Criteriul National

Oase venerate ca fiind ale unuia din cei 12 apostoli sunt de fapt ale altcuiva – studiu – Arheologie

Oase venerate ca fiind ale unuia din cei 12 apostoli sunt de fapt ale altcuiva – studiu – Arheologie
februarie 15
17:57 2021
Fragmente osoase despre care se credea de la începutul creștinismului că i-ar aparține Sfântul Iacob cel Tânăr, unul dintre cei 12 apostoli despre care unii afirmă că ar fi fost fratele lui Iisus, nu ar fi putut proveni de la acesta, constată un nou studiu citat de Live Science.

Biserica Santi Apostoli din Roma a găzduit fragmente de femur de peste 1.500 de ani, crezând că provin de la Sf. Iacob. Însă datarea cu radiocarbon a arătat că acestea trebuie să provină de la o altă persoană necunoscută, potrivit unui studiu publicat pe 29 ianuarie în revista Heritage Science.

Asta deoarece Sfântul Iacob cel Tânăr, considerat de unii cercetători biblici ca fiind fratele lui Iisus Hristos, a trăit în secolul I d.C., în timp ce fragmentele au fost datate între 214 și 340 d.C., potrivit studiului.

„Datele noastre, deși arată că oasele nu îi aparțin Sfântului Iacob, cad într-o perioadă întunecată, între perioada în care apostolii au murit și creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman”, declară Kaare Lund Rasmussen, autorul principal al studiului și profesor de arheometrie la Universitatea din Danemarca de Sud din Odense.

Relicvele religioase, rămășițele unui sfânt sau obiectele pe care un sfânt le-a atins, sunt obiecte venerate de Biserica Romano-Catolică.

Romanii au mutat moaștele martirilor creștini, cum ar fi Sf. Iacob, din morminte în biserici desemnate pentru venerarea acestora după ce creștinismul a devenit religia oficială de stat a imperiului în 380 d.Hr.

Femurul a fost dus la biserica Santi Apostoli în secolul al VI-lea d.Hr. împreună cu fragmente de tibie și picior despre care se crede că aparțin apostolului Sf. Filip.

Rasmussen și echipa sa nu au stabilit vârsta rămășițelor despre care se crede că au fost ale acestuia, afirmând că „am fost reticenți să luăm mostre fiindcă am crezut că decontaminarea s-ar putea dovedi mai dificilă”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul