni de 2 lei pentru oligofreni”
august 27
09:22 2020

Oamenii generalului Pahonțu, lăsați cu buzele umflate

Situație fără precedent la nivelul Serviciului de Proteție și Pază, acolo unde artizanii din umbră ai parafării unui nou contract ”strategic” riscă acum să rămână cu buzele umflate. De fapt fără cele câteva zeci de mii de euro, cât reprezenta ”comisionul” solicitat de unul dintre numele grele ale serviciului. Serviciu care, ținând cont de ”infuzia de capital” primită cu ocazia pandemiei și-a putut astfel onora cu celeritate obligațiile financiare față de contractant.

Constructorii se revoltă!

Numai că, ghinion, ”deal”-ul inițial pare să nu mai fie respectat apoi de către cealaltă parte. Cea care, ce-i drept, și-a făcut treaba și acum pur și simplu nu mai răspunde apelurilor de a da la rândul său ”paraîndărătul” solicitat, oricât de disperate ar fi acestea. Și cum ”frăția contractelor” din SPP se află în imposibilitatea clară de a sesiza organele abilitate cu privire la această ”înșelăciune pe persoană fizică”, oamenii generalului Lucian Pahonțu tocmai ce sunt pe cale să își ia o ”țeapă” importantă pentru propriile conturi. Și care poate deschide totodată o adevărată ”Cutie a Pandorei”, până acum nimeni din mediul de afaceri ”agreat” la nivelul sistemului neîndrăznind să nu își onoreze ”anexele” contractuale secrete și să nu facă plata ”paraîndărătului”! Dar, uite că se poate! Dovadă că nici măcar cei mai vechi combinatori ai sistemului nu mai sunt ce au fost odată. Și mai ales că influența lor subterană scade încet, dar constant…

400.000 lei de la Guvern

În timp ce nenumărate alte structuri ale statului, inclusiv importante servicii secrete s-au dat peste cap pentru a ”întoarce” populației parte din propriile facilități medicale în perioada pandemiei, și la nivelul Serviciului de Protecție și Pază s-a format o adevărată ”celulă de criză”. Și care s-a mobilizat de îndată pentru atragerea de la buget sau din fonduri europene, spre vădita nemulțumire a tuturor celorlalte structuri din sistem. Care nu doar că au încercat să facă față pe cont propriu, dar au și ”externalizat” bună parte din servicii. În schimb, Serviciul de Protecție și Pază a solicitat și a primit de la Guvern materiale în valoare de 400.000 de lei pentru a își construi, de urgență, un spital modular pentru tratarea cazurilor de Covid -19. Și asta în condițiile în care la acea dată existau deja două spitale militare modulare Covid.

Sepepiștii au și spital modular, și centru medical anti-COVID

Astfel că solicitarea SPP a devenit una cu atât mai surprinzătoare, cu cât ea a fost rezolvată cu celeritate, spre deosebire de cererile similare ale altor unități medicale ”civile” și care cu adevărat se confruntau cu o adevărată criză logistică. Numai că Guvernul a aprobat de urgență transferul de la Adminsitrația Națională a Rezervelor de Stat a unor materiale necesare construcției unui spital. Totul după ce ” Serviciul de Protecție și Pază solicitase, în repetate rânduri, aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse, necesare în vederea asigurării nevoilor și misiunilor operative de urgență maximă specifică, precum și pentru implementarea unor măsuri de prevenire și limitarea contaminării, respectiv a răspândirii coronavirusului SARS – CoV -2”.

Rezervele statului, puse la dispoziția SPP

Astfel că Guvernul s-a conformat pe loc, cu următoarea motivare oficială : ” Prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului are în vedere aprobarea scoaterii din rezervele de stat a  următoarelor produse : paturi, pături, saltele pat, cearșafuri pat, fețe pernă, construcții ușoare din elemente modulate. Preluarea construcțiilor ușoare din elemente modulate se face pe bază de proces verbal de predare – primire, cu constatarea stării constructiv – funcționale; acestea vor rămâne în administrarea Serviciului de Protceție și Pază, care va asigura gestionarea și conservarea acestora. Precizăm faptul că transportul produselor se va realiza cu mijloace de transport ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Cheltuielile pentru realizarea operațiunilor de transport ale acestora se vor asigura din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă de stat diminuate cu cantitățile scoase din rezervele de stat vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne- Administrația Națională a Rezervelor de Stat și probleme Speciale”. Și uite cum SPP a început să își facă spital modular pe banii MAI, cu toate că bugetul ministerului era deja ”vlăguit” de câte ”finanțări” ale altor structuri i s-au pus în cârcă în ultimele luni de zile…

2,33 milioane euro pentru Centrul Medical

Culmea este însă că Serviciul de Protecție și Pază nu s-a oprit aici, SPP fiind din nou singura structură din cadrul sistemului care s-a alăturat altor 15 spitale și unități administrative pentru a solicita alte finanțări în vederea luptei împotriva COVID -19. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a primit 16 cereri de finanțare, în valoare de 71,6 milioane euro, care au fost depuse în cadrul apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM)- consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID – 19. Principalii solicitanți fiind Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar – Arseni”, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Craiova, Spitalul Clinic Municipal din Craiova și… Serviciul de Protecție și Pază! Acesta depunând cerere de finanțare pentru consolidarea capacității centrului medical din cadrul Serviciului de Protecție și Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID – 19, în valoare de 2,33 milioane euro.

Au dat contractul, au plătit banii, dar nu mai primesc ”comisionul”!

Pe scurt, acesta este momentan traseul financiar al contractului pentru ”consolidarea centrului medical”. Cel relocat în corpul de clădire care a aparținut Regimentului de Gardă al Ministerului Național al Apărării, intrat însă în posesia SPP. Circuit care însă pare să fi fost ”scurtcircuitat” în cel mai sensibil moment al său, cel al remiterii ”paraîndărătului”. Iar acest scenariu de lucru care face deja deliciul celorlalte structuri din sistem, dar și a mediului de afaceri deopotrivă… Acolo unde mai ales constructorii se simt într-un fel pe deplin  răzbunați după ce ”cota paraîndărătului” începuse să crească din nou în ultima vreme la praguri deja amețitoare…

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul