Criteriul National

O agenție guvernamentală americană a plătit 114 milioane de dolari unui informator anonim – International

O agenție guvernamentală americană a plătit 114 milioane de dolari unui informator anonim – International
octombrie 27
21:27 2020

Cineva tocmai a primit 114 milioane de dolari pentru o singură zi, fără a juca la loterie sau fără a păși într-un cazinou. Securities and Exchange Commission (SEC) își protejează cu ferocitate informatorii, ceea ce înseamnă că nu vom ști niciodată cine a primit premiul-record sau ce fraudă a scos la lumină.

Premiul uluitor a fost acordat unei persoane care a șoptit guvernului despre o neregulă și a oferit o asistență „extraordinară” în investigație. Este o sumă care dublează recordul anterior, stabilit cu doar patru luni în urmă.

„Sper că acest record îi va încuraja și pe alții să dea informații despre violări ale regulilor în tranzacții mobiliare”, spune Jane Norberg, șefa biroului de specialitate de la SEC (temuta comisie americană pentru valori mobiliare), într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Recompensa record ar trebui să servească și ca puternic semnal de alarmă pentru America corporatistă.
În acest caz, informatorul a sesizat inițial neregula pe plan intern, dar fără rezultat. După aceea a trimis informația către SEC.

„Lecția serioasă după acest premiu este că firmele ar trebui să ia în serios rapoartele informatorilor”, spune Norberg. „Deoarece este probabil că SEC are deja informația sau o va avea curând. Și-i vom da urmare”. Cu alte cuvinte: băieților răi, aveți grijă!

Învăluită în secret

Calea aleasă de informator – raportare internă fără succes urmată de apel la autorități – este obișnuită, spune Norberg. „Oamenii devin frustrați. Sunt dezamăgiți și de aceea vin la SEC. Informatorii sunt adesea angajați care nu suportă să vadă nereguli practicate de companie”.

Practicile dubioase care au fost dezvăluite la SEC de informatori includ totul, de la scheme Ponzi și tranzacții pe bază de informații confidențiale până la manipularea piețelor și corupție.

„Ponturile de la informatori au un impact uriaș în programul de impunere a regulilor, întorc cursul jocului”, spune Norberg. Iar protecția lor este esențială. „Este incredibil de serioasă”, afirmă Norberg despre confidențialitate. „Oamenii trebuie să se simtă confortabil când vin la noi”.

SEC a comunicat că recompensa a inclus 52 de milioane legate de caz, plus 62 de milioane din acțiunile corelate ale altei agenții care nu a fost precizată. Și, a mai spus SEC, informatorul a îndurat „dificultăți personale și profesionale”.

Un an record pentru informatori

Stephen Kohn, președintele de la National Whistblowers Center, s-a bucurat pentru premiul de 114 milioane. „Este genul de recompensă care schimbă culturi”, a spus Kohn, avocat pentru informatori la Kohn, Kohn & Colapinto. „Îi stimulează pe oameni să ia poziție și descurajează nereguli. Este foarte serios pentru oameni care se gândesc să se angajeze în fraude. Își dau seama că e o mare probabilitate să fie dați de gol”.

În ultima vreme a devenit extrem de profitabil să fii informator.

SEC a acordat în anul fiscal încheiat în septembrie 39 de premii individuale pentru informatori, totalizând 175 de milioane. Este mai mult decât în fiecare an de când a fost înființat biroul pentru informatori în 2011. Iar SEC a primit anul trecut un număr-record de ponturi privind potențiale nereguli. (International Revenue Service, fiscul american, are propriul birou pentru informatori și porpriile recompense).

„Când am început, eram chiar un mic birou. La vremea aceea ne întrebam dacă va avea succes”, spune Norberg, care a fost prim-adjunct al șefului de birou. „Apoi au început să vină ponturile. Și am tot crescut”.

De la prima plată în 2012, SEC a recompensat cu 676 de milioane un număr de 108 persoane. Recompensele sunt plătite dintr-un fond finanțat integral din amenzile colectate de SEC, nu din banii contribuabililor. Norber spune că anul-record a fost făcut posibil prin eforturile de eficientizare a modului în care SEC înmânează premiile.

Banii și răzbunarea pot fi factori motivatori

Programul pentru informatori contribuie la dezvăluirea de activități ascunse bazându-se pe stimulente financiare pentru angajați sau investitori care altfel și-ar ține gura. Premiile merg de la 10% la 30% din amenzile date de SEC în acțiuni rezultate din ponturile informatorilor. Noile reguli spun că premiile de 5 milioane sau mai puțin – care sunt majoritatea – beneficiază de cota maximă de 30%.

„Și banii sunt o motivație”, spune Norberg. „Pot determina pe cineva care este nehotărât să raporteze problemele. Sunt greutăți reale, personale și profesionale, pe care oamenii le pot îndura. Banii ajută, sper”.

Uneori intervine și răzbunarea.

„Am văzut informatori care au relații personale cu răufăcătorul și dau rapoarte despre el când se strică relația”, povestește Norberg.

Programul a reușit să se mențină intact

Într-o vreme în care cele mai multe agenții profesionale guvernamentale sunt politizate, programul pentru informatori a supraviețuit după nenumărate eforturi de a fi sugrumat – și a făcut-o cu sprijin bipartizan datorat succesului în prinderea delincvenților.

Este o schimbare majoră, având în vedere că programul s-a născut din Dodd-Frank, controversata reformă a Wall Street legiferată în 2010 în ciuda opoziției înverșunate a republicanilor și a sistemului bancar. Criticii spuneau că programul pentru informatori îi va descuraja pe angajați să raporteze pe plan intern neregulile.

În aproape un deceniu, ponturile la SEC ale informatorilor au dus la penalități de peste 2 miliarde de dolari și la 500 de milioane returnate investitorilor prejudiciați.

„Îmbunătățirea programului a fost o prioritate pentru mine de când am venit la Comisie” în 2017, a spus președintele SEC, Jay Clayton, pentru CNN Business. „Adăugând eficiență și transparență programului, am dat în ultimii trei ani mai multe recompense în bani decât în oricare perioadă din istoria programului”.

Susținătorii programului au răsufla ușurați luna trecută, când SEC a respins o propunere de limitare a celor mai mari premii pentru informatori. După o luptă de doi ani, propunerea – care ar fi redus primele pentru amenzi de peste 100 de milioane – a fost unanim retrasă în fața opoziției susținătorilor programului.

„A fost o mare victorie pentru supraveghere și răspundere”, a spus Kohn, care s-a întâlnit cu președintele Clayton și alți oficiali pentru a-i convinge să retragă propunerea. „Toate programele pentru informatori devin bipartizane. De ce? Pentru că funcționează”.

Luna trecută, SEC a impus o nouă regulă care permite agenției să blocheze un aplicant care abuzează de proces trimițând trei cereri de recompensă nefondate.

„Am avut oameni care au tratat programul ca pe un fel de loterie”, afirmă Norberg. „Este frustrant pentru mine, care știu ce sacrificii reale au făcut informatorii adevărați”.

Dar există un aspect care este chiar ca la un câștig la loterie: premiile informatorilor sunt impozabile la nivel federal și statal, taxele ajungând la 50% pentru cele mai mari. Iar avocații care-i reprezintă pe informatori trebuie și ei să plătească taxe pe onorariile lor.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul