Criteriul National

Observatorul Român de Sănătate: Federația Filantropia a Patriarhiei Române, singurul ONG care a avut acces la fonduri europene. Guvernul îngreunează accesul ONG-urilor medico-sociale la finanțările din fonduri UE – Sanatate

Observatorul Român de Sănătate: Federația Filantropia a Patriarhiei Române, singurul ONG care a avut acces la fonduri europene. Guvernul îngreunează accesul ONG-urilor medico-sociale la finanțările din fonduri UE – Sanatate
septembrie 11
10:58 2020

Guvernul României „îngreunează considerabil” accesul ONG-urilor din zona medico-socială la finanțările din fonduri UE, deși acest lucru este explicit permis de către legislația europeană, arată un raport al Observatorului Român de Sănătate. În ultimii 4 ani, singurul ONG medico-social alături de care Ministerul Sănătății a accesat fonduri UE structurale (POCA) este Federația Filantropia a Patriarhiei Române. Asta în condițiile în care Asociația Dăruiește Viață construiește primul spital de oncologie pediatrică din țară și a finalizat un spital modular pentru pacienții COVID, iar unul din 3 spitale publice din România a fost dotat, la debutul pandemiei, de ONG-uri.

ONG-urile și fundațiile medicosociale non-profit au dovedit că sunt excelenți administratori ai fondurilor românilor: mai eficiente și transparente decât multe instituții de stat, arată raportul Observatorului Român de Sănătate.

Asociația Dăruiește Viață

  • Construiește primul spital de oncologie pediatrică din România.
  • A finalizat un spital modular pentru pacienții COVID.
  • A renovat și dotat 14 spitale publice din România.
  • În pandemie a dotat 140 de spitale publice cu 17 tone de echipamente de protecție și 33 de aparate medicale.


Fundația Romanian Angel Appeal

  • A asigurat medicamente și servicii psiho-sociale pentru peste 15.000 de pacienți cu TBC și HIV.
  • A dotat cu echipamente 23 de spitale publice și dispensare.
  • În pandemie a donat peste 3 tone de echipamente medicale de protecție.

Asociația Salvați Copiii România

  • A dotat 96 spitale cu peste 630 de echipamente medicale performante.
  • A oferit suport nutrițional, medical, educațional și emoțional către 46.595 de mame, gravide și copii din 14 județe ale țării.
  • În pandemie a donat echipamente către 54 spitale și 79 cabinete de medicină de familie.

„Capacitatea ONG-urilor medico-sociale de a răspunde rapid celei mai mari crize de sănătate publică din ultimii 30 de ani evidențiază potențialul imens al sectorului neguvernamental și non-profit în zona medico-socială. În absența existenței unor mecanisme de finanțare coerente și predictibile, acest potențial enorm și deja dovedit funcțional rămâne neexploatat”, arată Observatorul Român de Sănătate.

De remarcat că numeroase țări europene – printre care Germania, Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Polonia sau Grecia – asigură ONG-urilor medico-sociale sustenabilitate și predictibilitate financiară.

Actualele surse de finanțare disponibile pentru ONG-urile medico-sociale din România:

Dinsfuncționalitățile finanțărilor disponibile în domeniul medico-social, identificate de Observatorul Român de Sănătate:

Opțiunile pentru crearea de mecanisme de finanțare sustenabile:

Contribuția ONG-urilor la debutul pandemiei – perioada martie-mai 2020:

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Echipa completă a Observatorului Român de Sănătate aici.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul