Criteriul National

O analiză sumară comparativă între candidații Franței la fotoliul prezidențial- Emmanuel Macron și Marine Le Pen

O analiză sumară comparativă între candidații Franței la fotoliul prezidențial- Emmanuel Macron și Marine Le Pen
aprilie 24
06:56 2017

După numărarea a peste 90% din voturi, centristul pro-european Emmanuel Macron a obținut 23.5% din sufragii, Marine Le Pen 22%, cei doi fiind urmați de François Fillon și Jean-Luc Mélenchon, cu aproape 20% din voturi fiecare.Accederea lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidențialelor din Franța este comparată de presa franceză cu un „big bang” ce lasă”dreapta K.O.” și stânga la pământ, comentează AFP, citată de agenția Agerpres. 

 

MacronLePen2

 

Prima rundă a alegerilor prezidențiale din Franța a avut loc duminică, iar candidatul care a obținut cel mai mare procent în sondaje este Emmanuel Macron. Bancher la origini, Macron a intrat pe scena politică în urmă cu doi ani și având în vedere trecutul său profesional, programul său prezintă mai multe măsuri fiscale care ar favoriza companiile și le-ar da mai multă libertate.

Printre măsurile propuse, aflate în programul de guvernare se numără unele chestiuni ce suscită interes. Consultând programul de guvernare și analizând declarațiile domniei sale reies următoarele. Macron vrea să reducă taxele firmelor de la 33% la 25%. Numărul legal de ore muncite pe săptămână ar rămâne de 35 de ore, însă negocierea va fi lăsată la nivelul companiei. În ceea ce privește angajații cu salarii mici, aceștia ar fi scutiți de anumite taxe sociale, o măsură care ar pune un salariu suplimentar pe an în buzunarul angajatului.

În ceea ce privește investiția în sectorul public, Macron are de gând să investească cincizeci de miliarde de euro, din care 15 miliarde vor fi utilizați pentru pregătirea continuă și recalificarea personală pentru ocuparea forței de muncă. De asemenea,cincisprezece miliarde de euro vor fi investiți în energie regenerabilă pentru ca în cinci ani, Franța să poată renunța la producția de enrgie pe bază de cărbuni și să facă pasul spre surse alternative, de energie regenerabilă.

De asemenea, suma de cinci miliarde de euro va fi folosită în elaborarea de proiecte pentru agricultură, proiecte care vor trebui să ajute dezvoltarea industriei agricole, dar să protejeze și mediul cât și producția locală. De asemenea, Macron vrea să investească alte cinci miliarde în transport și infrastructură locală, în special în reabilitarea liniilor vechi de tren. În ceea ce privește investiția în sănătate, cinci miliarde de euro vor fi utilizați pentru modernizarea sectorului și încă cinci miliarde vor fi investiți în modernizarea sistemelor informatice din administrație.

Politica protecționistă a liderului pro-european se reflectă cel mai bine în domeniul apărării. Ca si consecințe și implicații ulterioare a promis destule. De aceea, în ceea ce privește securitatea națională ce este o problemă foarte importantă în Franța. Reamintesc faptul că această națiune a fost ținta celor mai grave atacuri teroriste din ultimii ani și  este și astăzi în stare de urgență. Macron promite angajarea a unui număr record de zece mii de polițiști, mărirea numărului de locuri în închisori cu cincisprezece mii și alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

3

De cealaltă parte,Marine Le Pen are șanse să câștige alegerile prezidențiale din Franța, în condițiile în care primele sondaje realizate la ieșirea de la urne arată că între ea și Emmanuel Macron există o diferență destul de mică de voturi. Șansele domniei sale au crescut și după atacul terorist de joi seară din Paris, revendicat deja de către gruparea ISIS. Dacă electoratul francez o va gira, cu siguranță va fi o lovitură cu impact devastator atât pentru Franța,  cât mai ales pentru Uniunea Europeană. Dacă va câștiga alegerile, liderul populist anti-UE și anti-imigrație va putea declanșa un adevărat cutremur politic , pe fondul valului de populism care inundă Europa, ce vine în succesiune după ce Regatul Unit al Marii Britanii se va supune voinței cetățenilor și va declanșa ultima fază aceea ce reprezintă Brexit. De asemenea, tot în contextul geo-politic internațional trebuie amintită și victoria lui Donald Trump în SUA.

Auto-intitulându-se Madame Frexit- Marine Le Pen în vârstă de 48 de ani- a promis să organizeze referendumuri pe tema ieșirii Franței din zona euro și din UE. De altfel, a arătat foarte clar că nu respectă în niciun fel valorile europene, ducând retorica sa anti-europeană la cote inimaginabile, atunci când partidul său a declarat că steagul UE este ”o zdreanță oligarhică”. Doamna Le Pen e considerată un simbol autentic al valului de populism în creștere în Europa și America, deoarece a aplaudat atât Brexit-ul, cât și victoria lui Donald Trump. Printre cele mai importante promisiuni ale sale sunt părăsirea zonei euro și renegocierea relațiilor cu partenerii europeni, ieșirea din Schengen și reintroducerea granițelor naționale și retragerea Franței de sub comanda integrată a NATO.

Consultând programul său de guvernare,  se deduce faptul că Le Pen plănuiește o reducere drastică a imigrației la 10,000 de persoane pe an, ceea ce ar fi o schimbare dramatică față de realitatea actuală, în care Franța primește anual circa 200,000 de imigranți. În plus, liderul Frontului Național urmărește să suspende imediat calitatea Franței de membru în spațiul Schengen, aducând înapoi obligația prezentării pașaportului la granițele cu țările UE.

4

De asemenea,reîntoarcerea la franc este aproape o certitudine, în cazul în care Marine Le Pen va câștiga alegerile. De fapt, renunțarea la moneda unică stă la baza întregului ei program. Le Pen a și încercat, în zadar să asigure liderii din business, îngrijorați de planurile sale de renunțare la euro, susținând că noul franc nu se va devaloriza.Pentru a balansa economia după ieșirea din zona euro, Le Pen intenționează să se concentreze pe companiile mici și mijlocii, sprijinându-le din punct de vedere fiscal.

Totodată Franța ar putea deveni un aliat al Rusiei, o țară pe care Le Pen nu o consideră deloc o amenințare la adresa Europei. Acest lucru va altera considerabil relația-cheie cu Germania, în special în perspectiva unui ipotetic Frexit. In campania electorală Le Pen a declarat deschis că îl admiră pe Vladimir Putin, vizitând Rusia și susținând ideea că cele două țări au nevoie să se unească în lupta împotriva terorismului. La rândul său, Putin a declarat că Rusia nu are nicio intenție să influențeze alegerile din Franța, ceea ce, implicit, confirmă posibilitatea ca acest lucru să se întâmple.

Sondajele de opinie arată că Le Pen are unele șanse  în fața lui Macron în scrutinul care va avea loc pe 7 mai. Totuși, votul de ieri reprezintă o repudiere a partidelor politice tradiționale din Franța, peste 40% din voturi mergând către candidați ai partidelor radicale.

Rămâne de văzut dacă după cel de-al doilea tur, după înfruntarea dintre social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură va avea un efect benefic asupra populației franceze și îndeosebi asupra contextului politic global.

2

 

Sursa foto www.showyoursearch.com

Sinteza a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo