Criteriul National

O Scrisoare deschisă adresată primului ministrul al României -domnul Dacian Cioloș!

aprilie 09
08:07 2016

Scrisoare deschisă: Domnule Cioloș, de ce blocați interzicerea cianurii?

Scrisoare deschisă către Prim-ministrul României, Dacian Cioloș

Domnule Dacian Cioloș,

Imediat după investirea dvs. ca prim-ministru al României ați afirmat: “corupția poate să ucidă atunci când izvorăște din incompetență sau indiferenţă”, ceea ce ne-a determinat să credem că acesta este un angajament pe care vi-l asumați în toate aspectele ce țin de bunul mers al societății în care trăim. Cu toate acestea, în ceea ce privește formularea unui punct de vedere referitor la interzicerea cianurii în România, vedem cum tocmai această indiferență și incompetență descrie activitatea Guvernului dumneavoastră.

În contrast cu lipsa dvs. de interes pentru subiect, 66% din populația țării crede că interzicerea utilizării cianurii ar trebui să devină o prioritate pentru factorii de decizie. Acest procent crește până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate. Datele sunt preluate dintr-un sondaj realizat de TNS CSOP în martie 2016.

Lipsa dumneavoastră de acțiune este cu atât mai gravă cu cât vine în continuarea unei practici similare care e mai veche de opt ani. Propunerea legislativă de interzicere a cianurii în minerit a fost introdusă în Parlamentul României în 2007. Aceasta a stat în sertarele Camerei Deputaților până în decembrie 2015 când plenul a votat retrimiterea ei către Comisa de Industrii pentru un nou raport. Comisia de Industrii a primit un termen de patru săptămâni. În același timp, Comisia a solicitat Guvernului dvs. formularea unui nou punct de vedere, referitor la interzicerea cianurii în minerit. Au trecut cinci luni de la acel moment, iar Guvernul dvs. rămâne incapabil să trateze cu promptitudine și profesionalism o problemă care amenință să devină definitorie pentru modul în care imaginăm dezvoltarea viitoare a Munților Apuseni și a munților din zona Maramureșului. Prin faptul că Guvernul nu exprimă un punct de vedere privind propunerea legislativă menționată, acesta blochează procesul decizional al Parlamentului care ar putea duce la transpunerea dorinței ferm exprimate de cetățenii României de interzicere definitivă a folosirii cianurilor în minerit.

Este iluzoriu să credeți că măsurile prevăzute prin Strategia naţională anti-sărăcie vor produce efectele dorite în eventualitatea în care prelucrarea zăcămintelor aurifere cu cianuri “ar duce la generarea a nu mai puţin de 2900 de hectare cu deşeuri de cianurare”. Efectele economice ale mineritului cu cianuri sunt în sine un motiv relevant pentru interzicerea acestei tehnologii. Minele unde se operează cu cianură sunt un factor de destabilizare pentru alte ramuri economice din regiunile afectate (agricultură, turism, microproducție). Profiturile înregistrate de companiile miniere nu sunt sigure datorită prețului volatil al aurului și în nici un caz certe, datorită schemelor de optimizare fiscală la care recurg acestea. Nu în ultimul rând, câștigurile acționarilor sunt întotdeauna situate pe primul plan. În eventualitatea producerii unui accident orice beneficii economice ar fi obținut statul vor fi anulate de costurile mari de refacere a mediului.

Cele trei proiecte de minerit propuse care ar prespupune utilizarea de cianuri sunt momentan blocate. Consiliulul Local din Baia Mare împiedică începerea procesării la uzina Romaltyn; propunerea de la Roșia Montană este oprită deoarece Gabriel Resources a inițiat o acțiune de arbitraj internațional, iar propunerea de la Certej va trebui să treacă printr-o nouă procedură de revizuire a acordului de mediu datorită modificărilor la tehnologia de procesare anunțate în raportul tehnic din 2015.

Toate acestea converg către o oportunitate unică pentru proiectul de lege de interzicere a cianurii; o oportunitate care trebuie fructificată în momente cheie ca acesta. În cazul în care nu se vor lua măsuri în viitorul apropiat, direcția de dezvoltare a unor întregi regiuni va rămâne blocată în halucinația colectivă generată de mirajul reinstaurării monoindustrializării comuniste. Acest lucru ar putea duce la dezechilibre sociale cu repercursiuni asupra stabilității și bunăstării întregii țări.

Industria minieră operează în linii mari după aceleași principii și tehnologii de mai bine de 50 de ani. Dacă ar fi să comparăm evoluțiile tehnologice din alte domenii, cum ar fi IT-ul sau medicina, cu cele din minerit, rezultatele ar fi ridicole. În contextul în care cianura este utilizată în principal pentru că este ieftină (și nu pentru că nu există alternative), prioritatea oricărui Guvern ar trebui să fie îndeplinirea condițiilor de siguranță a cetățenilor și protejarea mediului. E timpul ca industria minieră să evolueze la rândul său, astfel încât deversările de cianură să fie evitate.

Mai multe informații privind interzicerea cianurii găsiți în Documentul de poziție privind interzicerea cianurii în minerit (Observații privind oportunitatea adoptării PLX – 429/ 2007).

Guvernul dvs. tehnocrat, d-le Cioloș, a ajuns la putere tocmai pentru că autoritățile nu au avut capacitatea de a evalua și aviza funcționarea unui club, fapt ce a avut un deznodămănt extrem de nefericit. Aceeași clasă de autorități are acum în avizare numeroase proiecte de minerit, care aprobate, vor folosi o cantitate de cianură suficientă să ucidă de mai multe ori populația planetei.

Date fiind de cele de mai sus, domnule prim-ministru, a venit momentul să acționați, pentru a respecta voința cetățenilor în ceea ce privește interzicerea cianurii în minerit și pentru a vă respecta propriile angajamente asumate la preluarea mandatului.

Cu respect,

Eugen David
Președinte Alburnus Maior

Dan Mercea
Președinte Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Rețeaua Mining Watch România

 

Sursa foto şi document : http://www.rosiamontana.org/

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional susţine acest demers şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în această cauză! Totodată aşteaptă şi un răspuns venit din partea autorităţilor centrale!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro