Criteriul National

O alta bataie de joc a Sistemului Educational

O alta bataie de joc a Sistemului Educational
martie 29
21:54 2015

 abecedar-vechiEpopeea „Abecedarelor” pare sa nu se mai sfarseasca. La nici o lună de zile  după ce elevii de clasa I au primit, într-un final atat de asteptat Abecedarele, peste 11.000 de copii vor rămâne fără acestea, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Mai precis, instanta a decis ca toate manualele de Limba Română pentru clasa I scoase de editurile Litera şi Siveco sa fie retrase din scoli după ce reprezentantii editurii Akademos au contestat în instanta ultima licitatie pentru Abecedare.

Ca atare, ministrul Educatiei, domnul Sorin Cîmpeanu a declarat: „Sper ca asta nu va afecta anul scolar în curs. Cert este că din toamnă elevii nu vor mai putea opta între şase variante de manual, ci cel mai probabil între cinci. Când vom primi motivarea instanţei, vom acţiona în consecinţă”.

Fara sa devin critic sau sa par exagerat, ma intreb oare cum vor reactiona invatatorii ce predau dupa manualele Litera ştiut fiind faptul ca aproximativ 6 % dintre elevi au optat sa studieze dupa acestea. Nu cumva, acesti dascali  sunt pusi, din nou în aceasta neplacuta situatie in care vor ramâne fără Abecedare de „dragul” unor decizii gresit luate de catre unii sefi, de catre „luminatii” acestui Sistem? Mai mult ca sigur ca vor fi revoltaţi de situaţie. Sau obedienta si impamantenita politica a „plecarii capului” va fi adoptata in corpore?

Dar acum, singurii care vor avea de suferit vor fi micutii deoarece Sistemul nu a manageriat o asemenea situatie si primeste din plin asemenea lovitura ce ii decredibilizeaza.

Reprezentanţii editurii Akademos, contestatarii licitaţiei pentru Abecedare susţin că decizia instanţei este în favoarea lor.

Caietul de sarcini prevede că există şase edituri câştigătoare, iar oferta noastră a fost prima respinsă, deci Akademos revine pe lista câştigătorilor. Urmează să semnăm contractul-cadru cu ministerul, să deblocăm garanţiile şi să tipărim manualele. Vom face luni o notificare către autoritatea contractantă în care vom solicita anularea acordului-cadru şi întocmirea unui nou document în care se regăseşte şi Akademos Art”, a declarat  Luiza Popescu, administratorul editurii Akademos.

Dar, poate va intrebati cum anume s-a ajuns aici, in asemenea stadiu…Povestea incepe abrupt, prin anul 2013, atunci cand Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza una dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Dar, asa cum se obisnuieste, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit multiple amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar. Si, taman cand  nici nu au fost bine anunţate, rezultatele au fost contestate de editori pe buna-dreptate. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de numai putin de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă, unde au câştigat.

Avand imaginea de ansamblu asupra acestei probleme, va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile, nu inainte de a contabiliza erorile comise din neglijenta si orgoliu de catre „oamenii Sistemului” ce in continuare nu au niciun fel de remuscare si nu au fost sanctionati pana in clipa de fata.

Inchei aici cu speranta ca aceasta situatie penibila va avea si un deznodamant ceva mai optimist. Fiind şi eu implicat , in calitate de cadru didactic dar si de observator vreau sa atrag atenţia si de faptul că educaţia unei generatii nu se face în funcţie de interese economice.

 

Sursa foto : furbie.ro

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo