Criteriul National

ONU condamnă vehement pe cei care blochează accesul la internet considerând o încălcare a drepturilor omului

ONU condamnă vehement pe cei care blochează accesul la internet considerând o încălcare a drepturilor omului
iulie 05
13:14 2016

Blocarea accesului la Internet este o încălcare a drepturilor omului este de părere ONU.

onu
ONU a adoptat recent o rezoluţie, fără caracter obligatoriu, prin care condamnă statele care în mod intenţionat, restricţionează accesul la Internet al cetăţenilor. Decizia se fundamentează pe declaraţiile anterioare al Naţiunilor Unite privind drepturile digitale şi invocă libertatea de expresie, protejată prin articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, arătând că „aceleaşi drepturi pe care oamenii le au când nu sunt conectaţi la Internet, trebuie să fie protejate şi atunci când sunt conectaţi la Internet”.

Documentul a fost adoptat în majoritate , dar au existat şi ţări care s-au opus acestei idei. Printre acestea se numără Rusia, China, Arabia Saudită, Africa de Sud şi India au cerut ONU să scoată din proiectul de rezoluţie fragmentul care se referă la condamnarea „măsurilor de împiedicare sau întrerupere intenţionată a accesului către distribuirea informaţiilor în mediul online”.

Chiar dacă acest tip de rezoluţii nu au valoare juridică obligatorie, ele aplică o oarecare presiune asupra guvernelor şi oferă susţinere activiştilor pentru drepturile digitale din întreaga lume.

Decizia ONU vizează în special suspendarea funcţionării serviciilor de Internet, de vreme ce guvernele lumii au început să folosească această metodă ca pe un mijloc de control al cetăţenilor chiar şi cu prilejul unor evenimente minore.

În trecut, serviciile de Internet pe mobil au fost blocate în India şi Bahrein în timpul unor proteste locale. În Algeria, reţelele de socializare au fost blocate pentru a împiedica studenţii să copieze la examenele naţionale.

Cel mai recent exemplu s-a petrecut luna trecută, atunci când după producerea atentatului terorist de la aeroportul din Istanbul, accesul la site-urile de socializare a fost redus în Turcia.

internet-6

Grupul pentru sprijinirea drepturilor digitale, Access Now a arătat în cadrul unui raport faptul că, în total, în 2015 s-au înregistrat cel puţin 15 opriri ale serviciilor de Internet la nivel mondial, iar de la începutul lui 2016 au fost deja semnalate cel puţin 20 de astfel de incidente.

Sursa foto : http:// google.com

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa , redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro