Criteriul National

O alta bataie de joc a Sistemului Educational

O alta bataie de joc a Sistemului Educational
martie 29
21:54 2015

 abecedar-vechiEpopeea „Abecedarelor” pare sa nu se mai sfarseasca. La nici o lună de zile  după ce elevii de clasa I au primit, într-un final atat de asteptat Abecedarele, peste 11.000 de copii vor rămâne fără acestea, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Mai precis, instanta a decis ca toate manualele de Limba Română pentru clasa I scoase de editurile Litera şi Siveco sa fie retrase din scoli după ce reprezentantii editurii Akademos au contestat în instanta ultima licitatie pentru Abecedare.

Ca atare, ministrul Educatiei, domnul Sorin Cîmpeanu a declarat: „Sper ca asta nu va afecta anul scolar în curs. Cert este că din toamnă elevii nu vor mai putea opta între şase variante de manual, ci cel mai probabil între cinci. Când vom primi motivarea instanţei, vom acţiona în consecinţă”.

Fara sa devin critic sau sa par exagerat, ma intreb oare cum vor reactiona invatatorii ce predau dupa manualele Litera ştiut fiind faptul ca aproximativ 6 % dintre elevi au optat sa studieze dupa acestea. Nu cumva, acesti dascali  sunt pusi, din nou în aceasta neplacuta situatie in care vor ramâne fără Abecedare de „dragul” unor decizii gresit luate de catre unii sefi, de catre „luminatii” acestui Sistem? Mai mult ca sigur ca vor fi revoltaţi de situaţie. Sau obedienta si impamantenita politica a „plecarii capului” va fi adoptata in corpore?

Dar acum, singurii care vor avea de suferit vor fi micutii deoarece Sistemul nu a manageriat o asemenea situatie si primeste din plin asemenea lovitura ce ii decredibilizeaza.

Reprezentanţii editurii Akademos, contestatarii licitaţiei pentru Abecedare susţin că decizia instanţei este în favoarea lor.

Caietul de sarcini prevede că există şase edituri câştigătoare, iar oferta noastră a fost prima respinsă, deci Akademos revine pe lista câştigătorilor. Urmează să semnăm contractul-cadru cu ministerul, să deblocăm garanţiile şi să tipărim manualele. Vom face luni o notificare către autoritatea contractantă în care vom solicita anularea acordului-cadru şi întocmirea unui nou document în care se regăseşte şi Akademos Art”, a declarat  Luiza Popescu, administratorul editurii Akademos.

Dar, poate va intrebati cum anume s-a ajuns aici, in asemenea stadiu…Povestea incepe abrupt, prin anul 2013, atunci cand Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza una dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Dar, asa cum se obisnuieste, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit multiple amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar. Si, taman cand  nici nu au fost bine anunţate, rezultatele au fost contestate de editori pe buna-dreptate. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de numai putin de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă, unde au câştigat.

Avand imaginea de ansamblu asupra acestei probleme, va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile, nu inainte de a contabiliza erorile comise din neglijenta si orgoliu de catre „oamenii Sistemului” ce in continuare nu au niciun fel de remuscare si nu au fost sanctionati pana in clipa de fata.

Inchei aici cu speranta ca aceasta situatie penibila va avea si un deznodamant ceva mai optimist. Fiind şi eu implicat , in calitate de cadru didactic dar si de observator vreau sa atrag atenţia si de faptul că educaţia unei generatii nu se face în funcţie de interese economice.

 

Sursa foto : furbie.ro

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo