Criteriul National

OFICIAL! Câteva mii de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale !

OFICIAL! Câteva mii de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale !
aprilie 04
20:19 2016

Numărul firmelor româneşti controlate de off-shore-uri a explodat în ultimii ani. Avantajul major al acestui tip de organizare îl reprezintă taxele mici.Numeroase dintre paradisurile fiscale nu au acord de schimb de informaţii cu autorităţile din România: Seychelles, Belize sau Panama. În 10 ani numărul firmelor înregistrate în astfel de destinaţii exotice a crescut de 15 ori.

 

Înfiinţarea unei firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară durează şase săptămâni şi costă 1.500 de euro, susţine digi24.ro.

Un offshore este o firmă înfiinţată într-o ţară în care proprietarii plătesc fie impozit pe profit mai mic decât în ţară de provenienţă, fie beneficiază de reduceri de taxe dacă reinvestesc acolo profitul obţinut anual. În România, impozitul pe profit este de 16%, iar cel pe dividende de 5%.

Este o chestiune morală, nu doar legală. Una legată de moralitatea sistemului economic mondial care în condiţii de globalizare foloseşte iunstrumentele off-shor-urilor ca pe un instrument de a ecita plata de taxe”, a spus, la emisiunea „24 de minute”, politologul Andrei Ţărnea, directorul executiv Aspen România.

Numărul celor care au firme în Seychelles şi Belize a crescut de 15, respectiv 5 ori în perioada 2004-2014.

Seychelles

2004 – 14 firme

2014 – 219 firme

Belize 

2004 – 25 firme

2014 – 120 firme

Sursa statistica: Registrul Comerţului

Cele mai multe erau controlate în 2014 din Cipru – 5.100 -, urmate de Statele Unite şi Marea Britanie.

Cipru – 5.100 firme

SUA – 1.005 firme

Marea Britanie – 937 firme

Emiratele Arabe Unite – 42 firme

Hong Kong – 57 firme

Insulele Virgine Britanice – 395 firme

Sursa: Registrul Comerţului

Înfiinţarea unei firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară durează şase săptămâni şi costă 1.500 de euro.

Aproximativ 20 la sută dintre firmele cu acţionari persoane juridice din România şi aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legătură cu paradisurile fiscale, acolo unde se plătesc taxe şi impozite foarte mici sau chiar deloc, relevă un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin. Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evită taxele mari puse de statul român.

Diferinţa este dată, în principal, de firmele de tip “portbagaj” care sunt activate doar atunci când este nevoie, pentru a face tranzacţii într-un regim financiar profitabil pentru acţionari”, au explicat analiştii de la KeysFin.

Pe unde se scurg banii din România: Peste un sfert din economie, derulată prin offshore uri! companii business 2 Potrivit studiului realizat de KeysFin, cele mai multe firme cu acţionari persoane juridice înregistrate în paradisuri fiscale activează în domeniile imobiliar (19%), comerţ (14%), construcţii (14%) şi activităţi profesionale (14%). Firmele cu pedigree exotic sunt prezente şi în industrie (12%), IT&C (6%), transport şi depozitare (4%), iar restul în alte sectoare (17%).

Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri a business-urilor cu legături offshore a reprezentat în 2013 nu mai puţin de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu acţionari persoane juridice (aprox. 72 miliarde lei).

Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele demonstrează, astfel, că mai mult de un sfert din economie are legătură cu paradisurile fiscale.

Potrivit studiului realizat de KeysFin, printre cele mai cunoscute firme care au legaturi cu paradisurile fiscale se afla Mega Image şi Coca Cola HBC România SRL, ambele cu acţionari în Olanda, o ţară cu un regim fiscal demn de un paradis fiscal. Ambele companii au derulat în 2013 afaceri cumulate de peste 4,1 miliarde de lei.

Pe locurile următoare in top 10 – celor mai mari firme cu actionari offshore, realizat dupa cifra de afaceri, se situează Delphi Packard Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Dante International, Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA, Nidera SRL, Santierul Naval Damen Galati SA, Ambient SA, Avon Cosmetics Romania SRL, Ikea Romania SRL şi Romrecycling SRL.

Informaţiile din acest material au fost culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

 

Sursa stire : digi24.ro,www.offshorewind.biz

Sursa foto : www.zazzle.com

 

Redacția ziarului Criteriul Național  domnului Analist Financiar Senior Admiral Markets, Radu Ciofu.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo