Criteriul National

Omul între „centriped” și „centrifug”

Omul între „centriped” și „centrifug”
februarie 02
19:31 2019

images
Fiecare dintre noi , o data in viata, s-a crezut ca este „Buricul Pamantului” si ca toate vor veni spre el, ca la un centru al Lumii !
Viata reala,printre oameni, corecteaza repede imaginatia noastra si , dupa un soc, intelegem ca Realitatea bate visul. Replierea in gand si fapta ne va permite cunoasterea si faurirea propriului drum.
Si… totusi, care ar fi, in esenta, calea pentru a trai o viata implinita ,care pare imposibila pentru multi ?
Da, exista atatea solutii cati oameni sunt.

Fiecare isi construieste drumul sau , chiar daca da vina pe altii atunci cand il rataceste.
Sa pornim de la un exemplu simplu , la indemana tuturor : aproape toti fumatorii declara ca au incercat ,macar o data ,sa se lase de fumat , dar nu-au avut VOINTA.
Au reusit doar aceia care au inteles ca fapta de a te lasa de fumat cere , pe de o parte, VOINTA, iar pe de alta parte, GANDIRE asupra consecintelor fumatului. Majoritatea au esuat in intentia de a se lasa de fumat fiindca vointa si gandirea s-au dezbinat. Acesti oamenu au abandonat GANDIREA , ramanand condamnati la inertie.
Vrei sa faci ceva, ai vointa, treci la pasul urmator, gandeste cum s-ar putea realiza si pune in fapt gandul voit. Aceasta-i triada reusitei ! Framantarea in minte a multiplelor solutii, cu avantaje si riscuri, paralizeaza gandirea ,iar vointa „pierde”examenul la Scoala vietii.
Din ce cauze se intampla ca foarte putini sunt cei care reusesc ?
Fiindca nu au ajuns sa cunoasca Legea de baza a existei umane , care poate fi rezumata astfel : dezbinarea dintre vointa si gandire este consecinta DUALISMULUI din noi . Acest dualism este exprimat prin DOUA FORTE : forta centripeda, in virtutea careia socotim ca totul ni se cuvine, ca Lumea este creata pentru noi, cu alte cuvinte sa luam mereu de la ceilalti fara sa dam, si, forta centrifuga , in virtutea careia tot ce exista pe lume , exista pentru altii. Altfel spus , actioneaza in noi ,cu potente egale, Egoismul si Altruismul.
Cheia reusitei in viata este de a lupta pentru a mentine ECHILIBRUL intre aceste doua forte care stapanesc natura umana. Acest echilibru este exact ca atunci cand, aflat la volanul masinii, conduci pe un drum cu multe curbe : cand te apropii de curba , trebuie sa reduci viteza si sa permiti fortei centripede sa te atraga spre INTERIOR, iar, cand ajungi in mijlocul imaginar al curbei, sa accelerezi, pentru a face posibila actiunea fortei centrifuge, care te va readuce spre EXTERIOR, pe directia inainte ,pe sensul tau de mers.
hqdefault
Cine nu a dobandit „stiinta”de a lucra cu cele doua forte, va parasi carosabilul, si, prin asemanare, drumul vietii va fi ratacit.
Iata de ce e absolut necesar sa fim cumpatati in viata .Sa stim sa primim, dar si sa dam. Se si spunem : „Esti atat cat daruiesti ! „Totul trebuie sa ramana in echilibru, altfel NATURA , cu puterea sa nebanuita, va restabili ARMONIA, insa mijlocul folosit este totdeauna radical.

Sursa foto :https//google.com

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 2 Februarie 2019 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei