Criteriul National

O delegaţie a Parlamentului European efectuează o vizită în Slovenia pentru a evalua situația statului de drept – MEET Your MEP

O delegaţie a Parlamentului European efectuează o vizită în Slovenia pentru a evalua situația statului de drept – MEET Your MEP
octombrie 13
13:36 2021

O delegaţie a Parlamentului European efectuează începând de miercuri după-amiază o vizită în Slovenia pentru a face o evaluare a situaţiei statului de drept, libertăţii presei şi luptei contra corupţiei în această ţară, care în prezent deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează un comunicat postat marţi pe site-ul legislativului european.

Delegaţia, formată din şapte membri ai comisiei de libertăţi civile şi unul din comisia de control bugetar ale PE, va avea întrevederi cu premierul sloven Janez Jansa, cu procurorul general Mirjam Kline, cu comisarul naţional pentru protecţia datelor Mojca Prelesnik, cu şeful comisiei pentru prevenirea corupţiei Robert Sumi, cu Avocatul Poporului Peter Svetina, cu parlamentari de la putere şi din opoziţie, precum şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai asociaţiilor jurnaliştilor.

În timpul vizitei, care se va încheia vineri după-amiaza cu o conferinţă de presă găzduită de Casa Europei din Ljubljana, eurodeputaţii urmează să abordeze probleme legate de valorile UE, printre care libertatea presei şi eforturile anticorupţie, dar şi aspecte ca nominalizarea procurorilor delegaţi din Slovenia la Biroul Procurorului Public European, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Delegaţia PE, condusă de eurodeputata olandeză Sophie In’t Veld (Renew), îi include pe Romana Tomc (Partidul Popular European), Cyrus Engerer (S&D), Tineke Strik (Verzi), Nicolaus Fest (Identitate şi Democraţie), Assita Kanko (Conservatorii şi Reformiştii Europeni), Konstantinos Arvanitis (grupul Stângii) şi Mikulas Peksa (Verzi). (Agerpres)

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul