Criteriul National

O privire de ansamblu asupra Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est

O privire de ansamblu asupra Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est
octombrie 05
16:04 2017

Toamna aceasta a adus o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Este  singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie. Ediţia cu numărul doisprezece are loc între 29 septembrie şi 8 octombrie 2017, la Bucureşti. Este centrată pe cu o temă specială: The Comics Edition, una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie- benzile desenate.

animest-2017-poster-raluca-descends-on-bucharest-by-dave-cooper-cover-800
Invitatul special al festivalului şi cel care semnează vizualul ediţiei Anim’est 2017  este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate. Cooper şi -a început activitatea în anii 1990 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste şi respectate edituri independente americane. Ulterior a devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convenţiile, şi pentru contribuţiile sale în animaţie – este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, şi co-creatorul serialului animat Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. Dave Cooper va face parte din juriul competiţiilor de scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi va aduce la Bucureşti o expoziţie a lucrărilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum şi cea mai recentă carte a sa, Ripple, pentru care va fi organizată şi o sesiune specială de autografe. Cel mai recent scurtmetraj de animaţie realizat după benzile desenate ale lui Cooper şi regizat de Rune Spaans, The Absence of Eddy Table, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai aşteptate nopţi tematice ale festivalului, Creepy Animation Night. Dave Cooper a realizat posterul ediţiei 2017 a festivalului – lucrare de autor, pe care a intitulat-o Raluca Descends on Bucharest.

Pe toată durata ediţiei 2017 vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate, titluri cunoscute precum Persepolis, unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii César şi nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; Tintin et le temple du soleil .

 MVI_1381,

Aceasta este varianta din 1969, recondiţionată, urmărind aventurile îndrăgitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi, sub pseudonimul Hergé; sau Chico & Rita, nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de către Academia Europeană de Film în 2011.
Poster_GOPO

Alături de selecţia de titluri relevante pentru tema ediţiei 2017, Anim’est  a adus la Bucureşti, în buna tradiţie a festivalului, cele mai importante filme de animaţie recente. Lungmetrajul de animaţie care deschide ediţia 2017 este mult aşteptatul Loving Vincent, coproducţie britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman. Având la bază viaţa şi moartea stranie a unuia din cei mai apreciaţi artişti moderni, filmul a obţinut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy 2017.

Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit icon-uri ale artei moderne şi care au schimbat faţa artei. Filmul a presupus un efort considerabil. Iniţial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animaţia a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action şi pictură. La film au lucrat 125 de pictori din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia şi Grecia. Filmările au avut loc în studiouri din Londra şi Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori şi animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică. Cu un astfel de efort creativ şi o asemenea desfăşurare de forţe, Loving Vincent e unul din cele mai aşteptate filme de animaţie ale acestui deceniu.

Sursa foto : www.animest.netIQads

Sursa text şi video :  Fulea Dumitru Gabriel redactor Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro