Criteriul National

O nouă cenzură sau planul Facebook pentru a elimina și demonta știrile false

O nouă cenzură sau planul Facebook pentru a elimina și demonta știrile false
decembrie 16
15:08 2016

Se va cere utilizatorilor să găsească poveștile false și să le raporteze pentru a spune celor de la platforma Facebook că sunt false.

images

Facebook crede că și-a dat seama cum va opri răspândirea de știri false. Se va solicita jurnaliștilor să le spună dacă ceva e fals, iar apoi va cere utilizatorilor să nu-l distribuie. Rețeaua socială a prevăzut în planul său într-o postare pe blog astăzi câteva direcții. Acestea vin după săptămâni de critici întemeiate , venite ca urmare a răspândirii de povești în mod intenționat înșelătoare, în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, din luna noiembrie a acestui an 2016.

A rezultat conturul hărții Mark Zuckerberg stabilit luna trecută. Aici sunt marile idei.Facebook va cere utilizatorilor să raporteze știrile false, făcând clic pe un buton din partea dreaptă sus a unui articol ei cred că este îndoielnică. Acesta se va folosi de asemenea, software-ul său pentru a căuta semne de știri false care pot fi obținute prin acest noian de știri și informații.

În cazul în care platforma Facebook crede că utilizatorii săi și / sau software-ul său vor găsi orice știre falsă, vor cere unnui consorțiu de jurnaliști să verifice cu profesionalism toate datele poveștii. În cazul în care jurnaliștii vor crede că povestea este falsă, Facebook o va semnala  ca fiind „contestată de către terți. Un banner al acestui  „litigiu, va fi atașat la povestea din cadrul Facebook News Feed, iar Facebook va optimiza algoritmii pentru a vă asigura că „în litigiu” poveștii nu primesc la fel de mult trafic și importanță.

Iar utilizatorii care doresc să împartă o poveste „în litigiu” vor primi un semnal prompt cerându-le atenția dacă sunt cu adevărat siguri că vor să distribuie povestea. Facebook, de asemenea, spune că va încerca să facă mai greu pentru editorii să profite prin publicarea de știri false, deși este destul de vag despre ceea ce va însemna. Șeful post feed ul de la Facebook News – domnul Adam Mosseri  nu descrie cu adevărat planul său de a verifica știrile false și a le despărți de adevăr, pentru a obține un pic mai în detaliu.

fb

Facebook este în lucru cu patru organizații de știri / grupuri de verificare precum  ABC News, PolitiFact, FactCheck și Snopes.Ca ultimă știre, Associated Press a semnat, de asemenea. De fapt, au fost de acord să identifice poveștile potențial false pe care Facebook le trimite și să publice concluziile lor . Dar Facebook nu va avea dorința să aibe monopolul asupra știrilor ca fiind „disputate”, cu excepția cazului în care cel puțin două dintre acestea , la  verificare vor admite că există o problemă. Președintele James Goldston ABC News a spus că firma sa va lua echipa compusă din aproximativ o jumătate de duzină de jurnaliști care au fost de fapt verificarea creanțelor în timpul alegerilor 2016 și să le atribuie la efort full-time.

De asemenea, Facebook nu plătește ABC pentru eforturile sale, Goldston spune: „Noi privim acest lucru ca fiind o parte importantă a misiunii noastre.” Planul conceput de Facebook de a elimina știrile false , sau de a le verifica va isca vii controverse deoarece,  tocmai echipa care va monitoriza și va cenzura va avea mereu probleme cu verificarea faptelor, evenimentelor.

De asemenea, neintenționat, ca și opinie pot spune că a alerga și personal după unii dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, sau care au creat una dintre companiile cele mai puternice din lume, nu poate fi decât o povară și o responsabilitate în plus.

Planul pare a fi conceput în mod clar să absolve Facebook de la orice fel de vinovăție sau de vină. Cu toate că, aștept și acel moment în care vor avea de înfruntat acuzații de părtinire.

Redacția ziarului Criteriul Național nu se consideră a fi parte din acest joc, de aceea, chiar dacă o să vi se pară mai aparte. Ne delimităm de această cenzură deoarece, așa cum ne știți, după măsura posibilităților, noi spunem lucrurilor pe nume, le demonstrăm și totodată avem libertatea de a ne exprima liber, fără a limita pe nimeni și nimic. Iar orice fel de cenzură o considerăm din capul locului ca fiind un abuz adus liberei exprimării.

afp-photo-jones-si_

Sursa foto Cuvântul Ortodox

Sinteză realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa, redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro