Criteriul National

O bancă a trimis 56 de e-mailuri pentru actualizare date cu informații privind situația familială, date privind bunurile deținute și salariul. Doar că a trimis emailurile pe alte adrese – Finante & Banci

O bancă a trimis 56 de e-mailuri pentru actualizare date cu informații privind situația familială, date privind bunurile deținute și salariul. Doar că a trimis emailurile pe alte adrese – Finante & Banci
octombrie 01
07:32 2020

O instituție bancară a notificat Autoritatea națională de supraveghere că, urmare a unei erori tehnice a aplicației pentru comunicarea automată a formularului de actualizare date personale – persoane fizice, au fost transmise către un număr de 56 de adrese greșite de e-mail respectivle formulare. E-mailurile conțineau următoarele date: nume, prenume, data și locul nașterii, codul numeric personal, numărul și seria actului de identitate, profesie, loc de muncă, număr de telefon, adresa de domiciliu, situație familială, date privind bunurile deținute, salariul.Imediat, banca i-a sunat pe rând pe cei care au primit din greșeală emailurile, 30 de persoane confirmând distrugerea/ștergerea corespondenței recepționate în mod eronat.

”Pentru alte 27 de persoane, comunicarea solicitării de ștergere/distrugere de îndată a informațiilor transmise eronat a fost comunicată pe adresa de e-mail pe care a fost transmis inițial, în mod eronat, documentul menționat, persoanele afectate de incidentul de securitate, care nu au confirmat ștergerea/distrugerea corespondenței recepționate eronat, urmând să fie notificate cu privire la incidentul produs”, transmite ANSPDCP.

În urma investigaţiei efectuate la instituția bancară, Autoritatea națională de supraveghere a constatat că instituţia bancară nu a aplicat măsurile adecvate, în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător riscului prelucrării generat în special, în mod accidental sau ilegal, de distrugerea, pierderea, modificarea, divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal transmise, stocate sau prelucrate într-un alt mod, prin transmiterea formularelor pentru definire și actualizare date personale – persoane fizice (clienți) către adrese de e-mail eronate, din cauza unei erori tehnice a aplicației, fiind afectate de incident un număr de 56 de persoane fizice vizate.

Aceasta a condus la încălcarea confidențialității datelor cu caracter personal (nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal, numărul și seria actului de identitate, data nașterii, locul nașterii, profesie, loc de muncă, număr de telefon, adresa de e-mail, adresa de domiciliu, situație familială, date privind bunurile deținute, salariu), deși instituţia bancară avea aceste obligații, inclusiv potrivit prevederilor art. 5 lit. f), „integritate și confidențialitate” din Regulamentul (UE) 2016/679.

În acest caz, Autoritatea națională de supraveghere a dispus operatorului o măsură corectivă, respectiv instruirea angajaților asupra riscurilor și consecințelor pe care le implică divulgarea datelor personale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul