Criteriul National

O nouă cenzură sau planul Facebook pentru a elimina și demonta știrile false

O nouă cenzură sau planul Facebook pentru a elimina și demonta știrile false
decembrie 16
15:08 2016

Se va cere utilizatorilor să găsească poveștile false și să le raporteze pentru a spune celor de la platforma Facebook că sunt false.

images

Facebook crede că și-a dat seama cum va opri răspândirea de știri false. Se va solicita jurnaliștilor să le spună dacă ceva e fals, iar apoi va cere utilizatorilor să nu-l distribuie. Rețeaua socială a prevăzut în planul său într-o postare pe blog astăzi câteva direcții. Acestea vin după săptămâni de critici întemeiate , venite ca urmare a răspândirii de povești în mod intenționat înșelătoare, în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, din luna noiembrie a acestui an 2016.

A rezultat conturul hărții Mark Zuckerberg stabilit luna trecută. Aici sunt marile idei.Facebook va cere utilizatorilor să raporteze știrile false, făcând clic pe un buton din partea dreaptă sus a unui articol ei cred că este îndoielnică. Acesta se va folosi de asemenea, software-ul său pentru a căuta semne de știri false care pot fi obținute prin acest noian de știri și informații.

În cazul în care platforma Facebook crede că utilizatorii săi și / sau software-ul său vor găsi orice știre falsă, vor cere unnui consorțiu de jurnaliști să verifice cu profesionalism toate datele poveștii. În cazul în care jurnaliștii vor crede că povestea este falsă, Facebook o va semnala  ca fiind „contestată de către terți. Un banner al acestui  „litigiu, va fi atașat la povestea din cadrul Facebook News Feed, iar Facebook va optimiza algoritmii pentru a vă asigura că „în litigiu” poveștii nu primesc la fel de mult trafic și importanță.

Iar utilizatorii care doresc să împartă o poveste „în litigiu” vor primi un semnal prompt cerându-le atenția dacă sunt cu adevărat siguri că vor să distribuie povestea. Facebook, de asemenea, spune că va încerca să facă mai greu pentru editorii să profite prin publicarea de știri false, deși este destul de vag despre ceea ce va însemna. Șeful post feed ul de la Facebook News – domnul Adam Mosseri  nu descrie cu adevărat planul său de a verifica știrile false și a le despărți de adevăr, pentru a obține un pic mai în detaliu.

fb

Facebook este în lucru cu patru organizații de știri / grupuri de verificare precum  ABC News, PolitiFact, FactCheck și Snopes.Ca ultimă știre, Associated Press a semnat, de asemenea. De fapt, au fost de acord să identifice poveștile potențial false pe care Facebook le trimite și să publice concluziile lor . Dar Facebook nu va avea dorința să aibe monopolul asupra știrilor ca fiind „disputate”, cu excepția cazului în care cel puțin două dintre acestea , la  verificare vor admite că există o problemă. Președintele James Goldston ABC News a spus că firma sa va lua echipa compusă din aproximativ o jumătate de duzină de jurnaliști care au fost de fapt verificarea creanțelor în timpul alegerilor 2016 și să le atribuie la efort full-time.

De asemenea, Facebook nu plătește ABC pentru eforturile sale, Goldston spune: „Noi privim acest lucru ca fiind o parte importantă a misiunii noastre.” Planul conceput de Facebook de a elimina știrile false , sau de a le verifica va isca vii controverse deoarece,  tocmai echipa care va monitoriza și va cenzura va avea mereu probleme cu verificarea faptelor, evenimentelor.

De asemenea, neintenționat, ca și opinie pot spune că a alerga și personal după unii dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, sau care au creat una dintre companiile cele mai puternice din lume, nu poate fi decât o povară și o responsabilitate în plus.

Planul pare a fi conceput în mod clar să absolve Facebook de la orice fel de vinovăție sau de vină. Cu toate că, aștept și acel moment în care vor avea de înfruntat acuzații de părtinire.

Redacția ziarului Criteriul Național nu se consideră a fi parte din acest joc, de aceea, chiar dacă o să vi se pară mai aparte. Ne delimităm de această cenzură deoarece, așa cum ne știți, după măsura posibilităților, noi spunem lucrurilor pe nume, le demonstrăm și totodată avem libertatea de a ne exprima liber, fără a limita pe nimeni și nimic. Iar orice fel de cenzură o considerăm din capul locului ca fiind un abuz adus liberei exprimării.

afp-photo-jones-si_

Sursa foto Cuvântul Ortodox

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo