Criteriul National

OFICIAL! Câteva mii de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale !

OFICIAL! Câteva mii de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale !
aprilie 04
20:19 2016

Numărul firmelor româneşti controlate de off-shore-uri a explodat în ultimii ani. Avantajul major al acestui tip de organizare îl reprezintă taxele mici.Numeroase dintre paradisurile fiscale nu au acord de schimb de informaţii cu autorităţile din România: Seychelles, Belize sau Panama. În 10 ani numărul firmelor înregistrate în astfel de destinaţii exotice a crescut de 15 ori.

 

Înfiinţarea unei firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară durează şase săptămâni şi costă 1.500 de euro, susţine digi24.ro.

Un offshore este o firmă înfiinţată într-o ţară în care proprietarii plătesc fie impozit pe profit mai mic decât în ţară de provenienţă, fie beneficiază de reduceri de taxe dacă reinvestesc acolo profitul obţinut anual. În România, impozitul pe profit este de 16%, iar cel pe dividende de 5%.

Este o chestiune morală, nu doar legală. Una legată de moralitatea sistemului economic mondial care în condiţii de globalizare foloseşte iunstrumentele off-shor-urilor ca pe un instrument de a ecita plata de taxe”, a spus, la emisiunea „24 de minute”, politologul Andrei Ţărnea, directorul executiv Aspen România.

Numărul celor care au firme în Seychelles şi Belize a crescut de 15, respectiv 5 ori în perioada 2004-2014.

Seychelles

2004 – 14 firme

2014 – 219 firme

Belize 

2004 – 25 firme

2014 – 120 firme

Sursa statistica: Registrul Comerţului

Cele mai multe erau controlate în 2014 din Cipru – 5.100 -, urmate de Statele Unite şi Marea Britanie.

Cipru – 5.100 firme

SUA – 1.005 firme

Marea Britanie – 937 firme

Emiratele Arabe Unite – 42 firme

Hong Kong – 57 firme

Insulele Virgine Britanice – 395 firme

Sursa: Registrul Comerţului

Înfiinţarea unei firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară durează şase săptămâni şi costă 1.500 de euro.

Aproximativ 20 la sută dintre firmele cu acţionari persoane juridice din România şi aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legătură cu paradisurile fiscale, acolo unde se plătesc taxe şi impozite foarte mici sau chiar deloc, relevă un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin. Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evită taxele mari puse de statul român.

Diferinţa este dată, în principal, de firmele de tip “portbagaj” care sunt activate doar atunci când este nevoie, pentru a face tranzacţii într-un regim financiar profitabil pentru acţionari”, au explicat analiştii de la KeysFin.

Pe unde se scurg banii din România: Peste un sfert din economie, derulată prin offshore uri! companii business 2 Potrivit studiului realizat de KeysFin, cele mai multe firme cu acţionari persoane juridice înregistrate în paradisuri fiscale activează în domeniile imobiliar (19%), comerţ (14%), construcţii (14%) şi activităţi profesionale (14%). Firmele cu pedigree exotic sunt prezente şi în industrie (12%), IT&C (6%), transport şi depozitare (4%), iar restul în alte sectoare (17%).

Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri a business-urilor cu legături offshore a reprezentat în 2013 nu mai puţin de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu acţionari persoane juridice (aprox. 72 miliarde lei).

Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele demonstrează, astfel, că mai mult de un sfert din economie are legătură cu paradisurile fiscale.

Potrivit studiului realizat de KeysFin, printre cele mai cunoscute firme care au legaturi cu paradisurile fiscale se afla Mega Image şi Coca Cola HBC România SRL, ambele cu acţionari în Olanda, o ţară cu un regim fiscal demn de un paradis fiscal. Ambele companii au derulat în 2013 afaceri cumulate de peste 4,1 miliarde de lei.

Pe locurile următoare in top 10 – celor mai mari firme cu actionari offshore, realizat dupa cifra de afaceri, se situează Delphi Packard Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Dante International, Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA, Nidera SRL, Santierul Naval Damen Galati SA, Ambient SA, Avon Cosmetics Romania SRL, Ikea Romania SRL şi Romrecycling SRL.

Informaţiile din acest material au fost culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

 

Sursa stire : digi24.ro,www.offshorewind.biz

Sursa foto : www.zazzle.com

 

Redacția ziarului Criteriul Național  domnului Analist Financiar Senior Admiral Markets, Radu Ciofu.

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo