Criteriul National

Obligaţia angajatorilor în domeniul SSM – tot ce trebuie să ştie antreprenorii despre normele de securitate şi sănătate în muncă

Obligaţia angajatorilor în domeniul SSM – tot ce trebuie să ştie antreprenorii despre normele de securitate şi sănătate în muncă
decembrie 28
21:47 2020

Completarea unei simple fise SSM nu este singura responsabilitate a angajatorilor care trebuie, în temei legal, să îşi manifeste interesul pentru sănătatea şi siguranța angajaţilor. Securitatea şi sănătatea în muncă este un domeniu foarte complex care presupune eliminarea riscurilor îmbolnăvirii angajaţilor, eliminarea riscurilor apariţiei accidentelor de muncă, evitarea cu orice preţ a acestor accidente.

Obligaţiile angajatorilor în domeniul SSM

Angajatorii au următoarele obligaţii, în conform cu legislaţia din domeniul SSM:

 • să completeze fise de instruire SSM pentru fiecare post din companie, fise citite cu atenţie şi semnate de către angajaţi;
 • să îşi doteze personalul cu echipament de protecţie conform normelor în vigoare;
 • să aibă în cadrul companiei o trusă sanitară de prim ajutor;
 • menţioneze în fişa postului şi în fişa individuală de instructaj obligaţiile angajatului din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă;
 • să răspundă, conform legii civile, de prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau de boli profesionale;
 • să asigure, în fiecare maşină a firmei, cel puţin o jachetă de avertizare cu benzi reflectorizante;
 • să acorde gratuit echipament individual de protecţie angajaţilor şi vizitatorilor incintei;
 • să întocmească structura scenariului de incendiu, setul de instrucţiuni după care lucreaza electricianul firmei, grila de evaluare a riscurilor unui loc de muncă şi fișa de instruire colectivă a angajaţilor.

Gestionarea eficientă a problemelor legate de sănătatea şi securitatea în muncă

Pentru a gestiona în mod eficient problemele legate de sănătate şi securitatea în muncă, angajatorii trebuie să:

 • obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere a sănătăţii şi siguranţei în muncă;
 • desemneze persoane care se ocupă de activităţi de prevenire şi de protecţie în firmă;
 • treacă în fişa postului angajatului desemnat responsabilitatea pe linie SSM;
 • organizeze activităţi de prevenire şi protecţie a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor în mod regulat;
 • evalueze riscurile profesionale.

Ce înseamnă SSM?

Înainte de a lua orice măsură de siguranţă şi securitate în muncă, angajatorii trebuie să ştie ce înseamnă acest termen şi cum le influenţează activitatea. Concret, SSM reprezintă un domeniu complex în ceea ce priveşte siguranţa, sănătatea şi bunăstarea angajaţilor la locul de muncă. Obiectivele programelor SSM includ asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos pentru angajaţi, iar implementarea programelor SSM au menirea de a proteja angajaţii, angajatorii şi clienţii care ar putea fi afectaţi de mediul de lucru.

În România, SSM face referire la sănătatea şi securitatea ocupaţională, siguranţă pentru activităţi în timpul muncii, iar angajatorii au rolul de a le asigura angajaţilor un mediu de lucru plăcut şi sigur.

Principalii termeni de evaluare a riscurilor SSM sunt:

 • incidentele periculoase în care intră explozii, incendii, avarii, accidente tehnice, emisii de noxe;
 • pericole grave şi iminente de accidentare;
 • boli profesionale cauzate de factori nocivi, agenţi chimici, biologici şi de suprasolicitarea organelor sau sistemelor organismului în procesul de muncă;
 • echipamente de muncă şi echipamente individuale de protecţie, foarte importante pentru lucrătorii supuşi riscurilor;
 • riscuri de accidentare la locul de muncă;
 • protecţie şi prevenire intrinsecă, prin luarea unor măsuri de prevenire tehnice.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul