Criteriul National

ONORANT! „Un etaj mai jos” şi „Aferim! ” vor fi proiectate la London Film Festival

septembrie 03
08:25 2015

 

 Lungmetrajele „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean şi „Aferim!”, de Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Berlinale, vor fi proiectate la London Film Festival, care se desfăşoară în perioada 7 – 18 octombrie.

film-premieres-red-carpet
„Aferim!”, de Radu Jude, este inclus în secţiunea Films in Journey – pelicule care schimbă punctul de vedere al spectatorului -, cu două proiecţii speciale, fiind considerat de organizatori „un western original, o demonstraţie inteligentă despre modul în care s-a schimbat lumea – sau nu”.  Lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2016.

Despre filmul lui Radu Muntean, selecţionerii scriu că este „plin de scene de suspans extrem de plauzibile şi captivant de la un capăt la altul”, fiind „un alt film românesc excelent care combină concizia realismului minimalist cu o perspectivă psihologică şi etică incisivă”.

Drama lui Radu Muntean îl are în centru pe Sandu Pătraşcu (interpretat de Teodor Corban), un tip obişnuit, afabil, care trăieşte cu soţia sa din înmatricularea maşinilor altora. Lucrurile se complică brusc când un vecin, Vali (jucat de Iulian Postelnicu), îi solicită serviciile. În acest timp, Sandu suspectează că acesta din urmă este responsabil de moartea vecinei care locuieşte dedesubt, notează criticul de film Geoff Andrew în prezentarea filmului.

Sursa foto : markmeets.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro