Criteriul National

O delegaţie americană importantă vizitează Insulele Solomon, în faţa ambiţiilor în creştere ale Chinei în regiunea Indo-Pacifică

O delegaţie americană importantă vizitează Insulele Solomon, în faţa ambiţiilor în creştere ale Chinei în regiunea Indo-Pacifică
aprilie 19
01:23 2022

O delegaţie diplomatică americană de nivel înalt se va deplasa săptămâna aceasta în Insulele Solomon şi alte insule din Pacific, a anunţat luni Casa Albă, în condiţiile în care ambiţiile Chinei în această regiune strategică stârnesc îngrijorări, relatează Agerpres.

departamentul de stat SUAFoto: Pexels

Kurt Campbell, consilier prezidenţial american responsabil de zona Indo-Pacifică, şi Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru Asia de Est şi Pacific, vor conduce această delegaţie, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson.

Ei se vor deplasa în statul american Hawaii, în insulele Fiji, Papua-Noua Guinee şi Insulele Solomon.

Reprezentanţi ai Departamentului de Stat, Pentagonului şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) se vor ralia delegaţiei, pentru „a aprofunda legăturile durabile cu regiunea şi a face să progreseze o regiune Indo-Pacifică liberă, deschisă şi rezilientă”, a declarat Watson.

Insulele Solomon au încheiat recent un „acord de securitate” cu China

O atenţie specială este acordată etapei din Insulele Solomon, în condiţiile în care SUA şi aliatul său apropiat Australia sunt îngrijorate de acordul de securitate pe care această mică ţară l-a încheiat recent cu China.

Luna trecută, o versiune preliminară a acestui acord în pregătire între China şi Insulele Solomon a ajuns în presă. În aceasta era menţionată autorizarea de desfăşurări securitare şi navale chineze în Insulele Solomon. Informaţia a provocat îngrijorarea Australiei, SUA şi altor naţiuni din Pacific.

Proiectul de acord mai prevedea ca poliţişti chinezi înarmaţi să poată fi desfăşuraţi la solicitarea Insulelor Solomon, pentru a asigura acolo menţinerea „ordinii sociale”. „Forţele chineze” ar fi de asemenea autorizate să protejeze „securitatea personalului chinez” şi „principalele proiecte” ale arhipelagului.

La începutul lunii aprilie, premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a asigurat că nu va permite să fie construită o bază militară chineză în ţara sa, însă aceasta nu a fost suficient pentru a aplana temerile Australiei şi aliaţilor săi.

Duminică, şefa diplomaţiei australiene Marisa Payne a declarat că aceste asigurări sunt „foarte importante”, dar că ea este îngrijorată de „lipsa de transparenţă a acestui acord”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a deplasat în regiune în februarie, pentru a sublinia angajamentul Washingtonului în elaborarea unei strategii pe termen lung menită să contracareze ambiţiile în creştere ale Beijingului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul