Criteriul National

O investigație a fost deschisă după amenințările cu moartea îndreptate împotriva publicației satirice „Charlie Hebdo”

O investigație a fost deschisă după amenințările cu moartea îndreptate împotriva publicației satirice „Charlie Hebdo”
noiembrie 07
12:09 2017

Parchetul din capitala Franței -Paris a deschis o anchetă preliminară pentru „amenințări cu moartea“ și „apologia publică unnui act de terorism“, luni, 6 noiembrie, ca urmare a unei plângeri realizate de către Charlie Hebdo.

ch

În ediția de miercuri, săptămânalul de satiră a publicat un desen animat intitulat „Violul, apărarea lui Tariq Ramadan”. Savantul islamic, recent acuzat de viol, este reprezentat, cu pantalonii distorsionați de o erecție impresionantă, cu următorul text : „Eu sunt al șaselea pilon al Islamului!

Acest lucru a declanșat o furtună de insulte și amenințări pe adresa rețelelor sociale. Redactorii revistei Charlie Hebdo sunt obișnuiți cu acest tip de reacție, dar această nouă creștere a scandalului l-au convins-o să depună o plângere. Dintre cele cîteva zeci de mesaje vizate, dintre care majoritatea au fost șterse de atunci, se poate citi: „Vă vom  despărți”; „A doua rundă să vină la Charlie”; „Dacă nimeni nu va decide, voi pleca”; „Fișierul S sau nu, nu-mi pasă, mă duc”; etc.

Pe pagina de Facebook a săptămânalului, alte mesaje erau încă vizibile luni seara (ortografia a fost corectată pentru o mai bună înțelegere): „În cele din urmă, frații Kouachi (autorii atacului în 2015 împotriva săptămânalului satiric) și-au făcut treaba. Acest lucru este normal, deoarece acestea fac parte din Mossad (una din agențiile de informații israeliene), „sau“ colegii tăi sunt morți, ei trebuie să facă glume și desene ahahahaha, care trebuie să fie distractiv în partea de jos, sper că vă veți alătura în curând. ”

„Cuvintele preced mereu actele”


Solicitată de prestigioasa publicație franceză Le Monde, Richard Malka, avocatul lui Charlie a mărturisit că dacă e vorba de „violență verbală“, unele mesaje sunt „suficient de exacte“, care urmează să fie luate în serios. El are grijă de climatul care continuă să cântărească în sfera presei scrise, după aproape trei ani de la uciderea a opt dintre membrii acestei reviste petrecute în data de 7 ianuarie 2015. „Cei care scriu sunt rareori cele care trec actul. Dar cuvintele preced mereu faptele, ele creează un climat. ”

Pe postul de televiziune Europa 1, succesorul Charb, actualul șef al lui Charlie, designerul Riss, a declarat că apelurile la crimă  „nu s-au oprit într-adevăr.“ „Dar este adevărat că, uneori, există vârfuri în cazul în care le primim pe rețelele sociale, iar  amenințări cu moartea explicite: că este, încă o dată,” a adăugat el. Dincolo de gravitatea acestor amenințări cu moartea, este vorba de climat”a  insistat domnia sa. ” Nu este pur și simplu disputa sau discuția, acesta nu este nici măcar prejudiciul este dincolo de faptul că (..) este că acum a devenit un lucru obișnuit pentru a apela pentru crimă . „

Pe pagina de Facebook a săptămânalului, unii critici, mai moderați, au denunțat înțelegerea secretă dintre „viol“ și „Islam“ făcută de desen. Mai precis se auce în discuție publică asemănarea și „condamnarea ” ce se realizează între viol și Islam prin asocierea care a realizat-o Charlie Hebdo ăn această  săptămână. Demn de reținut e și alt aspect, acela care se leagă de faptul că pe postul Europa 1, Riss justifică trimiterea la religia pe care Tariq Ramadan s-a prezentat ca fiind “ un savant al Islamului „.

FRANCE-COMICS-FESTIVAL-POLITICS

Oceanul informatic e plin de mărturii pline de părtinire

Redactorii au avut ocazia să răspundă pe rețeaua de socializare Facebook celor care au lăsat registrul plin de invective și de insulte ca să argumenteze o anumită idee. „Aș vrea să văd același subiect pe Weinstein, Charlie Hebdo. Umorul selectiv și Islamul se vinde mai bine, nu un pervers evreu deja condamnat „, a scris un surfer.

„Am făcut o acoperire pe Harvey Weinstein (care încă nu a fost condamnat) acum două săptămâni”, a declarat un redactor al acestui săptămânal.

Schimburile de replici dintre utilizatorii de internet stau mărturie despre fractura ireductibilă dintre cei care sunt pro și cei anti Charlie Hebdo. În iacest poptop de insulte, au existat unele oaze, destul de rare de ponderări, ca de exemplu: „Această caricatură a Ramadanului este superbă! E super-amuzantă! Sunt musulman și nu sunt șocat, nu am nici un motiv să fiu! Ramadanul nu este un profet pe care îl știu! Și chiar dacă a fost! Nu vă îngrijorați de acei oameni spălați de creier și de persoane indoctrinate care insultă și amenință ca și cum ar fi insultat-o ​​pe mama lor! ”

Și în mijlocul furtunii, aruncat în acest ocean de prejudecăți,demnă de a fi citată a fost ți degajarea cu care s-a exprimat un ateu: „Nu sunt scandalizat. Nici nu admir. Sunt obosit. Când știm că 63% dintre persoanele care trăiesc în Franța nu au o religie (din care sunt eu) și tabăra cealaltă, a celor 37% care rămân mai puțin de 1 din 4 practică toate religiile, obosite, da, din toate aceste straturi puneți-vă înapoi unul peste celălalt. „

Sursa foto : Le Point,L’Express

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo