Criteriul National

ONU condamnă vehement pe cei care blochează accesul la internet considerând o încălcare a drepturilor omului

ONU condamnă vehement pe cei care blochează accesul la internet considerând o încălcare a drepturilor omului
iulie 05
13:14 2016

Blocarea accesului la Internet este o încălcare a drepturilor omului este de părere ONU.

onu
ONU a adoptat recent o rezoluţie, fără caracter obligatoriu, prin care condamnă statele care în mod intenţionat, restricţionează accesul la Internet al cetăţenilor. Decizia se fundamentează pe declaraţiile anterioare al Naţiunilor Unite privind drepturile digitale şi invocă libertatea de expresie, protejată prin articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, arătând că „aceleaşi drepturi pe care oamenii le au când nu sunt conectaţi la Internet, trebuie să fie protejate şi atunci când sunt conectaţi la Internet”.

Documentul a fost adoptat în majoritate , dar au existat şi ţări care s-au opus acestei idei. Printre acestea se numără Rusia, China, Arabia Saudită, Africa de Sud şi India au cerut ONU să scoată din proiectul de rezoluţie fragmentul care se referă la condamnarea „măsurilor de împiedicare sau întrerupere intenţionată a accesului către distribuirea informaţiilor în mediul online”.

Chiar dacă acest tip de rezoluţii nu au valoare juridică obligatorie, ele aplică o oarecare presiune asupra guvernelor şi oferă susţinere activiştilor pentru drepturile digitale din întreaga lume.

Decizia ONU vizează în special suspendarea funcţionării serviciilor de Internet, de vreme ce guvernele lumii au început să folosească această metodă ca pe un mijloc de control al cetăţenilor chiar şi cu prilejul unor evenimente minore.

În trecut, serviciile de Internet pe mobil au fost blocate în India şi Bahrein în timpul unor proteste locale. În Algeria, reţelele de socializare au fost blocate pentru a împiedica studenţii să copieze la examenele naţionale.

Cel mai recent exemplu s-a petrecut luna trecută, atunci când după producerea atentatului terorist de la aeroportul din Istanbul, accesul la site-urile de socializare a fost redus în Turcia.

internet-6

Grupul pentru sprijinirea drepturilor digitale, Access Now a arătat în cadrul unui raport faptul că, în total, în 2015 s-au înregistrat cel puţin 15 opriri ale serviciilor de Internet la nivel mondial, iar de la începutul lui 2016 au fost deja semnalate cel puţin 20 de astfel de incidente.

Sursa foto : http:// google.com

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanţa , redactor șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo