Criteriul National

Ofițer francez care lucrează la NATO, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei – International

Ofițer francez care lucrează la NATO, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei – International
august 30
16:14 2020
Un locotenent-colonel al armatei franceze, care lucrează la NATO, la baza din Italia, a fost pus sub acuzare în urmă cu zele zile pentru încălcarea securității. Este suspectat că a furnizat documente sau informații ultra-sensibile unui agent de servicii secrete ruse, conform informațiilor Europe 1.

Ce se știe despre acest om?

Este un locotenent-colonel al armatei, staționat la NATO – nu la sediul organizației de la Bruxelles, ci la o bază din Italia. El lucrează tocmai la centrul de comandă al forțelor aliate, situat lângă Napoli. Conform informațiilor Europa 1, suspectul, în vârstă de cincizeci de ani și tată a cinci copii, are origini îndepărtate în Rusia și cunoaște fluent limba acestei țări.

Care sunt acuzațiile aduse împotriva lui?

În Italia, acest ofițer superior a fost văzut în contact cu un spion rus, agent al G.R.U., serviciul de informații militare rusesc. De îndată ce au apărut aceste suspiciuni, Franța nu a vrut să-și asume riscul de a-l lăsa să acționeze. „Ministerul Forțelor Armate a luat inițiativa de a sesiza procurorul prin activarea articolului 40 (din Codul de procedură penală care prevede că orice ofițer care dobândește cunoștințe despre o infracțiune informează imediat autoritatea judiciară) „, a indicat Florence Parly.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă și Direcția Generală a Securității Interne (DGSI) l-a arestat pe militarul suspect în urmă cu zece zile, când își termina vacanța în Franța și se pregătea să se întoarcă în Italia.

Ce riscă?

Furnizarea de documente sau informații ultra-sensibile unui agent rus este un act catalogat drept trădare de justiția franceză. Aceasta este o infracțiune care este pedepsită cu cincisprezece ani de închisoare. În timp ce ancheta este acum încredințată unui judecător de instrucție, militarul, acuzat în special de „furnizarea de informații unei puteri străine, colectarea informațiilor care aduc atingere intereselor fundamentale ale națiunii (…) și compromiterea secretului apărării naționale de către o persoană responsabilă de acest secret este închis în Prison de la Sante.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul