Criteriul National

O investigație a fost deschisă după amenințările cu moartea îndreptate împotriva publicației satirice „Charlie Hebdo”

O investigație a fost deschisă după amenințările cu moartea îndreptate împotriva publicației satirice „Charlie Hebdo”
noiembrie 07
12:09 2017

Parchetul din capitala Franței -Paris a deschis o anchetă preliminară pentru „amenințări cu moartea“ și „apologia publică unnui act de terorism“, luni, 6 noiembrie, ca urmare a unei plângeri realizate de către Charlie Hebdo.

ch

În ediția de miercuri, săptămânalul de satiră a publicat un desen animat intitulat „Violul, apărarea lui Tariq Ramadan”. Savantul islamic, recent acuzat de viol, este reprezentat, cu pantalonii distorsionați de o erecție impresionantă, cu următorul text : „Eu sunt al șaselea pilon al Islamului!

Acest lucru a declanșat o furtună de insulte și amenințări pe adresa rețelelor sociale. Redactorii revistei Charlie Hebdo sunt obișnuiți cu acest tip de reacție, dar această nouă creștere a scandalului l-au convins-o să depună o plângere. Dintre cele cîteva zeci de mesaje vizate, dintre care majoritatea au fost șterse de atunci, se poate citi: „Vă vom  despărți”; „A doua rundă să vină la Charlie”; „Dacă nimeni nu va decide, voi pleca”; „Fișierul S sau nu, nu-mi pasă, mă duc”; etc.

Pe pagina de Facebook a săptămânalului, alte mesaje erau încă vizibile luni seara (ortografia a fost corectată pentru o mai bună înțelegere): „În cele din urmă, frații Kouachi (autorii atacului în 2015 împotriva săptămânalului satiric) și-au făcut treaba. Acest lucru este normal, deoarece acestea fac parte din Mossad (una din agențiile de informații israeliene), „sau“ colegii tăi sunt morți, ei trebuie să facă glume și desene ahahahaha, care trebuie să fie distractiv în partea de jos, sper că vă veți alătura în curând. ”

„Cuvintele preced mereu actele”


Solicitată de prestigioasa publicație franceză Le Monde, Richard Malka, avocatul lui Charlie a mărturisit că dacă e vorba de „violență verbală“, unele mesaje sunt „suficient de exacte“, care urmează să fie luate în serios. El are grijă de climatul care continuă să cântărească în sfera presei scrise, după aproape trei ani de la uciderea a opt dintre membrii acestei reviste petrecute în data de 7 ianuarie 2015. „Cei care scriu sunt rareori cele care trec actul. Dar cuvintele preced mereu faptele, ele creează un climat. ”

Pe postul de televiziune Europa 1, succesorul Charb, actualul șef al lui Charlie, designerul Riss, a declarat că apelurile la crimă  „nu s-au oprit într-adevăr.“ „Dar este adevărat că, uneori, există vârfuri în cazul în care le primim pe rețelele sociale, iar  amenințări cu moartea explicite: că este, încă o dată,” a adăugat el. Dincolo de gravitatea acestor amenințări cu moartea, este vorba de climat”a  insistat domnia sa. ” Nu este pur și simplu disputa sau discuția, acesta nu este nici măcar prejudiciul este dincolo de faptul că (..) este că acum a devenit un lucru obișnuit pentru a apela pentru crimă . „

Pe pagina de Facebook a săptămânalului, unii critici, mai moderați, au denunțat înțelegerea secretă dintre „viol“ și „Islam“ făcută de desen. Mai precis se auce în discuție publică asemănarea și „condamnarea ” ce se realizează între viol și Islam prin asocierea care a realizat-o Charlie Hebdo ăn această  săptămână. Demn de reținut e și alt aspect, acela care se leagă de faptul că pe postul Europa 1, Riss justifică trimiterea la religia pe care Tariq Ramadan s-a prezentat ca fiind “ un savant al Islamului „.

FRANCE-COMICS-FESTIVAL-POLITICS

Oceanul informatic e plin de mărturii pline de părtinire

Redactorii au avut ocazia să răspundă pe rețeaua de socializare Facebook celor care au lăsat registrul plin de invective și de insulte ca să argumenteze o anumită idee. „Aș vrea să văd același subiect pe Weinstein, Charlie Hebdo. Umorul selectiv și Islamul se vinde mai bine, nu un pervers evreu deja condamnat „, a scris un surfer.

„Am făcut o acoperire pe Harvey Weinstein (care încă nu a fost condamnat) acum două săptămâni”, a declarat un redactor al acestui săptămânal.

Schimburile de replici dintre utilizatorii de internet stau mărturie despre fractura ireductibilă dintre cei care sunt pro și cei anti Charlie Hebdo. În iacest poptop de insulte, au existat unele oaze, destul de rare de ponderări, ca de exemplu: „Această caricatură a Ramadanului este superbă! E super-amuzantă! Sunt musulman și nu sunt șocat, nu am nici un motiv să fiu! Ramadanul nu este un profet pe care îl știu! Și chiar dacă a fost! Nu vă îngrijorați de acei oameni spălați de creier și de persoane indoctrinate care insultă și amenință ca și cum ar fi insultat-o ​​pe mama lor! ”

Și în mijlocul furtunii, aruncat în acest ocean de prejudecăți,demnă de a fi citată a fost ți degajarea cu care s-a exprimat un ateu: „Nu sunt scandalizat. Nici nu admir. Sunt obosit. Când știm că 63% dintre persoanele care trăiesc în Franța nu au o religie (din care sunt eu) și tabăra cealaltă, a celor 37% care rămân mai puțin de 1 din 4 practică toate religiile, obosite, da, din toate aceste straturi puneți-vă înapoi unul peste celălalt. „

Sursa foto : Le Point,L’Express

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro