Criteriul National

O mărturisire directă și sinceră

O mărturisire directă și sinceră
februarie 17
16:59 2018

Motto Întelepciune chinezească ”Nu te limita la cunoașterea istorică, ci să faci constant din istorie o realitate actuală, utilizându-i datele.”

2

Într-o lume unde Normalitea nu-și mai găsește locul, mulți dintre noi uităm că facem parte din Lume și , așa cu este Lumea, așa vom putea fi și noi. Omul nu există independent de omenire.Așa se poate explica de ce unii semeni vor cu orice pret sa fie ca „EI” , cei prezentați ori autoproclamați ca „vedete”, adică veritabile modele de urmat, fără să se intrebe daca aceasta-i Normalitatea.

În acest efort de omogenizare , înțelesul cuvintelor, care fac posibilă comunicarea, nu mai intereseaza, mulți nu le înțeleg sensul- adică ce a vrut să spună și, cu toate acestea, își însușesc expresii care-i descalifică în fata lor cât și a celor care -s atenți și „descifrează” mesajul.

Cu această introducere vreau să vă mărturisesc ceva. Dar, mai întâi vreau să vă adresez o întrebare, la care aș dori să vă răspundeți fiecare, în parte.
Oare câți dintre noi pot spune cu sinceritate că au un prieten care-i nedespărâit la toate încercările vieții?

Întâlnim ,în loc de prieteni ,”a-mici” sau „A-mari „, după interes. Atunci când întrezăresc că ar avea șansa să obțină un favor, oricare dintre dumneavoastră poate fi socotită ca fiind deja „amicul” lor , chiar daca nu-i cunoașteți.
Ca exemplu, redau um moment trăit . Atunci erau alte vremuri îmi veți spune. Dar, când exercitam o funcție publică eram întâmpinat „cu tot respectul” de cei care sperau să-și găsească o intrare la nevoie. Timpul a trecut și la un moment dat, când încetasem activitatea prin pensionare , aspect încă „secret”eram salutat tot „cu respect”. Când am spus unui „interesat de profesie” că m-am pensionat , reacția a fost ceva de genul: „Hai …că mă grabesc ! ” plecând dezamagit .

Mă întreb atunci. Oare ce-ar fi dacă în loc de prieteni sau amici aș avea un frate de cruce de statură medievală ?

Bogdan Petriceicu Hașdeu în lucrarea sa arhicunoscută intitulată „Ioan Vodă cel Cumplit „(domnitor moldovean ce a stăpânit între anii 1572-1574) arată ce înseamnă a fi ” frate de cruce”. În acele timpuri demult apuse, majoritatea se înfrățea la momente de cumpană. Mai mult decât atât, se alcătuiau jjurăminte reciproce că vor fi nedespărțiți pe viață, chiar cu riscul morții. Acest jurământ era însoțit de simbolica formalitate a gustării dintr-o paine in forma de cruce.

Un astfel de jurământ continuă să fie și să dăinuiască ca una dintre cele mai nobile gesturi ce alcătuiesc instituția și statutul de cavaler al străbunilor noștri!

Faptul că această instituție cavalerească autohtonă, în istoria modernă a fost denaturată și folosită în contra altor frați, nu constituie o piedică reală pentru a fi repusă în drepturi . În opinia mea aceasta reprezintă contribuția românească ce se adaugă Patrimoniului spiritual universal.
Actualizare istoriei, numai sub acest aspect, ar fi începutul reclădirii comuniunii de simțire și gândire, un exemplu pentru tânăra generație de a trăi în iubire și solidaritate.

Nota redacției

Autorul acestor rânduri a fost la inceputul anilor 1990 avocatul lui Andruta Ceaușescu, fratele Lui Nicolae Ceaușescu ( și a Elenei Bărbulescu-sora). Multe elemente dispersate erau printre probe.
Domnia sa a dicutat personal cu Iulian Vlad , care a afirmat ca arestarea lui este pentru ca „așa trebuie sa fie”. S-a dovedit a fi cea mai buna protecție .
De aceea, ca și o concluzie binevenită ar fi să nu uităm dictonul latin ce e mai valabil ca oricând-„Istoria o scriu învingătorii !”.Poate de aceea se explică dificultatea probatiunii concrete.

1

Sursa foto :cultural.bzi.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material oferit în exclusivitate astăzi 17 Februarie 2018

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Violențele nejustificate…nasc reacții, durere și haos- EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Protestul Diasporei a fost îngrădit, a fost unul despre care se va scrie, se va povesti și începând cu ziua de astăzi se va cerceta de către Parchetul Militar.
Acest eveniment a fost asezonat cu o serie de violențe de neînchipuit, de intervenții în forță venite din partea Jandarmeriei Române. Această breaslă și-a dat în petec, invocând faptul că mulțimea a fost… violentă.
Acest lucru este departe de a fi adevărat, cu toate că s-a întâmplat, iar imaginile și materialele video care împânzesc internetul nu pot fi trecute cu vederea.
Mai mult decât atât, astăzi, cu cea mai mare nerușinare, purtătorii de cuvânt ai acestei instituții au spus că ” și-au făcut datoria” și au acționat în legitimitate.

Poate că am ajuns să retrăim scene de coșmar din epoci ce le consideram demult apuse… Însă, ceea ce cu toţii am aflat a fost faptul că nu am fost și nu ne-am închipuit că se va produce.
Cu toate acestea, am fost avertizaţi că se va întâmpla şi nu am vrut să credem. „Mersul până la capăt”, de a cere demisia unui sistem condus de oameni certați cu legea și cu bunul simț a fost înnabușit cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă și cu intimidări, bastoane aplicate asupra populației strînse cu această ocazie.

Au existat și în mulțime agitatori, instigatori și chiar membrii ai unor așa-zise galerii de fotbal, dar care, spre surprinderea multora au fost lăsați în pace, chiar dacă au aruncat cu pietre , au incendiat arbuști și au provocat mult haos.

Dar, înainte de toate, să ne aducem aminte și de alt aspect. Au fost și alte avertizări. La conferinţa de presă ţinută cu câteva zile înainte, nişte ofiţeri de jandarmerie au semnalat, folosind obişnuitul limbaj de lemn, ”că se va întâmpla.”

Românii veniţi de departe pentru a protesta împotriva unor abuzuri s-au lovit de o metodă sistematică aplicată de Jandarmerie pentru a discredita orice viitoare mişcare de opoziţie. De aceea, fără să emit judecăți de valoare, îmi asum atunci când afirm că România a capotat și a ajuns la cheremul unor oameni politici care acționează împotriva propriului popor.

După aproape zece ore de gaze inhalate, vă pot spune cum a fost montată în scenă toată această mascaradă. Jandarmii au tensionat situaţia ,deoarece aveau obiceiul să trăgă şi să mute gardurile de colo colo, fără rost. De altfel au agitat mulţimea care era oricum inflamată, dar care nu era violentă. Apoi, începând cu ora 21 au început să lanseze salve cu gaze lacrimogene fără motiv, servite generos exact în faţă, de la mică distanţă, cu un cinism maxim, cum numai slugile stăpânilor lor ştiu să facă........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu