Criteriul National

O gafa de proportie comisa …la nivel inalt

aprilie 25
15:08 2015

  Ministrul roman al Culturii, Ionut Vulpescu s- a facut remarcat de Ziua Internationala a Cartii cu o gafa de proportii.

 

ionut-vulpescuDin ciclul gafelor de proportii comise la nivel inalt va facem cunoscuta ultima „perla”.Ca sa ne mai descretim fruntile, fara sa devenim patimasi ar trebui sa ne gandim la semnificatia acestui citat „to be or not to be…”
Astfel Ionut Vulpescu a confundat personajul Hamlet cu celebrul dramaturg englez  William Shakespeare.
Pentru seful culturii romane, ziua de 23 aprilie este „legata si de cei mai mari scriitori, de Cervantes si Hamlet…”.

„Sarbatoresc numai in 23 aprilie, dar si aceste date simbolice au importanta lor. Atunci constientizam cat de importanta este lectura, de pilda… Este o zi importanta pentru ca e legata de unii dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea, de Cervantes si Hamlet… „, a afirmat Vulpescu intr-un interviu acordat postului Realitatea TV.
Vulpescu dorea probabil sa spuna si sa intareasca ideea ca Ziua Internationala a Cartii se suprapune cu data nasterii lui William Shakespeare, 23 aprilie 1564.Ziua Internationala a Cartii reuneste iubitorii lecturii si isi propune sa ii atraga si pe cei care nu deschid prea des o carte. Acum sa nu credeti c-ar fi si cazul prezentat in aceasta ordine de idei…

Totusi ar trebui sa-i gasim si alibiuri potrivite acestui om care s-a incurcat si a avut parte de o serioasa confuzie. Nu este grav.  Nu de alta, dar la citi parlementari se poarta  asemenea …”hamleti” prin  marea sala a Parlamentului sau prin Senat, se poate explica incurcatura omului acestuia.

Nu ati observat ca mai deunazi am amintit cum anume sunt  chemati „alesii nostrii” la lucru? Poate ca in asemenea efervescenta culturala ei si-au propus sa rescrie si sa reediteze din temelii istoria umanitatii. Iar un prim inceput l-a avut , aproape involuntar , asemeni unui „varf de lance” taman ministrul Culturii…

Dar să nu-l uităm nici pe fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, cel care răspundea senin în cadrul unei emisiuni tv la întrebarea unde s-au născut Romulus și Remus cu: ”Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în padure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean”, referindu-se la lupoaica despre care legenda spune că i-ar alăptat pe cei doi gemeni.

Pacat ca asemenea lucruri nu pot fi taxate . Dar, dupa ei vor ramane antologii ale prostiei  ce le vor asigura pe de-antregul …”nemurirea”.

Prin comparație, gafa actualului ministru va trece drept comică, și e bine să fie așa, căci măsura anunțată joi trebuie să fie mai importantă pentru piața de carte din România decât scăparea domnului Vulpescu.

Astfel, în urma unor discuţii cu premierul Victor Ponta și ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivic, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a anunțat că TVA la cărţi va fi redusă la 5%. În acest sens, ministrul Culturii urma să depună la Camera Deputaţilor un amendament la proiectul noului Cod Fiscal, prin care TVA pentru cărţi să fie redusă de la 9% la 5%, România devenind astfel una dintre ţările cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată pe acest segment din Europa.

Pe final, fara sa va indispun si in aceeasi nota umoristica as dori sa punctez un alt aspect ce rezulta din aceasta banala stire. Ceea ce nu este de iertat este faptul ca stia cine este adevaratul autor al  dramei in care evolueaza chiar un Hamlet mereu actual, mereu pus in situatii dificile. Cred ca ati intuit ca este vorba de catre domnul  prim -ministru, procuror si doctor ( cu titlul in retragere) Victor Viorel Fonta. Asa cum bine v-ati dat seama, domnia sa a avut talentul si stiinta de a scrie si de a prelungi drama, iar cartea a fost  prefatata de catre domnul si tovarasul profesor Adriean Nastase. Macar atat putea sa se fi informat si sa stie pana acum.

Dar, urmand aceasta logica voi incheia cu un alt celebru citat din opera lui William Shakespeare ce ilustreaza si incununeaza aceasta stare de fapt a lucrurilor: „Something is rotten in the state of Denmark”. Hamlet (1.4), Marcellus to Horatio

Sursa foto : www.oranoua.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

1 Comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo