Criteriul National

„Omicron a schimbat paradigma”: În două săptămâni, Spania a raportat mai multe reinfectări cu COVID-19 decât în aproape doi ani de pandemie – Coronavirus

„Omicron a schimbat paradigma”: În două săptămâni, Spania a raportat mai multe reinfectări cu COVID-19 decât în aproape doi ani de pandemie – Coronavirus
ianuarie 10
20:14 2022
Numărul de reinfectări cu COVID-19 raportat în Spania în ultimele două săptămâni a depășit numărul total de reinfectări documentate în toată perioada pandemiei, potrivit ultimelor date ale cercetătorilor spanioli, scrie The Guardian. Potrivit cercetătorilor, situația a fost determinată de varianta Omicron a virusului.

Într-un interval de două săptămâni – de la sfârșitul lunii decembrie 2021 și începutul lunii ianuarie, în Spania au fost raportate 20.890 de reinfectări cu COVID-19, cea mai mare parte a cazurilor fiind forme ușoare, conform datelor Institutului de Sănătate Carlos III. Aceasta, în condițiile în care de la începutul pandemiei și până în 22 decembrie Spania a raportat 17.140 de cazuri de reinfectare cu COVID-19. Datele includ atât cazuri confirmate, cât și suspecte.

Efectul Omicron

Cercetătorii au atribuit numărul tot mai mare de reinfectări variantei Omicron, cu răspândire rapidă.

  • „Înainte de această variantă, reinfectările erau rare la nivel global. Omicron a schimbat această paradigmă”, a declarat imunologul Alfredo Corell, profesor la Universitatea din Valladolid.

Aceste date din Spania se adaugă cercetărilor anterioare care au legat varianta Omicron de o creștere a numărului de cazuri de reinfectare.

Un raport publicat la jumătatea lunii decembrie de către cercetătorii de la Imperial College din Londra a estimat că riscul de reinfectare în cazul Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul Delta.

Raportul, bazat pe pacienți care au fost testați pozitiv în Anglia la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, a adăugat un impuls la apelul oamenilor de știință de a include cazurile COVID-19 de reinfectare în bilanțurile din Marea Britanie.

În Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, cercetările preliminare au sugerat că varianta pare să reinfecteze oamenii cu o rată de trei ori mai mare decât tulpinile anterioare.

Aceste descoperiri din Marea Britanie și Africa de Sud au fost reluate de către Organizația Mondială a Sănătății la sfârșitul lunii decembrie: „Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au de trei până la cinci ori mai multe șanse de a fi reinfectate cu Omicron, în comparație cu Delta”.

Un studiu restrâns din Statele Unite a sugerat că cei care sunt reinfectați cu Omicron pot avea simptome mai puține și mai ușoare în comparație cu cazurile COVID-19 cu tulpinile anterioare ale virusului.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul