Criteriul National

NYT: Campania lui Trump a avut o șansă. El a subminat-o – International

NYT: Campania lui Trump a avut o șansă. El a subminat-o – International
octombrie 07
01:23 2020

Unii consilieri credeau că actuala criză din sectorul sănătății ar fi fost o șansă de redresare politică, respectiv una care să demonstreze o mai mare înțelegere față de coronavirus. Dar candidatul nu s-a arătat atașat de un asemenea demers.

Vinerea trecută, chiar în timp ce președintele Trump avea probleme cu oxigenul, iar oamenii săi se pregăteau să îl mute la spitalul militar național, unii dintre consilierii campaniei sale au crezut că li se oferă o nouă șansă.

Dacă Trump își revenea rapid după atacul de coronavirus, iar mai apoi arbora în fața publicului o mină simpatică vorbind despre propria sa experiență și despre cea a altor milioane de americani, el s-ar fi putut bucura de o redresare politică. Un oficial din campanie a spus că actuala criză din sectorul sănătății a însemnat niște pași înapoi pentru campania de realegere, având în vedere că sondajele arătau un regres care dura de luni de zile, dar și o șansă de a demonstra o nouă poziție față de virus, care i-ar fi putut atrage niște alegători.

Iar președintele ar fi putut arăta acest lucru până la cea de-a doua dezbatere prezidențială, programată pe 15 octombrie, afirmând că boala este gravă, dar poate fi combătută și că el este pregătit să-și reia campania.

Deși asta era speranța, ea a fost subminată dur în ultimele zile chiar de comportamentul președintelui, nu mai departe decât luni, când el a transmis națiunii pe Twitter următorul mesaj: “Nu vă temeți de coronavirus! Nu-l lăsați să vă subjuge viața!“, fără să recunoască faptul că, în calitate de președinte, el se bucură de o îngrijire mult mai bună decât cea a unui cetățean de rând. Declarațiile sale au demonstrat o altă realitate, și anume, că modul inconsecvent în care Trump și colaboratorii săi au tratat boala le va aminti alegătorilor eșecurile administrației sale și eforturile prin care, de șase luni, ei au tot minimalizat această pandemie mortală.

“Este vorba despre o strategie extrem de riscantă, iar eu sper ca președintele să nu se grăbească să reintre în spiritul campaniei – ceea ce el dorește să facă încă dinainte de a-și reveni – până când nu i se va spune că nu mai reprezintă un pericol pentru ceilalți“, a declarat Ed Rollins, consilier la PAC, o superorganizație care îl sprijină pe Trump.

Nerăbdător să iasă din spital, Trump și-a văzut împlinită dorința luni. Medicii i-au permis să plece la Casa Albă, recunoscând însă că el nu a respectat perioada de 7-10 zile în care ei urmăresc de obicei evoluția bolii ca să vadă dacă starea pacienților se agravează.

Revenind la Casa Albă, el a urcat două rânduri de scări până în Balconul Truman – o intrare care pentru el nu e cea obișnuită – și aproape imediat și-a smuls masca de pe față pentru camerele care îl filmau. Ulterior, el a filmat de la balcon un videoclip în stil electoral, afirmând că e “mai bine” și că “poate sunt imun, nu știu” în fața ravagiilor acestui virus.

Nu este nici pe departe pentru prima oară când Trump nu respectă dorințele colaboratorilor săi. El i-a contrazis în privința multor probleme, de la politica față de China până la pregătirile pentru dezbaterea de săptămâna trecută.

La sfârșitul săptămânii trecute, consilierii politici ai lui Trump afirmau că știu prea bine cu cine au de-a face. În general, Trump este considerat un om incapabil să manifeste vreo compasiune. Dar se spera ca discutarea propriilor sale experiențe să îl ajute să abordeze mai bine pandemia, putând totodată avea niște beneficii de ordin politic.

Trump a făcut însă prea puțin ca să adere la retorica pe care o sperau colaboratorii, o retorică de care el ar fi putut profita din punct de vedere politic. În videoclipurile filmate de colaboratorii lui Trump în culise, videoclipuri menite să îl arate la lucru, președintele nu a pomenit greutățile pe care virusul le-a provocat altora și nici nu a spus că cineva ar fi avut mult de suferit din cauza lui. După cum nu a pomenit nici membrii personalului Casei Albe care s-au îmbolnăvit. Iar mesajul său de pe Twitter, în care el mai spunea că “Mă simt chiar mai bine decât acum 20 de ani”, a făcut ca virusul să pară un simplu weekend petrecut la băi. Asta a arătat că, cel mai probabil, Trump va reveni în campanie difuzând în continuare o retorică falsă despre virus.

Dar campania, care, în septembrie, a renunțat la o serie de sondaje pe care anterior le comanda de obicei, a suferit din lipsa unor lichidități, o lipsă accentuată și de incapacitatea lui Trump de a apărea la strângerea de fonduri, după cum au declarat două persoane la curent cu decizia.

Oficiali din cadrul campaniei au declarat că încă se mai speră ca mitingurile prezidențiale să se reia înaintea lunii noiembrie, ei dând totodată de înțeles că singura prezență reală a lui Trump în fața celor care asistă la evenimente va fi din avion, iar numărul celor care îl vor însoți va fi mai mic, având în vedere că atât de mulți dintre ei s-au îmbolnăvit la rândul lor. Pentru a dezvălui amănunte legate de aceste discuții interne, oficialii au vorbit cu condiția de a li se respecta anonimatul.

În general, președintele continuă să se comporte ca și când ar fi o persoană privată care, întâmplător, lucrează la Casa Albă. De exemplu, el s-a arătat deranjat de știrile în care se spunea dacă nu cumva el ar trebui să-i transfere vicepreședintelui atribuțiile – un gen de știre care a existat și în cazul altor președinți care au avut probleme medicale la un moment dat.

“Cum mai sunt doar patru săptămâni și aproape 4 milioane de americani au votat deja, este prea târziu ca să se mai poată schimba impresia despre evoluția președintelui Trump”, a declarat Liam Donovan, un strateg republican. “Și, în măsura în care alegătorii ar mai fi dispuși încă să-și reconsidere opiniile, aparițiile sale video reflectă problema pe care campania sa încearcă să o depășească: străfulgerarea inițială de umanitate și modestie este rapid înlocuită de un monolog sforăitor care subminează întregul demers”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul