Criteriul National

OFICIAL! Factura Brexit-ului va fi stabilită abia la încheierea unui acord final cu UE

OFICIAL! Factura Brexit-ului va fi stabilită abia la încheierea unui acord final cu UE
octombrie 22
17:58 2017

Marea Britanie se află în imposibilitatea de a avansa cifre privind înţelegerea financiară cu Uniunea Europeană. Numai atunci când se va ratifica vreun acord final privind Brexit-ul, Marea Britanie le va oferi celor 27 de state membre UE „asigurări suplimentare”.

brexit

Declaraţii ca urmare a eșuării recentului summit european

Aceste lucruri au fost declarat în cursul zilei de  duminică 22 Octombrie de către ministrul britanic al Comerţului-domnul Liam Fox, ce a avertizat că Londra nu blufează în privinţa negocierilor.

Totodată, aceasta poate reprezenta consecinţa firească a evenimentelor de după recentul summit european de la Bruxelles, care s-a desfășurat între 19-20 octombrie și care s-a încheiat fără vreo decizie în privința începerii negocierilor Brexit-ului.

Tocmai ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este inevitabilă, din moment ce doamna guvernului britanic- Theresa May- n-a putut da asigurările că va accepta totalitatea concesiilor cerute de celelalte capitale, care țin de soarta europenilor, a cetățenilor celorlaltor 27 de țări ale UE care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și care se tem pentru viitorul lor.

Recent, din anumite rapoarte confirmate de către instituțiile Comisiei Europene s-a demonstrat faptul că a început un proces de anchetare a mai multor cazuri de cetățeni europeni deportați deja din Anglia, în ciuda dreptului de deplasare de care se bucură toți cetățenii UE. Sunt cunoscute cazuri de cetățeni UE expulzați din Anglia chiar și pentru încălcarea regulilor de circulația, deseori înainte ca ei să aibă timpul să introducă un recurs legal. Datele oficiale britanice arată că în anul administrativ încheiat în iunie 2017 au fost expulzați 5 300 cetățeni UE, cu 27% mai mult decât în anul precedent.

Tonul pertinent dar taios al oficialului britanic

Ministrul britanic al Comerţului a precizat că guvernul de la Londra va transmite Bruxellesului că „ne îndreptăm în direcţia corectă” în prima fază a discuţiilor, care include şi factura de Brexit.Liam Fox a avertizat că Uniunea Europeană nu ar trebui să considere că Marea Britanie blufează prin anunţul că pregăteşte şi eventualitatea în care nu va fi încheiat un acord.

„Comerţul în baza normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului nu sunt chiar un scenariu de coşmar. Dar aş prefera să încheiem un acord”, a spus Fox.

Ministrul britanic al Comerţului susţine că discuţiile efective privind viitorul acord comercial cu UE nu sunt complicate, dar aspectele politice îngreunează negocierile.

„Acesta ar trebui să fie cel mai uşor acord din istorie. În majoritatea tranzacţiilor comerciale, se încearcă reducerea distanţei. Dar în acordul comercial cu UE suntem deja la punctul în care nu avem tarife şi avem un acord de reglementare complet. Este ceva unic. Nu cred că sunt dificile negocierile comerciale în sine. Dificultatea este dată de politică. Cu alte cuvinte, cât de mult vor Comisia Europeană şi elita europeană să pedepsească Marea Britanie pentru că a avut îndrăzneala să apeleze la dreptul legal de a părăsi Uniunea Europeană. Care va fi preţul pentru prosperitatea cetăţenilor europeni în această decizie? Sper că simţul economic va dicta şi că vom pune în fruntea agendei prosperitatea întregului continent european într-un context global”, a mai spus Liam Fox.

Liam-fox

Motive reale sau…imaginare?

Unul dintre principalele chestiuni vis a vis de stadiul negocierilor ce vizează Brexit-ul a fost dezacordul față de ceea ce Marea Britanie trebuie să plătească ca o soluție finală de ieșire, în condiţile existente, cele care vor crea neliniște în cazul în care factura va fi prea piperată.

Fox a spus că este imposibil să pună o cifră la proiectul de lege până când negocierile mai ample vor u progresa. „Nu știu care e acest număr, dar este foarte clar că am putea avea numai acest număr final ca parte a unui acord final – vom dori să știm ce este statutul final”.

Dar, într-un semn suplimentar al atitudinilor în guvern, întreținut de aparițiile intempestive ale lui Boris Johnson, oficialul britanic din subordinea Theresei May a declarat că liderii UE ar putea „fluiera” asupra oricărei înțelegeri. De asemenea,Fox a refuzat să respingă ideea că suma ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro sau 60 de miliarde de euro.

„După cum a făcut David Davis foarte clar, trecem prin linii, exact ceea ce Uniunea Europeană spune că doresc”, a spus el. „Și când am făcut asta, vom concluziona că negocierea este ca o parte a pachetului mai larg”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Marea Britanie ar putea plăti un proiect de lege de aproximativ 60 de miliarde de euro, Fox a spus: „Cred că puteți trage orice concluzie vă place de ceea ce spun”.

Un lider pro-Brexit  a dat un alt indiciu de potențială mișcare a problemei. Nigel Evans a declarat postului BBC că, deși au existat câteva cifre „Enid Blyton”, a acceptat necesitatea de a plăti mai mult de 20 de miliarde de euro propuse pentru un acord de tranziție de doi ani.

„Orice altceva deasupra acestuia ar trebui să se refere în mod clar la obligațiile contractuale. Vrem să fim absolut siguri că Lordul Peter Mandelson își obține pensia în vârstă înaintată „, a spus el, referindu-se la rolul lui Mandelson în calitate de comisar european.”În mod evident, vor exista tot felul de oameni care lucrează la Uniunea Europeană. Pensiile lor trebuie să fie îngrijite corespunzător. ”

Sursa foto : Saptamana FinanciaraThe Independent

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo