Criteriul National

Oficialii catolici din UK susţin ieşirea ţării din UE

Oficialii catolici din UK susţin ieşirea ţării din UE
mai 31
11:45 2016

În timp ce Președintele Conferinței Episcopilor  Britanici ar prefera ca UK să rămâne în UE , unii lideri catolici, par să se sprijine pe ideea de Brexit .

drapeaux-europe-ue-angleterre-gb_440x260

Cu trei săptămâni înainte de referendumul privind menţinerea în cadrul Uniunii Europene , dezbaterea se amplifică în multe medii din Marea Britanie , inclusiv în biserici . Astfel, în special Biserica Catolică  căreia îi aparține aproximativ 10 % din populație a luat deja unele poziţii în acest sens.

Dacă episcopii din Anglia și Țara Galilor au adoptat o rezoluție care arată neutralitatea bisericii lor , subliniind importanța informării argumentele ambelor părți , Arhiepiscopul de Westminster , Monseniorului Vincent Nichols  nu a ezitat să afirme cu totul altceva, reflectând asupra votului viitor, recunoașterea naturii istorice a acestui referendum și implicațiile sale pentru generațiile viitoare.

Rezultatul va avea consecințe pentru viitorul  Regatului Unit, cât şi pentru Europa și întreaga lume. În opinia monseniorului Vincent Nichols trei lucruri sunt esențiale:

1) ” să ne rugăm pentru călăuzirea Duhului Sfânt că noi toți ne informa cu privire la argumentele pe ambele părți ale dezbaterii, deoarece  fiecare îşi va exercita votul nostru în vederea binelui comun al tuturor. Venirea împreună a țărilor europene, în urma unui război catastrofal a fost conceput pentru a se lega împreună foști combatanți și contribuția proiectului european la pacea în Europa de Vest ar trebui să fie recunoscută. Papa Francis ne amintește, în discursul adresat Parlamentului European de la Strasbourg la 25 noiembrie 2014, că idealurile care au schimbat în acest proiect european încă de la început au fost pace, subsidiaritate și solidaritate.”

2) În Tratatul de la Roma, comerțul a fost valorificat în condiţii normale. Pacea realizată în Europa de Vest arată într-adevăr, modul în care „problemele noastre pot deveni forțe puternice pentru unitate” .

vincentnichols

Decizia de la referendum ar trebui, prin urmare, luată în contextul cel mai bun de cum ar putea fi promovată dreptatea și pacea. Atenția noastră trebuie să fie mai presus de toate asupra persoanei umane. Avem nevoie de a construi o Europă „, care se învârte în jurul nu economia, ci în jurul sacralitatea persoanei umane, în jurul valorilor inalienabil” (alineatul 37). Cu toții avem responsabilitatea de a păstra demnitatea persoanei umane în prim-planul dezbaterii. „Trebuie să ne întrebăm, în fața fiecărei probleme, ceea ce va servi cel mai bine demnitatea tuturor oamenilor, atât în ​​Europa și în afara ei. Prin urmare, acest referendum este mult mai mult decât economia.”

3) „Nu trebuie să uităm rădăcinile profund religioase ale națiunilor europene ! Mai mult decât atât, faptul că Europa are o cultură creștină veche de două mii de ani, care a modelat continentul și este o resursă spirituală, morală și intelectuală dinamică se adresează viitorului.”

După cum Papa Francisc ne amintește, trebuie mereu să ne întrebăm: cine este aproapele meu? Ca răspuns la provocările grave, suntem chemați să fim generoși și primitori tuturor celorlalți, în special a celor mai vulnerabili. Fiecare persoană va avea propriile lor opinii cu privire la cel mai bun cadru politic în care să realizeze aceste idealuri.

„Noi recunoaștem preocupările justificate care mulți oameni au în legătură cu Uniunea Europeană, instituțiile și implicațiile integrării în creștere. Acest referendum este o oportunitate de a reflecta asupra acelor valori pe care le prețuim ca națiune dar şi ca creştini practicanţi catolici. Printre aceste valoride mare preţ sunt respectul reciproc și civilizaţie, vitale în această conversație națională chiar când e vorba despre viitorul națiunii noastre în lume.”

Sursa foto : www.catholica.ro,www.caleaeuropeana.ro

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Marai Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo