Criteriul National

Oficial de la Direcția Generală a Vămilor: În România am rămas pe același tip de vămuire ca acum 20 de ani. Toată Uniunea Europeană a evoluat. Noi, din păcate, am involuat imediat după aderare – Finante & Banci

Oficial de la Direcția Generală a Vămilor: În România am rămas pe același tip de vămuire ca acum 20 de ani. Toată Uniunea Europeană a evoluat. Noi, din păcate, am involuat imediat după aderare – Finante & Banci
octombrie 06
14:09 2020

În România am rămas pe același tip de vămuire ca acum 20 de ani, din păcate, a declarat Marcel Mutescu, director general la Direcția Generală a Vămilor (DGV). Potrivit acestuia, avem o vămuire clasică, pe când toată Uniunea Europeană a evoluat.

„Noi, din păcate, am involuat imediat după aderare când gestionam la momentul respectiv, la nivelul Autorității Vamale partea de proceduri vamale, atunci atinsesem undeva la 25% din operațiuni în proceduri simplificate, la domiciliu la momentul respectiv. Din păcate, după 10 ani, pare că în loc să mergem înainte ne-am dus înapoi. Sperăm acum să reimpulsionăm și eu promit că ne ținem să…”, a spus el, în cadrul unui Webinar organizat de EY România.

  • În birourile vamale, în special cele din București și Ilfov, unde a crescut destul de mult numărul de operațiuni, deja am luat măsuri pentru suplimentarea personalului.
  • La nivelul întregii țări am dispus structurilor vamale să facă întâlniri cu mediul de afaceri la nivel local și regional și inclusiv la nivel central.
  • La nivel central am înființat un grup de lucru care monitorizează aceste întâlniri, problemele pe care operatorii economici care doresc să aplice la proceduri simplificate le au. Venim în sprijinul operatorilor economici, acolo unde este nevoie, cu soluții personalizate.

„În primele două luni de când s-a început acest proces de promovare a procedurilor simplificate, am avut destul de multe situații în care operatori economici foarte mari, care trebuiau să acceseze proceduri simplificate, nu le accesau pentru că nu știu ce practică la un birou vamal sau excepția de la procedura respectivă nu era bine înțeleasă. Ca țintă ne-am fixat până la finalul anului cam 25% din operațiunile vamale să fie desfășurate prin proceduri simplificate. La 1 ianuarie ăsta ar trebui să fie procentul”, a precizat el.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul