Criteriul National

NYT: Grecia a expulzat în secret peste 1.000 de imigranţi / Guvernul de la Atena neagă acuzaţiile – International

NYT: Grecia a expulzat în secret peste 1.000 de imigranţi / Guvernul de la Atena neagă acuzaţiile – International
august 17
19:54 2020
Autorităţile guvernamentale din Grecia au expulzat în secret peste 1.000 de refugiaţi în ultimele luni, transferându-i pe mulţi la limita apelor teritoriale şi abandonându-i în ambarcaţiuni pneumatice, afirmă surse citate de ziarul The New York Times, dar Guvernul de la Atena a negat acuzaţiile, potrivit Mediafax.

Începând din martie, cel puţin 1.072 de solicitanţi de azil au fost lăsaţi pe mare de agenţi ai autorităţilor elene, în cel puţin 31 de operaţiuni de expulzare, conform unei analize efectuate de cotidianul The New York Times pe baza unor dovezi oferite de trei organizaţii independente, de doi cercetători academici şi de Paza de Coastă a Turciei. NYT a intervievat supravieţuitori a cinci operaţiuni de expulzare şi a vizionat imagini din toate operaţiunile.

„A fost foarte inuman”, afirmă Najma al-Khatib, o profesoară siriană în vârstă de 50 de ani, care declară că agenţi greci care aveau cagule au preluat-o în noaptea de 26 iulie dintr-un centru situat pe Insula Rhodos pe ea şi alţi 22 de imigranţi, inclusiv doi bebeluşi, şi i-au abandonat într-o barcă fără motor, fiind salvaţi de Paza de Coastă turcă.

„Eu am părăsit Siria de teama bombardamentelor, dar când s-a întâmplat acest lucru mi-am dorit să fi murit într-un bombardament”, a spus ea.

„Ilegale conform legislaţiei internaţionale, expulzările sunt cea mai directă şi clară încercare a unei ţări europene de a bloca migraţia maritimă prin utilizarea propriilor forţe de la începutul crizei imigranţilor, în 2015, când Grecia a devenit principalul punct de tranzit pentru imigranţii şi refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa”, comentează cotidianul The New York Times.

Guvernul Greciei a negat că ar fi comis vreo ilegalitate. „Autorităţile elene nu se implică în activităţi clandestine. Grecia este cunoscută ca respectând legislaţia internaţională, convenţiile şi protocoalele. Acest lucru este valabil şi în cazul refugiaţilor şi imigranţilor”, a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Începând din 2015, ţări europene precum Grecia şi Italia s-au bazat în principal pe intermediari, precum autorităţile guvernamentale din Turcia şi Libia, pentru limitarea migraţiei maritime. Acum, diferenţa este că Guvernul Greciei a început să ia din ce în ce mai mult lucrurile în propriile mâini, afirmă grupuri de monitorizare şi analişti.

„Aceste expulzări sunt total ilegale, din toate punctele de vedere, în raport cu legislaţia internaţională şi europeană. Este vorba de un dezastru în umanitar şi în materie de drepturile omului”, afirmă profesorul François Crépeau, expert şi fost raportor al Naţiunilor Unite privind drepturile imigranţilor.

Grecii aveau mai multă înţelegere faţă de situaţia imigranţilor, dar mulţi au devenit frustraţi şi ostili după o jumătate de deceniu în care ţările europene au oferit Greciei doar asistenţă modestă în timp ce zeci de mii de solicitanţi de azil trăiesc în tabere insalubre şi supraaglomerate de pe insulele elene. După accederea la putere anul trecut a noului Guvern conservator condus de premierul Kyriakos Mitsotakis, Grecia a adoptat o linie mai dură împotriva imigranţilor, majoritatea refugiaţi din cauza războiului sirian. Abordarea mai dură intervine în contextul tensiunilor cu Turcia, care, la rândul său, este cea mai afectată de conflictul sirian, având pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiaţi.

Grecia crede că Turcia a încercat să utilizeze tema imigranţilor pentru a intensifica presiunile asupra Europei şi a obţine asistenţă şi solidaritate în conflictul din Siria. Însă presiunile asupra Greciei intervin şi în contextul tensiunilor izbucnite din cauza activităţilor de explorare petrolieră în estul Mării Mediterane.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul