Criteriul National

O privire de ansamblu asupra Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est

O privire de ansamblu asupra Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est
octombrie 05
16:04 2017

Toamna aceasta a adus o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Este  singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie. Ediţia cu numărul doisprezece are loc între 29 septembrie şi 8 octombrie 2017, la Bucureşti. Este centrată pe cu o temă specială: The Comics Edition, una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie- benzile desenate.

animest-2017-poster-raluca-descends-on-bucharest-by-dave-cooper-cover-800
Invitatul special al festivalului şi cel care semnează vizualul ediţiei Anim’est 2017  este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate. Cooper şi -a început activitatea în anii 1990 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste şi respectate edituri independente americane. Ulterior a devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfidează convenţiile, şi pentru contribuţiile sale în animaţie – este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, şi co-creatorul serialului animat Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. Dave Cooper va face parte din juriul competiţiilor de scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi va aduce la Bucureşti o expoziţie a lucrărilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum şi cea mai recentă carte a sa, Ripple, pentru care va fi organizată şi o sesiune specială de autografe. Cel mai recent scurtmetraj de animaţie realizat după benzile desenate ale lui Cooper şi regizat de Rune Spaans, The Absence of Eddy Table, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai aşteptate nopţi tematice ale festivalului, Creepy Animation Night. Dave Cooper a realizat posterul ediţiei 2017 a festivalului – lucrare de autor, pe care a intitulat-o Raluca Descends on Bucharest.

Pe toată durata ediţiei 2017 vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate, titluri cunoscute precum Persepolis, unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii César şi nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; Tintin et le temple du soleil .

 MVI_1381,

Aceasta este varianta din 1969, recondiţionată, urmărind aventurile îndrăgitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi, sub pseudonimul Hergé; sau Chico & Rita, nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de către Academia Europeană de Film în 2011.
Poster_GOPO

Alături de selecţia de titluri relevante pentru tema ediţiei 2017, Anim’est  a adus la Bucureşti, în buna tradiţie a festivalului, cele mai importante filme de animaţie recente. Lungmetrajul de animaţie care deschide ediţia 2017 este mult aşteptatul Loving Vincent, coproducţie britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman. Având la bază viaţa şi moartea stranie a unuia din cei mai apreciaţi artişti moderni, filmul a obţinut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy 2017.

Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit icon-uri ale artei moderne şi care au schimbat faţa artei. Filmul a presupus un efort considerabil. Iniţial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animaţia a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action şi pictură. La film au lucrat 125 de pictori din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia şi Grecia. Filmările au avut loc în studiouri din Londra şi Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori şi animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică. Cu un astfel de efort creativ şi o asemenea desfăşurare de forţe, Loving Vincent e unul din cele mai aşteptate filme de animaţie ale acestui deceniu.

Sursa foto : www.animest.netIQads

Sursa text şi video :  Fulea Dumitru Gabriel redactor Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo