
O directie in viata este intodeauna bine sa ai indiferent de situatie si moment. Daca o urmezi sau nu, este cu totul alta problema. Insa, pentru un autovehicul, nu exista situatie in care sa nu fie importanta directia. Ea ne ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim. Iar daca aceasta are problema, trebuie sa o rezolvam cat mai curand posibil, pentru ca nimeni nu vrea sa conduca o masina care trage intr-o anumita parte, sau si mai rau, sa faca stanga cand noi vrem sa viram dreapta punandu-va viata in pericol.
Mecanismul de directia a unei masini este compus din volan, coloanal de directie, ax volan, biela de directie si bineneteles, caseta de directie. Iar aceasta din urma este una dintre principalele componente ale unei masini si are rolul de a dirija rotile conform cu miscarea volanului. Exista casete de directie mecanice, hidraulice, electro-hidraulice sau asistate electronic.
Problemele la sistemul de directie pot sa apara din diferite motive si anume:
– schimbarea anvelopelor si neefectuarea unei reglari a geometriei rotilor dupa
– timp indelungat de la ultima verificare a sistemului de directie
– lovirea unei gropi sau lovirea unei bordure
– uzura care intervine in functie de vechimea autoturismului
Cum stim daca directia autevehicului pe care il conducem nu este in parametrii corespunzatori:
–volanul are o inclinatie, acesta nu sta drept
– dificultati la viraje
– in mers masina trage intr-o parte
– la o anumita viteza masina tremura.
Depasind pragul informatiilor din punct de vedere mecanic, specialistii atrag atentia asupra faptului ca reparatia casetei de directie ar trebui realizata doar in service-uri autorizate sa faca acest lucru si nu la orice colt de bloc, acolo unde un nene mai priceput stie sa mestereasca la o masina. Din pacate controalele care sa vizeze componenta tehnica a autoturismelor, in Romania, sunt inca putine poate chiar nesemnificative din punct de vedere statistic. Lucrurile s-ar putea schimba insa in viitor mai ales datorita faptului ca parcul auto imbatraneste tot mai mult de la an la an, numarul autoturismelor noi fiind intr-un tren usor descendent in raport cu masinile rulate si cele second-hand.
Statistic vorbind un numar important de accidente ce se petrec pe drumurile patriei ajung sa fie cauzate in mare parte de starea tehnica precare pe care autoturismele o au datorita rularii excesive si a verificarilor mult prea putine in service. Din punct de vedere economic ajungem sa bagam sume infime de bani in masini, motiv care explica si optiunea pentru alegerea masinilor second-hand la preturi incredibil de mici.
In concluzie putem spune ca fiecare merge in ce directie doreste asa cum isi propune insa o verificare temeinica realizata ocazional intr-un service auto autorizat poate creste simtitor rata sigurantei auto in traficul si asa deja sufocat de masini ce ajung sa aiba chiar si 30 de ani de activitate. Daca lucrurile se vor schimba in viitor, ramane de discutat insa aparitia motoarelor electrice si a noilor prototipuri par sa ridice pentru multi semne de intrebare serioase atunci cand vine vorba de ecologie si cat de sigure sunt acestea. Carburantii de baza raman in continuare benzina si motorina pentru o parte semnificativa dintre soferii din Romania.
Ai nevoie de un service pentru masina ta? Programeaza-te aici.