Criteriul National

O trăire omenească

O trăire omenească
martie 23
10:35 2019

77

Motto: ” Faptuieste pe masura ta si te vei recunoaste si regasi !

Ne-a luat valul POLITICII si nu vedem ca suntem mai mult suporteri fara voie a diferitelor partide interesate sa pastreze puterea sau sa ajunga la putere. Cu toate ca avem o arma perfecta – VOTUL – il risipim , urmand ” curentul” care ne-a pregatit multa vreme.
Ocupati prea mult si prea ineficient de POLITIC am uitat ceea ce suntem. Fiecare se simte chemat sa puna tara la cale, chiar Europa, neglijind complet propriul drum si, in special, demnitatea sa de OM.
Unde-i greseala ? o sa intrebati.
Nu-i vorba de vreo greseala. Suntem prea usor cuceriti cu imagini si vorbe desarte. Credem tot ce se spune in mod public. Ceea ce e dincolo, e treaba lor…
Fiecare dintre noi isi poate readapta GPS-ul propriu . Iata cateva sugestii .

Mai intai sa ne redobandim credinta in puterea noastra. Ce spun altii, pana la dovada concreta, palpabila, sa luam sub beneficiu de inventar. Sa renuntam la formula : Lasa … ca trece si asta ! Trece , trece, dar noi suntem imputinati .
Atunci cand vom ajunge sa credem in noi insine, fortele sufletesti vor fi eliberate si vor putea sa se manifeste .

In al doilea rand, sa trecem la actiune. Sa faptuim luminat, chibzuit si astfel ajungem sa ne cunoastem pe noi insine.

In al treile rand, sa nu ramanem incremeniti ” in proiect”, fiindca asa ne-am obisnuit – cu asteptarea-. Viata adevarata intr-un mediu dat, cu realitatile lui, e rupere de ritm si schimbare de directie. Nu mi-a iesit ” proiectul” , l-am abandonat ca si cum n-a fost si trec rapid la altul . Momentul de cumpatare este cel in care ne punem gandurile in ordine, coboram mintea in inima, chibzuim, ne repliem fortele si pornim la infaptuire. Asta-i trairea vietii !
descărcare
Oricare dintre noi , cautand resursele in interiorul sau, va constata ca numai activitatea ne umple golul, ne echilibreaza si creeaza chiar un drept la vesnica tinerete.
” Prin noi insine” ( deviza liberala ) vom reusi. Etapa istorica in care traim nu-i a solidaritatii umane, a altruismului. Este timpul individualismului, egoismului. Totul pus sub semnul cantitatii. Drumul nostru individulal il vom gasi doar in sufletul si fortele noastre. Sa traim in lume , dar sa ramanem in adancul sufletului nostru in afara de lume. Sa ne cunoastem si sa ne regasim toate atributele OMULUI . Asa ne vom integra in Universal, in Umanitate.

Sursa foto : Borcanul cu Citate

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 23 Martie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei