Criteriul National

O nouă armă de propagandă pentru Kremlin: Rusia va introduce studierea istoriei din clasa întâi

O nouă armă de propagandă pentru Kremlin: Rusia va introduce studierea istoriei din clasa întâi
aprilie 19
14:23 2022

Ministerul rus al Educației urmează să introducă studierea istoriei în școli din clasa întâi, relatează TASS în contextul în care Moscova își intensifică eforturile de propagandă după ce a invadat Ucraina.

Vladimir Putin vorbindu-le elevilorFoto: Kremlin.ru

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Serghei Kravtsov la un forum școlar numit „Forța în adevăr!”.

„Vom face totul pentru a păstra memoria istorică. Am decis că educația istorică va începe în școli încă din clasa întâi”, a anunțat Kravtsov.

El a menționat că ministerul Educației de la Moscova nu va permite ca popoarele din Belarus și Ucraina „să fie tratate într-un mod rău” în lecțiile de istorie națională.

Ministerul Educației afirmă într-un comunicat remis presei că inițiativa presupune „folosirea tuturor posibilităților curriculumului școlar”.

Până acum, studiul istoriei în școlile din Rusia începea cu clasa a V-a.

Studierea istoriei din clasa întâi, o nouă armă de propagandă a Kremlinului

Anunțul vine în contextul în care sondajele de opinie arată o diviziune generațională clară în ceea ce privește susținerea războiului din Ucraina în rândul rușilor.

Numeroși tineri din Rusia au relatat cum „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie le-a dezbinat familiile, rușii mai în vârstă luându-și de regulă informațiile de la televiziunile controlate strict de Kremlin.

Tinerii din Rusia în schimb se informează mai mult de pe social media și canale independente de Telegram, aplicație de mesagerie care deocamdată nu a fost vizată de restricții din partea Moscovei, existând suspiciuni puternice că aceasta ar fi în fapt controlată de FSB, serviciul de securitate al Rusiei.

Președintele Vladimir Putin, care promovează de mult timp patriotismul drept unică idee națională a Rusiei, a înființat o mișcare militară patriotică pentru tineret în 2015 și a dispus introducerea patriotismului și istoriei războiului în programa școlară în 2020.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul